Zolerip Nedir Ne için Kullanılır? Yan Etkileri ve Kullanıcı Yorumları
Zolerip antipsikotik bir ilaçtır. Şizofreni (halüsinasyonlara veya sanrılara neden olabilen ve ayrıca kişinin düşünme ve davranma yeteneğini olumsuz yönde etkileyen zihinsel bir bozukluk) ve mani tedavisinde kullanılır. Ayrıca depresyon ve bipolar bozuklukları tedavi etmek için de kullanılabilir.
Zolerip, tercihen sabahları yemekle birlikte veya yemeksiz alınabilir. Bununla birlikte, vücutta tutarlı bir ilaç seviyesinin korunmasına yardımcı olduğu için her gün aynı saatte alınması tavsiye edilir. Doz ve ne sıklıkta almanız gerektiğine doktorunuz karar verecektir, böylece semptomlarınızı kontrol etmek için doğru miktarı alırsınız. Doz kademeli olarak artırılabilir. Kendinizi daha iyi hissetmeye başlamanız birkaç hafta sürebilir. Herhangi bir dozu atlamayın ve kendinizi daha iyi hissetseniz bile tedavinin tamamını bitirin. Bu ilacın doktorunuzla konuşmadan aniden kesilmemesi önemlidir, çünkü bu durum belirtilerinizi kötüleştirebilir.
Bu ilacın bazı yaygın yan etkileri arasında baş ağrısı, yorgunluk, bulantı, kusma ve bulanık görme yer alır. Ayrıca baş dönmesi ve uyku haline neden olur, bu nedenle bu ilacın sizi nasıl etkilediğini öğrenene kadar araba kullanmayın veya zihinsel odaklanma gerektiren herhangi bir şey yapmayın. Bu yan etkiler geçmez ya da kötüleşirse lütfen doktorunuza danışınız.
Bu ilaç kan şekerinizi ve kolesterol seviyenizi yükseltebilir. Ancak sağlıklı beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak yaşam tarzınızı değiştirmeniz bu yan etkiyi azaltabilir. Bu ilacı kullanırken doktorunuz kan şekeri ve kolesterol seviyenizi periyodik olarak izleyecektir. Bu ilacı kullanırken ruh halinizde veya davranışlarınızda olağandışı değişiklikler, yeni veya kötüleşen depresyon veya intihar düşünceleri gelişirse doktorunuzu bilgilendiriniz. İlacı almadan önce hamileyseniz, hamile kalmayı planlıyorsanız veya emziriyorsanız doktorunuza söylemelisiniz. Bazı yan etkileri artırabileceğinden alkol almaktan kaçınmalısınız.
Zolerip ne işe yarar?
Şizofreni’de
Şizofreni, bir kişinin düşünme yeteneğinin, duygularının ve davranışlarının anormal hale geldiği zihinsel bir bozukluktur. Zolerip, beyinde bu tür değişikliklerden sorumlu olan kimyasal dengesizliklerin düzeltilmesine yardımcı olur. Düşünceleri, davranışları iyileştirir ve yaşam kalitesini artırır.
Mani’de
Mani, aşırı heyecanlı veya yüksek ruh hali anlamına gelir. Zolerip ruh halinin sakinleşmesine ve sinirlerin gevşemesine yardımcı olur. Bu, ruh halini dengeler ve mani belirtilerinin tekrarlamasını önler. Zolerip almak, daha iyi bir sosyal hayata sahip olmanızı ve günlük aktiviteleri daha rahat yapabilmenizi sağlayacaktır.
Zolerip yan etkileri nelerdir?
Çoğu yan etki herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez ve vücudunuz ilaca uyum sağladıkça kaybolur. Eğer devam ederse veya endişeleniyorsanız doktorunuza danışınız.
Zolerip yaygın yan etkileri
- Akatizi (hareketsiz kalamama)
- Anksiyete
- Bulanık görme
- Kabızlık
- Baş dönmesi
- Yorgunluk
- Baş ağrısı
- Tükürük üretiminde artış
- Hazımsızlık
- İnsomnia (uyku güçlüğü)
- Mide bulantısı
- Parkinsonizm
- Huzursuzluk
- Uykululuk
- Kusma
Zolerip nasıl kullanılır?
Bu ilacı doktorunuzun önerdiği dozda ve sürede alınız. Bütün olarak yutunuz. Çiğnemeyiniz, ezmeyiniz veya kırmayınız. Zolerip yemekle birlikte veya yemeksiz alınabilir, ancak belirli bir zamanda alınması daha iyidir.
Zolerip ne için kullanılır?
Zolerip atipik bir antipsikotiktir. Beyinde düşünceleri etkileyen belirli kimyasal habercilerin etkisini değiştirerek çalışır.
Zolerip hakkında sıkça sorulan sorular
Zolerip bir duygudurum dengeleyici midir?
Zolerip, manik atakların ve bipolar bozukluğun diğer duygudurum semptomlarının tedavisinde etkilidir ancak depresif ataklar için etkili değildir. Bu nedenle, bipolar bozuklukları tedavi etmek için valproat gibi duygudurum dengeleyicilerle kombine edilebilir.
Zolerip’in etkisi ne kadar sürer?
Zolerip’in faydası, Zolerip’e başladıktan birkaç gün veya birkaç hafta sonra ortaya çıkabilir. Bu ilacın tam faydalarını görmek 4-6 hafta sürebilir.
Zolerip sizi cinsel olarak etkiler mi?
Evet, Zolerip bazı hastalarda uzun süreli ve ağrılı ereksiyona (priapizm) neden olabilir. Ayrıca dürtü kontrol bozukluğuna neden olabilir; bu durumda hasta karşı konulamaz ve o kişi için alışılmadık dürtüler veya istekler geliştirebilir. Bu durumda, hasta anormal derecede yüksek bir cinsel dürtü geliştirebilir veya cinsel düşünce veya duygularda artış yaşayabilir. Dozunuzu değiştirebilecek veya Zolerip’i bırakmanızı tavsiye edebilecek olan doktorunuza danışınız.
Zolerip hakkında bilmem gereken en önemli şey nedir?
Zolerip, bunaması olan yaşlı hastalarda ölüme neden olma riskini artırabileceğinden onaylanmamıştır. Demans, hatırlama, net düşünme, iletişim kurma ve günlük aktiviteleri gerçekleştirme yeteneğini etkileyen bir beyin bozukluğudur. Bu durum ayrıca ruh hali ve kişilikte değişikliklere neden olabilir. Ayrıca, intihar eğilimi geliştirebilecekleri için depresyon hastaları Zolerip verilirken yakından izlenmelidir.
Zolerip kullanırken nelerden kaçınmalıyım?
Zolerip yaygın olarak uyku hali, sedasyon, baş dönmesi, bulanık görme ve çift görmeye neden olabilir. Bu belirtileri yaşarsanız araç ve ağır makine kullanmaktan kaçınınız. Ayrıca aşırı egzersizden, sıcağa aşırı maruz kalmaktan veya doğrudan güneş ışığından kaçınarak susuz kalmaktan kaçınmalısınız. Sıcak havalarda kapalı yerlerde kalmanız ve dehidrasyonu önlemek için bol su içmeniz önerilir.
Zolerip şeker hastaları tarafından alınabilir mi?
Zolerip kan şekeri seviyelerinde artışa neden olabilir. Aşırı yüksek kan şekeri seviyeleri koma ve ölüme neden olabilir. Bu nedenle, şeker hastalığınız varsa, uyanık olmalı ve kan şekeri seviyenizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
Zolerip kilo alımına neden olur mu?
Zolerip bazı hastalarda kilo alımına neden olabilir. Bu ilaç ayrıca kandaki kolesterol ve yağ seviyelerini de artırabilir. Zolerip ile tedavi sırasında kilo alırsanız, diyet ve egzersiz önerileri için doktorunuza danışınız.
Referanslar
- Aripiprazole. South Ruislip, Middlesex: Aurobindo Pharma – Milpharm Ltd.; 2015
- Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006. Aripiprazole.
- Central Drugs Standard Control Organisation (CDSCO).
- Accessdata.fda.gov. (2019). https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2014/021436s038,021713s030,021729s022,021866s023lbl.pdf