Lansor Nedir? Ne için kullanılır? Yan Etkileri ve Kullananlar

Lansor, midenizde üretilen asit miktarını azaltan bir ilaçtır. Asit reflü, peptik ülser hastalığı ve aşırı asit üretimi ile ilişkili diğer bazı mide rahatsızlıkları gibi mide ve bağırsakta asitle ilişkili hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Lansor ayrıca uzun süreli ağrı kesici kullanımı ile görülebilecek mide ülseri ve asitliği önlemek için de kullanılır. Proton pompası inhibitörleri (PPI’ler) olarak bilinen bir ilaç sınıfına aittir. Bu ilaç yemekten bir saat önce, tercihen sabahları alınmalıdır. Doz, altta yatan durumunuza ve ilaca nasıl yanıt verdiğinize bağlı olacaktır. Belirtileriniz çabucak kaybolsa bile, reçete edildiği şekilde almaya devam etmelisiniz. Daha küçük öğünleri daha sık yiyerek ve kafeinli içeceklerden (çay ve kahve gibi) ve baharatlı veya yağlı yiyeceklerden kaçınarak tedavinin etkinliğini artırabilirsiniz.

Bu ilaçla gözlenen en yaygın yan etkiler mide bulantısı, baş ağrısı, gaz ve ishaldir. Bu belirtiler genellikle hafiftir ancak sizi rahatsız ediyorsa veya geçmiyorsa doktorunuza danışın. Bu ilacın uzun süreli kullanımı, yan etki riskinin artmasına neden olabilir. Örneğin, bu ilacı 1 yıldan fazla kullanmak, özellikle yüksek dozlarda kemik kırılma riskinizi artırabilir. Kalsiyum ve D vitamini takviyesi almak gibi kemik kaybını (osteoporoz) önlemenin yolları hakkında doktorunuzla konuşun.

Bu ilacı almadan önce, ciddi karaciğer problemleriniz varsa, HIV için ilaç alıyorsanız, geçmişte benzer ilaçlara karşı alerjik reaksiyonunuz olduysa veya kemik kaybınız (osteoporoz) varsa bunu doktorunuza söylemelisiniz. Hamile veya emziren kadınlar da almadan önce doktorlarına danışmalıdır.

Lansor Ne için kullanılır? Faydaları nelerdir?

Gastroözofageal reflü hastalığının (Asit reflü) Tedavisinde

GÖRH, ara sıra değil, sürekli olarak mide ekşimesi gibi kronik (uzun süreli) bir durumdur. Bunun nedeni, midenizin üzerindeki bir kasın çok fazla gevşemesi ve mide içeriğinin yemek borunuza ve ağzınıza geri dönmesine izin vermesidir. Lansor, proton pompası inhibitörleri adı verilen bir ilaç grubuna aittir. Midenizin ürettiği asit miktarını azaltır ve mide ekşimesi ve asit reflü ile ilişkili ağrıyı hafifletir. Etkili olması için tam olarak reçete edildiği gibi almalısınız.

Bazı basit yaşam tarzı değişiklikleri GÖRH semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Hangi yiyeceklerin mide ekşimesini tetiklediğini düşünün ve bunlardan kaçınmaya çalışın; daha küçük ve daha sık öğünler yiyin; fazla kilonuz varsa kilo vermeye çalışın ve rahatlamanın yollarını bulmaya çalışın. Yatmadan 3-4 saat sonra yemek yemeyin.

Peptik ülser hastalığının tedavisinde

Lansor, proton pompası inhibitörleri adı verilen bir ilaç grubuna aittir. Midenizin ürettiği asit miktarını azaltır ve doğal olarak iyileştiği için ülsere daha fazla zarar gelmesini önler. Ülserin nedenine bağlı olarak size bu ilaçla birlikte başka ilaçlar da verilebilir. Semptomlar kaybolmuş gibi görünse bile, etkili olması için ilacı reçete edildiği gibi almaya devam etmeniz gerekir.

Lansor Yan Etkileri nelerdir?

Çoğu yan etki herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez ve vücudunuz ilaca uyum sağladıkça kaybolur. Devam ederse veya onlar için endişeleniyorsanız doktorunuza danışın.

Lansor’un yaygın yan etkileri

  • Mide bulantısı
  • Baş ağrısı
  • şişkinlik
  • İshal

Lansor Nasıl kullanılır?

Bu ilacı doktorunuzun önerdiği doz ve sürede alınız. Lansor genellikle kahvaltıdan 30 dakika önce aç karnına alınmalıdır.

Lansor bir proton pompası inhibitörüdür (PPI). Midedeki asit miktarını azaltarak çalışır ve asitle ilgili hazımsızlık ve mide ekşimesinin giderilmesine yardımcı olur.

Lansor Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İyi tolere edilen bir ilaçtır ve uzun süre rahatlama sağlar.
  • Lansor yemeklerden 30 dakika önce, tercihen sabahları alınmalıdır.
  • Gazlı içecekler/alkolsüz içecekler, narenciye suları, kızarmış yiyecekler, çay ve kahve gibi kafeinli içeceklerin aşırı alımından kaçının.
  • Alkol ve sigaradan kaçının.
  • Gece geç saatlerde veya yatmadan önce yemek yemekten kaçının.
  • Sulu ishal, ateş veya geçmeyen mide ağrınız olursa doktorunuzu bilgilendiriniz.
  • 14 gün boyunca ilacı aldıktan sonra kendinizi daha iyi hissetmezseniz doktorunuzu bilgilendirin, çünkü dikkat edilmesi gereken başka bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.
  • Lansor’un uzun süreli kullanımı, zayıf kemiklere ve magnezyum gibi minerallerin eksikliğine neden olabilir. Yeterli diyetle kalsiyum ve magnezyum alımını veya bunların takviyelerini doktorunuzun önerdiği şekilde alın.
  • İdrar yapmada azalma, ödem (sıvı tutulmasına bağlı şişme), bel ağrısı, mide bulantısı, yorgunluk ve kızarıklık veya ateş gelişirse hemen doktorunuza danışın. Bunlar bir böbrek probleminin belirtileri olabilir.

Lansor nedir? Ne için kullanılır?

Lansor, proton pompası inhibitörleri olarak bilinen bir ilaç sınıfına aittir. Lansor, peptik ülser hastalığı (mide ve duodenum ülseri), reflü özofajit veya gastroözofageal reflü hastalığının (GERD) tedavisinde kullanılır. Zollinger Ellison sendromu (ZES) olarak bilinen midede aşırı asit üretimi ile ilişkili bir hastalığı tedavi etmek için de kullanılır. Midenizin ürettiği asit miktarını azaltarak çalışır.

Lansor nazogastrik tüpten nasıl verilir?

Doktorunuz veya hemşireniz, nazogastrik (NG) tüp yoluyla Lansor vermenin doğru yolunu size gösterecektir. Lansor kapsülünü açın ve granülleri bir şırıngaya boşaltın. İçeriği şırıngada elma suyuyla karıştırın ve NG tüpüne takın ve doğrudan mideye verin. Bir kez verildikten sonra, tüpü temizlemek için NG tüpünü daha fazla elma suyuyla yıkayın.

Lansor aç karnına mı yoksa yemekle birlikte mi alınmalı?

Genellikle Lansor günde bir kez, sabah ilk iş olarak aç karnına alınır. Lansor’u günde iki kez alıyorsanız 1 doz sabah ve 1 doz akşam alınız. Tabletler bütün olarak yutulmalı (çiğnememeyi veya ezmemeyi unutmayın) ve yemeklerden en az 1 saat önce biraz su ile alınmalıdır.

Lansor alırken hangi yiyeceklerden kaçınılmalıdır?

Asitliğe ve mide ekşimesine neden olan yiyeceklerden kaçınmalısınız, çünkü bunlar yalnızca durumunuzu kötüleştirecektir, örneğin: kızarmış veya baharatlı yiyecekler, tereyağı, sıvı yağ ve meyve suları, kola veya çay gibi kafeinli içecekler, limon suyu veya portakal suyu gibi narenciye içecekleri ve alkol.

Lansor çocuklarda kullanılabilir mi?

Evet, Lansor, çocuklarda gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) ve eroziv gastrit tedavisinde kullanılır. Ancak, Lansor’un güvenliği ve etkinliği yalnızca 1 ila 17 yaş arasındaki çocuklarda araştırılmıştır.

Abone Ol
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu