Augmentin nedir? Ne için kullanılır? Yan etkileri nelerdir? Kullananlar

Augmentin, vücudunuzun bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olan penisilin tipi bir antibiyotiktir. Akciğer (örneğin zatürre), kulak, burun sinüsü, idrar yolu, cilt ve yumuşak doku enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır. Soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlarda işe yaramaz.

Augmentin, mide rahatsızlığı olasılığını azaltmak için en iyi şekilde yemekle birlikte alınır. Doktorunuzun önerdiği programa göre eşit aralıklarla düzenli olarak almalısınız. Her gün aynı saatte almak, almayı hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Doz, ne için tedavi edildiğinize bağlı olacaktır, ancak her zaman bu antibiyotiği doktorunuzun önerdiği şekilde eksiksiz bir şekilde tamamlamanız gerekir. Kendinizi daha iyi hissetseniz bile bitirene kadar almayı bırakmayın. Erken almayı bırakırsanız, bazı bakteriler hayatta kalabilir ve enfeksiyon geri gelebilir veya kötüleşebilir.

Bu ilacın en yaygın yan etkileri kusma, mide bulantısı ve ishali içerir. Bunlar genellikle hafiftir ancak sizi rahatsız edip etmeyeceklerini doktorunuza bildirin.

Almadan önce, herhangi bir antibiyotiğe alerjiniz varsa veya herhangi bir böbrek veya karaciğer probleminiz varsa doktorunuza bildirin. Ayrıca, bu ilacı etkileyebilecekleri veya ondan etkilenebilecekleri için, aldığınız diğer tüm ilaçlar hakkında sağlık ekibinize bilgi vermelisiniz. Bu ilaç, bir doktor tarafından reçete edildiği takdirde, hamilelik ve emzirme döneminde genellikle güvenli olarak kabul edilir.

Augmentin ne işe yarar? Faydaları nelerdir?

Augmentin, enfeksiyonlara neden olan bakterileri öldürmek için birlikte çalışan iki farklı ilaç, Amoksisilin ve Klavulanik Asit içerir. Amoksisilin, bakterilerin büyümesini durdurarak çalışır. Klavulanik Asit direnci azaltır ve Amoksisilinin bakterilere karşı etkinliğini arttırır.

Bu kombinasyon ilacı, kulak, sinüs, boğaz, akciğer, idrar yolu, cilt, diş, eklem ve kemik gibi birçok farklı bakteriyel enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılabilir. Genellikle birkaç gün içinde kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar, ancak tüm bakterilerin öldürüldüğünden ve direnç kazanmadığından emin olmak için kendinizi daha iyi hissettiğinizde bile reçete edildiği şekilde almaya devam etmelisiniz.

Augmentin’in yan etkileri nelerdir?

Çoğu yan etki herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez ve vücudunuz ilaca uyum sağladıkça kaybolur. Devam ederse veya onlar için endişeleniyorsanız doktorunuza danışın.

Augmentin’in yaygın yan etkileri

  • Kusma
  • Mide bulantısı
  • İshal

Diğer yan etkileri için prospektüsü okuyabilir, doktorunuza ya da eczacınıza danışabilirsiniz.

Augmentin nasıl kullanılır?

Bu ilacı doktorunuzun önerdiği doz ve sürede alınız. Bir bütün olarak yutun. Çiğnemeyin, ezmeyin veya kırmayın. Augmentin yemekle birlikte alınmalıdır.

Augmentin nasıl etki eder?

Augmentin, iki ilacın bir kombinasyonudur: Amoksisilin ve Klavulanik Asit. Amoksisilin bir antibiyotiktir. Bakterilerin hayatta kalması için gerekli olan bakteri koruyucu örtünün oluşumunu engelleyerek çalışır. Klavulanik Asit, direnci azaltan ve Amoksisilinin bakterilere karşı etkinliğini artıran bir beta-laktamaz inhibitörüdür.

Augmentin’i almayı unuttum ne yapmalıyım?

Augmentin dozunu kaçırırsanız, mümkün olan en kısa sürede alınız. Ancak, bir sonraki dozunuzun zamanı yaklaşıyorsa, kaçırdığınız dozu atlayın ve normal programınıza geri dönün. Dozu ikiye katlamayın.

Augmentin nedir?

Augmentin, iki ilacın bir kombinasyonudur: Amoksisilin ve Klavulanik asit. Bademcik iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabı, solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, çıban, apse, selülit, yara enfeksiyonu, kemik enfeksiyonu ve ağız boşluğu enfeksiyonları gibi bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır. İlaç, enfeksiyonlara neden olan zararlı bakterileri öldürerek çalışır.

Augmentin kullanmak güvenli midir?

Augmentin, doktor tarafından tavsiye edildiği şekilde alındığında kullanımı güvenlidir. Bununla birlikte, bazı hastalarda ishal, mide bulantısı, kusma, döküntü, alerjik reaksiyon ve diğer yaygın olmayan veya nadir görülen yan etkiler gibi yaygın yan etkilere neden olabilir. Tedaviniz sırasında kalıcı bir sorun yaşarsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzu bilgilendiriniz.

Augmentin kullanımıyla ilgili özel uyarılar var mı?

Augmentin kullanımının penisilinlere veya ilacın diğer bileşenlerine karşı alerjisi olduğu bilinen hastalar için zararlı olduğu düşünülmektedir. Karaciğer hastalığı öyküsü olan hastalarda kullanılmamalıdır. Bu nedenle herhangi bir ilaca alerjiniz varsa doktorunuzu bilgilendiriniz.

Augmentin kullanımı kontraseptif başarısızlığa neden olabilir mi?

Evet, Augmentin kullanımı doğum kontrol haplarının etkinliğini azaltabilir. Augmentin kullanırken doktorunuza danışın ve diğer doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı konusunda tavsiye alın.

Önerilen Augmentin dozundan daha fazlasını alabilir miyim?

Hayır, önerilen Augmentin dozundan daha fazlasını almak yan etki riskini artırabilir. Augmentin’in tam etkisini göstermesi ve enfeksiyonunuzu tedavi etmesi zaman alır. Belirtilerinizin şiddetinde artış yaşıyorsanız, yeniden değerlendirme için lütfen doktorunuza danışın.

Belirtilerim hafiflediğinde Augmentin almayı bırakabilir miyim?

Hayır, kendinizi daha iyi hissetseniz bile, tedavinin tam kürünü tamamlamadan Augmentin’i kullanmayı bırakmayınız. Enfeksiyon tamamen iyileşmeden önce semptomlarınız düzelebilir. Bu nedenle, ilaç hala yararlı etkiler gösterebileceğinden, ilacı zamanında almaya devam edin.

Augmentin alerjik reaksiyona neden olabilir mi?

Evet, Augmentin alerjik reaksiyona neden olabilir. Penisiline alerjisi olduğu bilinen hastalar için zararlı olduğu düşünülmektedir. Kurdeşen, nefes almada zorluk veya yüzünüzde, dudaklarınızda, dilinizde veya boğazınızda şişme gibi herhangi bir alerjik reaksiyon belirtisi varsa acil tıbbi yardım alın.

Augmentin kullanımı ishale neden olabilir mi?

Evet, Augmentin kullanımı ishale neden olabilir. Zararlı bakterileri öldüren bir antibiyotiktir. Buna ek olarak, ilaç midenizdeki veya bağırsağınızdaki yararlı bakterileri de etkileyerek ishale neden olabilir. İshal yaşarsanız, bol su veya diğer sıvıları için. İshal devam ederse ve koyu renkli ve güçlü kokulu idrarla daha az idrara çıkma sıklığı gibi herhangi bir dehidrasyon belirtisi fark ederseniz doktorunuzla konuşun. Doktora danışmadan başka bir ilaç kullanmayınız.

Abone Ol
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu