Zoretanin nedir? Ne işe yarar? Yan etkileri, Faydaları, Ne için kullanılır?
Zoretanin, retinoidler (A vitamini türevi) olarak adlandırılan bir ilaç grubuna aittir. Diğer tedavilere yanıt vermeyen şiddetli akne tedavisinde kullanılır.
Zoretanin doktorunuzun önerdiği dozda ve sürede kullanılmalıdır. Doz atlamasını önlemek için tercihen her gün aynı saatte yemekle birlikte alınız. Belirtilerinizin iyileşmesi birkaç hafta sürebilir, ancak en fazla faydayı elde etmek için ilacı düzenli olarak almaya devam edin. Birkaç hafta sonra iyileşme görmezseniz, doktorunuza tekrar görünün.
En sık görülen yan etkiler kuru cilt, döküntü ve karaciğer enzimlerinin yükselmesidir. Bunlar genellikle ciddi değildir ve ilaca alıştıktan sonra genellikle kaybolurlar, ancak sizi rahatsız ederlerse veya geçmezlerse doktorunuza söyleyin.
Zoretanin sizi güneş ışığına karşı daha hassas hale getirebilir, bu nedenle güneşe maruz kalmanızı sınırlandırmalısınız. Ayrıca cildinizi daha kırılgan hale getirebilir. Tedavi sırasında herhangi bir ağda (epilasyon) veya lazer tedavisinden kaçının. Ayrıca, ağız, dudak ve göz kuruluğuna neden olabilir, bu nedenle bol su için ve nemlendirici kullanın. Bu ilaç doğum kusurlarına yol açabilir, hamileyseniz veya hamilelik planlıyorsanız doktorunuza danışınız.
Zoretanin ne için kullanılır?
- Akne Tedavisi
Zoretanin’in Faydaları
Akne Tedavisinde
Zoretanin, akneye neden olan sebum (doğal bir madde) üretimini azaltarak akne tedavisine yardımcı olur. Bu, akneye neden olan bakterileri öldürür ve lekelerin veya sivilcelerin ortaya çıkmasını önler. Gözle görülür bir etkiye sahip olması genellikle birkaç hafta alır, bu nedenle işe yaramıyor gibi görünse bile almaya devam edin. Bazen sivilceler iyileşmeden önce daha da kötüleşebilir, ancak doğru kullanımla cildiniz daha berrak hale gelecektir. Bu ilaç, cildiniz aknesiz hale geldikçe ruh halinizi iyileştirmeye ve özgüveninizi artırmaya yardımcı olacaktır.
Zoretanin’in Yan Etkileri
Çoğu yan etki herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez ve vücudunuz ilaca uyum sağladıkça kaybolur. Eğer devam ederse veya endişeleniyorsanız doktorunuza danışınız.
Zoretanin’in yaygın yan etkileri
- Kuru cilt
- Karaciğer enzimlerinde artış
- Döküntü
Zoretanin nasıl kullanılır?
Bu ilacı doktorunuzun önerdiği dozda ve sürede alınız. Zoretanin yemekle birlikte alınmalıdır.
Zoretanin ne işe yarar?
Zoretanin bir A vitamini türevidir. Akneye neden olan doğal bir maddenin (sebum) üretimini azaltmak için bezler (sebase) üzerinde etkilidir. Ayrıca, kontrollü sebum üretimi akneye neden olan bakterileri öldürür. Ayrıca iltihaplanmayı (kızarıklık ve şişlik) azaltmak için bir anti-enflamatuar olarak da çalışır.
Zoretanin kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
- Şiddetli akne tedavisi için size Zoretanin reçete edilmiştir.
- Yemekle birlikte alın.
- Zoretanin kullanırken güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınınız. Güneş kremi veya koruyucu giysi gibi koruyucu önlemler alınız.
- Cildinizi daha kırılgan hale getireceğinden, bu ilacı kullanırken yüz ağdası ve lazer tedavisinden kaçının.
- Ağız, dudak ve göz kuruluğuna neden olabilir. Bol su için, nemlendirici kullanın ve kontakt lens takmaktan kaçının. Sizi rahatsız ederse doktorunuzu bilgilendirin.
- Hamileyseniz, hamilelik planlıyorsanız veya emziriyorsanız Zoretanin almayınız.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Zoretanin kullanımı güvenli midir?
Zoretanin önemli advers reaksiyonlarla ilişkili olduğu için dikkatli kullanılmalıdır. Sadece sistemik antibiyotikler de dahil olmak üzere geleneksel tedaviye yanıt vermeyen şiddetli nodüler aknesi olan hastalarda kullanılmalıdır. Ayrıca, Zoretanin ciddi doğum kusurlarına neden olabileceğinden hamile kadınlar tarafından kullanılmamalıdır.
Zoretanin bir steroid midir?
Hayır, Zoretanin şiddetli akne türlerini tedavi etmek için kullanılan bir retinoiddir (A vitamini).
Zoretanin tedavisi sırasında önerilen testler nelerdir?
Tedaviye başlamadan önce karaciğer enzimleriniz ve serum lipidleriniz kontrol edilecektir. Bu seviyeler ayrıca tedavinin başlamasından 1 ay sonra ve daha sık izleme klinik olarak endike olmadıkça daha sonra 3 aylık aralıklarla izlenecektir.
Zoretanin’ün etkisi kalıcı mıdır?
Birçok hastada 15-20 haftalık tek bir kürün durumu etkili bir şekilde iyileştirdiği ve geri gelmesini önlediği gözlemlenmiştir. Eğer ikinci bir kür gerekliyse, ilk kürün tamamlanmasından sonra en az 8 hafta beklenmelidir. Bunun nedeni, Zoretanin ile elde edilen deneyimlerin, akneli hastalardaki semptomların Zoretanin ile tedaviyi takiben iyileşmeye devam edebileceğini göstermiş olmasıdır.
Zoretanin hamilelik sırasında neden bu kadar tehlikelidir?
Zoretanin ile tedavi sırasında gebelik oluşursa, bebeğin ciddi doğum kusurlarıyla doğma riski son derece yüksektir.
Zoretanin kansere neden olabilir mi?
Hayır, Zoretanin’ün kansere neden olduğuna dair herhangi bir rapor bulunmamaktadır. Aslında, baş, deri ve boyun kanserlerinin bazı formlarında faydalı olabilir.
Zoretanin’ün uzun dönem yan etkileri nelerdir?
Zoretanin’ün normal tedavi süresi 15-20 haftadır. Bu nedenle, düşük dozların uzun vadeli etkileri incelenmemiştir. Bununla birlikte, kemik mineral yoğunluğu üzerinde bir miktar etkisi olabilir. Bazı hastalarda kemik mineral yoğunluğunu azaltarak osteoporoz veya kırıklara neden olabilir.
Zoretanin erkek doğurganlığını etkiler mi?
Hayır, Zoretanin erkek hastaların doğurganlığını etkilemez. Ejakülat hacmi, sperm sayısı, toplam sperm hareketliliği, morfolojisi veya seminal plazma fruktozu üzerinde önemli bir etki görülmemiştir.
Zoretanin karaciğerinize zarar verir mi?
Zoretanin kullanımı ile karaciğer enzimlerinde geçici bir artış olabilir. Bu nedenle düzenli laboratuvar testleri gereklidir. Bu değerler genellikle bir süre sonra normale döner. Eğer seviyeler uzun süre yüksek kalırsa, doktorunuz Zoretanin kullanımını kesebilir.