Advagraf nedir? Ne işe yarar? Yan etkileri, Faydaları, Kullanıcı Yorumları

Advagraf, nakilden sonra vücudunuzun yeni bir organı (örn. karaciğer, böbrek veya kalp) reddetmesini önlemek için diğer ilaçlarla birlikte kullanılır. Bunu vücudunuzun bağışıklık sistemini zayıflatarak yapar, böylece yeni organa saldırmaz. Bu ilaç immünosupresanlar olarak bilinen bir ilaç sınıfına aittir.

Alacağınız Advagraf miktarı ve ne sıklıkta alacağınız, nakil türünüze, vücut ağırlığınıza ve aldığınız diğer ilaçlara bağlıdır. Doktorunuzun talimatlarına dikkatle uyunuz. Aç karnına, yemekten en az 1 saat önce veya 2 saat sonra almalısınız. Maksimum faydayı elde etmek için bu ilacı düzenli olarak alınız ve kendinizi iyi hissetseniz bile almaya devam ediniz. Almayı bırakırsanız, nakledilen organınızın reddedilme olasılığını artırabilirsiniz.

Advagraf’ün birçok potansiyel yan etkisi vardır. Diyabet, böbrek ve karaciğer sorunlarına neden olabilir veya kötüleştirebilir. Bunlar acil tıbbi müdahale gerektirir. Diğer yaygın yan etkiler mide bulantısı, mide ağrısı, ishal ve uyku güçlüğüdür. Yan etkiler geçmezse veya kötüleşirse doktorunuza söyleyiniz. Advagraf bağışıklık sisteminizi düşürerek sizi normalden daha fazla enfeksiyona yakalanmaya yatkın hale getirir.

Bu ilacı almadan önce, böbrek, karaciğer veya kalp problemleriniz, şeker hastalığınız veya yüksek tansiyonunuz varsa doktorunuza söyleyiniz. Ayrıca, özellikle enfeksiyonlar, ağrı ve artrit için başka hangi ilaçları aldığınızı doktorunuza bildirin. Bunlar ve diğerleri bu ilacı etkileyebilir veya bu ilaçtan etkilenebilir. İmmünsüpresanlar cilt kanseri riskinizi artırabileceğinden, bu ilacı kullanırken güneşe ve UV (ultraviyole) ışığa maruz kalmanızı sınırlandırmalısınız.

Bu ilacı kullanan hem erkekler hem de kadınlar gebeliği önlemek için etkili doğum kontrolü kullanmalıdır. Bu ilaç normalde açıkça gerekli olmadıkça hamilelik sırasında veya emzirme döneminde önerilmez. Tedaviden önce ve tedavi sırasında ilerlemenizi izlemek için sık sık tıbbi testlere ihtiyacınız olacak ve kan basıncınızın sık sık kontrol edilmesi gerekecektir.

Advagraf ne için kullanılır?

Organ nakli hastalarında organ reddinin önlenmesi

Advagraf Faydaları

Organ nakli hastalarında organ reddinin önlenmesinde

Advagraf, immünosupresanlar olarak bilinen bir ilaç grubuna aittir. Organ reddi, bağışıklık sisteminiz yeni organı bir istilacı olarak gördüğünde ve ona saldırdığında meydana gelir. Bu ilaç bağışıklık tepkinizi (genellikle enfeksiyonla savaşır) zayıflatır ve vücudunuzun nakledilen organa saldırma olasılığını azaltır. Nakil operasyonunuzun başarılı olma olasılığını çok daha yüksek hale getirmek için diğer ilaçlarla birlikte kullanılır. İlacı almaya devam etmeli ve doktorunuz söyleyene kadar bırakmamalısınız.

Advagraf Yan Etkileri

Çoğu yan etki herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez ve vücudunuz ilaca uyum sağladıkça kaybolur. Eğer devam ederse veya endişeleniyorsanız doktorunuza danışınız.

Advagraf yaygın yan etkileri

  • İshal
  • Kandaki glikoz seviyesinde artış
  • Artan susuzluk
  • Böbrek hasarı
  • Karaciğer hasarı
  • Mide bulantısı
  • Mide ağrısı

Advagraf nasıl kullanılır?

Bu ilacı doktorunuzun önerdiği dozda ve sürede alınız. Advagraf aç karnına alınmalıdır.

Advagraf nedir? ne işe yarar?

Advagraf bir immünosupresandır. Bir organın (örn. karaciğer, böbrek, kalp) naklini takiben vücudunuzun bağışıklık tepkisini baskılayarak çalışır. Bu, vücudunuzun yeni organı kendi organınızmış gibi kabul etmesine yardımcı olur.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Advagraf bir antibiyotik midir?

Evet, Advagraf makrolidler adı verilen bir ilaç grubuna ait bir antibiyotik türüdür. Çoğunlukla organ naklinden sonra kullanılır. Bu ilacın bağışıklığı baskılayıcı özelliği böbrek, kalp veya karaciğer naklinden sonra organ reddini önlemeye yardımcı olur.

Advagraf kullanırken hangi aşılar yapılmamalıdır?

Advagraf alırken herhangi bir canlı aşı (hala canlı olan, ancak zayıflatılmış, yani zayıflatılmış patojenleri kullanan aşılar) almaktan kaçınmalısınız. Bunlar kızamık, kabakulak, kızamıkçık, BCG (TB aşısı), sarı humma, su çiçeği ve tifo aşılarını içerebilir. Ayrıca çocuk felci damlası (ağız yoluyla) veya grip aşısı (burun yoluyla) almaktan kaçınmalısınız.

Advagraf kimler tarafından kullanılmamalıdır?

Alerjisi olan veya zayıf bağışıklık sistemi, yüksek tansiyonu ve böbrek yetmezliği olan hastalar Advagraf’den kaçınmalıdır. Bu ilaç ayrıca hamile veya emziren kadınlarda ve herhangi bir canlı aşı (örn. MMR aşısı) yaptırmayı planlayan kişilerde de kullanılmamalıdır.

Advagraf almadan önce doktoruma ne söylemeliyim?

Hamileyseniz, alerjiniz, uzun süreli enfeksiyonunuz, yüksek kan şekeriniz veya yüksek tansiyonunuz varsa doktorunuzu bilgilendiriniz. Ayrıca kan potasyum seviyeniz yüksekse veya bağışıklık sisteminiz zayıfsa doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Herhangi bir ilaç geçmişiniz varsa, yakın zamanda canlı bir aşı yaptırdıysanız veya yaptırmayı planlıyorsanız doktorunuza söyleyiniz.

Advagraf kullanmaya başlamadan önce nelere dikkat etmeliyim?

Bu ilaç bağışıklık sistemini baskılar ve bu nedenle enfeksiyon riski her zaman artar. Ayrıca, bazı durumlarda, Advagraf cilt ve lenf bezi kanseri (lenfoma) gibi bazı kanser türlerinin riskini artırabilir. Bağışıklık sisteminizin enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini azaltabilir. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce ve ateş, terleme veya titreme, öksürük veya grip benzeri semptomlar, kas ağrıları, cildinizde sıcak, kırmızı veya ağrılı bölgeler gibi herhangi bir enfeksiyon belirtisi fark ederseniz doktorunuza danışınız.

Advagraf’ün kötüye kullanım potansiyeli var mıdır?

Hayır, Advagraf kötüye kullanım potansiyeline sahip değildir ve bu nedenle kontrollü bir madde değildir. Kontrollü maddelerin kötüye kullanım potansiyeli vardır, bu nedenle kullanım için yetkililerden ve doktorlardan izin almaları gerekir.

Abone Ol
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu