Pulcet nedir? Ne işe yarar? Yan etkileri, Faydaları, Kullanıcı Yorumları

Pulcet, midenizde üretilen asit miktarını azaltan bir ilaçtır. Mide ekşimesi, asit reflüsü, peptik ülser hastalığı ve aşırı asit üretimiyle ilişkili diğer bazı mide rahatsızlıkları gibi mide ve bağırsağın asitle ilgili hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

Pulcet ayrıca uzun süreli ağrı kesici kullanımı ile görülebilen mide ülseri ve asitliği önlemek için kullanılır. Proton pompa inhibitörleri (PPI) olarak bilinen bir ilaç sınıfına aittir. Bu ilaç yemekten bir saat önce, tercihen sabahları alınmalıdır. Doz, altta yatan durumunuza ve ilaca nasıl yanıt verdiğinize bağlı olacaktır. Belirtileriniz hızla kaybolsa bile reçete edildiği şekilde almaya devam etmelisiniz. Daha sık küçük öğünler yiyerek ve kafeinli içeceklerden (çay ve kahve gibi) ve baharatlı veya yağlı yiyeceklerden kaçınarak tedavinin etkinliğini artırabilirsiniz.

Bu ilaçla gözlenen en yaygın yan etkiler bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, şişkinlik, ishal ve mide ağrısıdır. Bu belirtiler genellikle hafiftir ancak sizi rahatsız ediyorsa veya geçmiyorsa doktorunuza danışınız. Bu ilacın uzun süreli kullanımı yan etki riskinin artmasına neden olabilir. Örneğin, bu ilacı 1 yıldan daha uzun süre kullanmak, özellikle yüksek dozlarda kemik kırığı riskinizi artırabilir. Kalsiyum ve D vitamini takviyesi almak gibi kemik kaybını (osteoporoz) önleme yolları hakkında doktorunuzla konuşun.

Bu ilacı almadan önce, ciddi karaciğer problemleriniz varsa, HIV için ilaç kullanıyorsanız, geçmişte benzer ilaçlara karşı alerjik reaksiyon gösterdiyseniz veya kemik kaybınız (osteoporoz) varsa doktorunuza söylemeniz gerekir. Hamile veya emziren kadınlar da ilacı almadan önce doktorlarına danışmalıdır.

Pulcet ne için kullanılır?

  • Mide Yanması Tedavisi
  • Gastroözofageal reflü hastalığının (Asit reflüsü) tedavisi
  • Peptik ülser hastalığının tedavisi

Pulcet’ın Faydaları

Mide Yanması Tedavisinde

Mide yanması ve asit reflüsü, midenizin üzerindeki bir kas çok fazla gevşediğinde ve mide içeriğinin ve asidin yemek borunuza ve ağzınıza geri gelmesine izin verdiğinde meydana gelir. Pulcet, proton pompası inhibitörleri adı verilen bir ilaç grubuna aittir. Midenizin ürettiği asit miktarını azaltır ve mide ekşimesi ve asit reflüsü ile ilişkili ağrıyı hafifletir. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri yaparak ilacın etkinliğini artırabilirsiniz. Bunlar arasında semptomları tetikleyen yiyeceklerden kaçınmak, daha küçük ve daha sık öğünler yemek, aşırı kiloluysanız kilo vermek yer alır.

Gastroözofageal reflü hastalığının (Asit reflüsü) tedavisinde

GÖRH, mide ekşimesinin ara sıra değil de sürekli olması gibi kronik (uzun süreli) bir durumdur. Midenizin üzerindeki bir kasın çok fazla gevşemesi ve mide içeriğinin yemek borunuza ve ağzınıza geri gelmesine izin vermesi nedeniyle oluşur. Pulcet, proton pompası inhibitörleri olarak adlandırılan bir ilaç grubuna aittir. Midenizin ürettiği asit miktarını azaltır ve mide ekşimesi ve asit reflüsü ile ilişkili ağrıyı hafifletir. Etkili olabilmesi için tam olarak reçete edildiği şekilde almalısınız.

Bazı basit yaşam tarzı değişiklikleri GÖRH semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Hangi yiyeceklerin mide ekşimesini tetiklediğini düşünün ve bunlardan kaçınmaya çalışın; daha küçük ve daha sık öğünler yiyin; aşırı kiloluysanız kilo vermeye çalışın ve rahatlamanın yollarını bulmaya çalışın. Yatağa girdikten sonraki 3-4 saat içinde yemek yemeyin.

Peptik ülser hastalığının tedavisinde

Pulcet, proton pompası inhibitörleri olarak adlandırılan bir ilaç grubuna aittir. Midenizin ürettiği asit miktarını azaltarak ülserin doğal yollarla iyileşirken daha fazla zarar görmesini engeller. Ülsere neyin sebep olduğuna bağlı olarak size bu ilaçla birlikte başka ilaçlar da verilebilir. Belirtiler kaybolmuş gibi görünse bile etkili olması için ilacı reçete edildiği şekilde almaya devam etmeniz gerekir.

Pulcet’ın yan etkileri

Çoğu yan etki herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez ve vücudunuz ilaca uyum sağladıkça kaybolur. Eğer devam ederse veya endişeleniyorsanız doktorunuza danışınız.

Pulcet’ın yaygın yan etkileri

  • İshal
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Mide ağrısı
  • Kusma
  • Baş dönmesi

Pulcet nasıl kullanılır?

Bu ilacı doktorunuzun önerdiği dozda ve sürede alınız. Bütün olarak yutunuz. Çiğnemeyiniz, ezmeyiniz veya kırmayınız. Pulcet aç karnına alınmalıdır.


Pulcet ne işe yarar?

Pulcet bir proton pompası inhibitörüdür (PPI). Midedeki asit miktarını azaltarak asitle ilişkili hazımsızlığı ve mide ekşimesini hafifletir.


SIKÇA SORULAN SORULAR

Pulcet ne için kullanılır?

Pulcet, peptik ülser hastalığı, reflü özofajit veya gastroözofageal reflü hastalığının (GÖRH) tedavisinde kullanılır. Pulcet ağrı kesici kullanımı ile ilişkili asitliği önler. Ayrıca Zollinger Ellison sendromu (ZES) olarak bilinen midede aşırı asit üretimi ile ilişkili bir hastalığın tedavisinde de kullanılır. Mideniz tarafından üretilen asit miktarını azaltarak çalışır ve böylece semptomlarınızı hafifletir.

Pulcet’in etki etmesi ne kadar sürer?

Kendinizi 2 ila 3 gün içinde daha iyi hissetmeye başlamalısınız. Pulcet’in düzgün çalışması 4 haftaya kadar sürebilir, bu nedenle bu süre zarfında hala bazı belirtileriniz olabilir.

Tek doz Pulcet yeterli midir?

Hayır, tek bir doz yeterli olmayabilir. Bununla birlikte, sadece birkaç doz Pulcet ile semptomlarda rahatlama elde edebilirsiniz. Pulcet genellikle mide ekşimesi, hazımsızlık, asit reflüsü için sadece kısa süreli veya 2 haftaya kadar gereklidir. Ancak, peptik ülser hastalığı ve Zollinger Ellison sendromu (ZES) tedavisinde olduğu gibi ihtiyaç duyulması halinde Pulcet uzun süreli olarak da reçete edilebilir. Pulcet’i reçete edildiği şekilde 2 hafta boyunca düzenli olarak aldıktan sonra bile kendinizi daha iyi hissetmiyorsanız lütfen doktorunuza danışınız.

Pulcet güvenli midir?

Evet, Pulcet nispeten güvenlidir. Pulcet alan kişilerin çoğunda herhangi bir yan etki görülmez. Maksimum fayda için doktor tarafından belirtildiği şekilde alınması tavsiye edilir.

Pulcet’i uzun süre kullanabilir miyim?

Pulcet genellikle sadece kısa süreli kullanım için reçete edilir. Bununla birlikte, peptik ülser hastalığı, ZE sendromu vb. tedavisinde olduğu gibi ihtiyaç duyulması halinde Pulcet uzun süreli kullanım için de reçete edilebilir. Uzun süreli kullanımda yan etki riski artabilir ve bu durum doktorunuzla görüşülmelidir. Pulcet’i doktorunuzun önerdiği şekilde ve onun gözetimi altında kullanınız.

Pulcet’in uzun dönem yan etkileri nelerdir?

Pulcet 3 aydan daha uzun süre kullanılırsa, bazı uzun süreli yan etkiler görülebilir. Bunlardan en önemlisi kanınızdaki magnezyum seviyesinin düşmesidir ve bu durum kendinizi yorgun, şaşkın, sersemlemiş, titrek veya baş dönmesi şeklinde hissetmenize neden olabilir. Ayrıca kas seğirmeleri veya düzensiz kalp atışları da olabilir. Kullanım bir yıldan daha uzun sürerse kemik kırıkları, mide enfeksiyonları ve B12 vitamini eksikliği riskiniz artabilir. B12 vitamini eksikliği sizi anemik hale getirebilir ve bunun sonucunda kendinizi daha yorgun, halsiz veya solgun hissedebilirsiniz. Ayrıca çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi, hazımsızlık, iştahsızlık, şişkinlik (gaz) veya uyuşma, karıncalanma ve yürüme sorunu gibi sinir problemleri yaşayabilirsiniz.

Pulcet’i almak için en uygun zaman nedir?

Pulcet genellikle günde bir kez, sabah ilk iş olarak alınır. Pulcet’i günde iki kez alıyorsanız, sabah 1 doz ve akşam 1 doz alınız. Tabletler bütün olarak yutulmalı (çiğnenmemeli veya ezilmemelidir) ve yemekten en az 1 saat önce bir miktar su ile alınmalıdır.

Kendimi daha iyi hissedersem Pulcet almayı bırakabilir miyim?

Uzun süredir Pulcet kullanıyorsanız. Aniden kesilmesi asit üretiminin artmasına ve dolayısıyla semptomlarınızın kötüleşmesine neden olabilir. Bu nedenle, herhangi bir doz değişikliğini veya Pulcet’i bırakmak isteyip istemediğinizi tartışmalısınız.

Pulcet kilo alımına neden olur mu?

Nadiren de olsa Pulcet ile uzun süreli tedavi kilo alımına neden olabilir. Bunun nedeni, daha fazla yemenize neden olabilecek reflü semptomlarının hafifletilmesi olabilir. Kilo ile ilgili endişeleriniz için doktorunuza danışınız.

Pulcet ile alkol alabilir miyim?

Hayır, Pulcet ile alkol alımı tavsiye edilmez. Alkolün kendisi Pulcet’in çalışmasını etkilemez, ancak asit üretimini artırabilir. Bu da belirtilerinizin daha da kötüleşmesine neden olabilir.

Pulcet ile birlikte antiasit alabilir miyim?

Evet, Pulcet ile birlikte antiasit alabilirsiniz. Pulcet’i almadan 2 saat önce veya sonra alınız.

Asitlikten kurtulmak için hangi diyet değişikliklerini yapmalıyım?

Pulcet en iyi yemekten 1 saat önce alınır. Bu ilacı alırken baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalısınız. Çay, kahve ve kola gibi kafeinli içeceklerden uzak durmalısınız. Belirtilerinizi kötüleştirebileceğinden alkol alımından da kaçınılmalıdır.

Pulcet ile birlikte ağrı kesici almak güvenli midir?

Evet, Pulcet ile birlikte ağrı kesici almak güvenlidir. Pulcet, ağrı kesici alımıyla ilişkili asitliği ve mide ülserini önler. Pulcet yemekten 1 saat önce alınır. Öte yandan, ağrı kesiciler mide rahatsızlığını önlemek için genellikle yemekle birlikte veya yemekten sonra alınır.

Abone Ol
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu