Piogtan nedir? Ne işe yarar? Yan etkileri, Faydaları, Kullanıcı Yorumları

Piogtan yetişkinlerde tip 2 diabetes mellitus tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Diyabetli kişilerde kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur. Bu, böbrek hasarı ve körlük gibi diyabetin ciddi komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olur.

Piogtan tek başına veya diğer ilaçlarla birlikte kullanılabilir. Yemekle birlikte veya yemeksiz alınabilir. En fazla faydayı elde etmek için her gün aynı saatte düzenli olarak alınız. Hangi dozun sizin için en iyisi olduğuna doktorunuz karar verecektir ve bu doz ilacın nasıl çalıştığına göre zaman zaman değişebilir.

Kendinizi iyi hissetseniz veya kan şekeri seviyeleriniz kontrol altında olsa bile bu ilacı almaya devam edin. Doktorunuza danışmadan ilacı bırakırsanız, kan şekeri seviyeniz yükselebilir ve böbrek hasarı, körlük, sinir sorunları ve uzuv kaybı riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun, doktorunuzun önerdiği şekilde sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz ve kilo vermeyi de içermesi gereken bir tedavi programının yalnızca bir parçası olduğunu unutmayın. Yaşam tarzınız diyabetin kontrolünde büyük rol oynar.

Bu ilacı kullanmanın en yaygın yan etkileri kilo alımı, bulanık görme ve uyuşmadır. Bunlar sizi rahatsız ederse veya uzun süre devam ederse lütfen doktorunuza danışın.

Tip 1 diyabetiniz varsa, diyabetik ketoasidozunuz (kanınızda yüksek asit seviyeleri) varsa veya ciddi böbrek veya karaciğer hastalığınız varsa almamalısınız. Bu ilacı almadan önce, daha önce kalp hastalığı, tiroid hastalığı veya bazı hormonal rahatsızlıklar geçirdiyseniz doktorunuza söyleyiniz. Uygun olmayabilir. Hamile veya emziren kadınlar da almadan önce doktorlarına danışmalıdır. Kan şekeri seviyeleriniz düzenli olarak kontrol edilmelidir ve doktorunuz ayrıca kan hücresi sayımlarınızı ve karaciğer fonksiyonlarınızı izlemek için kan testleri önerebilir.

Piogtan ne için kullanılır?

  • Tip 2 diabetes mellitus tedavisi

Piogtan Faydaları

Tip 2 diabetes mellitus tedavisinde

Piogtan, vücudumuzdaki kan glikoz (şeker) seviyelerini düzenlemekten sorumlu olan insülin hormonuna karşı vücudun tepkisini geliştirir. İnsülin, kan şekeri seviyenizi düşürmeye yardımcı olur ve yemek yedikten sonra yükselmesini önler. Reçete edildiği sürece almaya devam etmelisiniz.

Kan glikoz seviyesini düşürmek diyabet yönetiminin önemli bir parçasıdır. Seviyeyi kontrol edebilirseniz böbrek hasarı, göz hasarı, sinir sorunları ve uzuv kaybı gibi diyabetin ciddi komplikasyonlarından herhangi birine yakalanma riskini azaltmış olursunuz. Bu ilacı uygun diyet ve egzersizle birlikte düzenli olarak almak normal ve sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olacaktır.


Piogtan Yan Etkileri

Çoğu yan etki herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez ve vücudunuz ilaca uyum sağladıkça kaybolur. Eğer devam ederse veya endişeleniyorsanız doktorunuza danışınız.

Piogtan’un yaygın yan etkileri

  • Hipoglisemi (düşük kan şekeri seviyesi)
  • Ödem (şişlik)
  • Üst solunum yolu enfeksiyonu
  • Bronşit (solunum yollarının iltihaplanması)
  • Anemi (düşük sayıda kırmızı kan hücresi)

Piogtan nasıl kullanılır?

Bu ilacı doktorunuzun önerdiği dozda ve sürede alınız. Bütün olarak yutunuz. Çiğnemeyiniz, ezmeyiniz veya kırmayınız. Piogtan yemekle birlikte veya yemeksiz alınabilir, ancak belirli bir zamanda alınması daha iyidir.

Piogtan nedir? ne işe yarar?

Piogtan anti-diyabetik bir ilaçtır. Kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olan doğal bir madde olan insüline karşı vücudun duyarlılığını artırarak çalışır.


SIKÇA SORULAN SORULAR

Piogtan kilo alımına neden olabilir mi?

Piogtan genellikle dozla ilişkili olabilecek kilo alımına neden olur. Bu kilo artışının nedeni yağ birikimi olabilir. Ancak kalp yetmezliği hastalarında vücutta su tutulmasına bağlı olabilir. Bu nedenle kalp yetmezliği vakalarında kilo takibi önemlidir.

Piogtan kalp yetmezliğine neden olabilir mi?

Piogtan sıvı retansiyonuna neden olarak kalp yetmezliğini kötüleştirebilir veya hızlandırabilir. Doktor genellikle mevcut en düşük dozla başlar ve kalp yetmezliği için en az bir risk faktörü (geçirilmiş kalp krizi, koroner arter hastalığı, yaşlı) olan hastaları tedavi ederken dozu kademeli olarak artırır. Piogtan insülin ile birlikte kullanıldığında kalp yetmezliği daha sık görülür.

Piogtan ve metformin birlikte alınabilir mi?

Evet, Piogtan tek başına metformin ile yeterli kan şekeri yönetiminin mümkün olmadığı durumlarda metformin ile birlikte kullanılabilir. Bu ilaç kombinasyonu, tip 2 diabetes mellituslu yetişkin hastalarda ve kan şekeri kontrolü zayıf olan aşırı kilolu hastalarda kullanılabilir.

Piogtan’i günün hangi saatinde almalısınız?

Genellikle günde bir kez reçete edilir ve günün herhangi bir saatinde, ancak tercihen her gün aynı saatte alınabilir. Yemekle birlikte veya yemeksiz alınabilir. Piogtan’i tam olarak doktorunuz tarafından reçete edildiği şekilde almalısınız.

Piogtan’i ne kadar süreyle almam gerekir? İlacı bir süre için bırakabilir miyim?

Piogtan’i doktorunuz önerdiği sürece almaya devam ediniz. Diabetes mellitus tedavisi uzun sürelidir, bu nedenle ömür boyu almanız gerekebilir. Ancak, ilacı bırakmak zorunda kalırsanız, size bir alternatif önerecek olan doktorunuza danışınız. Kan şekeri seviyesinin yükselmesine neden olabileceğinden doktorunuza danışmadan almayı bırakmayın, bu sizin için zararlı olabilir.

Piogtan karaciğeri etkiler mi?

Evet, Piogtan karaciğer enzimlerinde artışa neden olabilir ve karaciğer enzimleri yükselirse Piogtan ile tedavi durdurulmalıdır. Bu nedenle, bu ilaç ile tedavi sırasında karaciğer enzimlerinin seviyeleri periyodik olarak kontrol edilmelidir. Piogtan karaciğer hastalığı olan hastalara reçete edilmemelidir.

Piogtan ne tür bir ilaçtır? Metformin gibi midir?

Piogtan anti-diyabetik ilaçların tiazolidindionlar sınıfına aittir. Vücudunuzun insülin adı verilen bir hormonu kullanma şeklini geliştirerek kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur. Bu, hücrelerinizin vücudunuzun ürettiği insüline daha duyarlı hale gelmesine yardımcı olarak yapılır.

Piogtan mesane kanserine neden olabilir mi?

Piogtan çok nadir görülmekle birlikte mesane kanseri riskini artırabilir. Bu ilaçla tedavi sırasında idrarınızda kan, idrar yaparken ağrı veya ani idrar yapma ihtiyacı hissederseniz derhal doktorunuza danışınız. Piogtan daha önceden mesane kanseri öyküsü olan veya mesane kanseri geçiren hastalarda kullanılmamalıdır.

Abone Ol
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu