Glucar nedir? Ne işe yarar? Yan etkileri, Faydaları, Kullanıcı Yorumları
Glucar, tip 2 diyabet hastalarının tedavisinde kullanılır. Yemeklerden sonra kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Alfa-glukozidaz inhibitörleri olarak bilinen bir ilaç grubuna aittir. Bu ilaç genellikle diğer diyabet ilaçları ile birlikte reçete edilir.
Glucar yemekten hemen önce veya yemeğin ilk birkaç lokması ile birlikte alınmalıdır. Kan şekeri seviyenizi kontrol etmek için doğru miktarı alabilmeniz için doz ve ne sıklıkta almanız gerektiğine doktorunuz karar verecektir. Doz kademeli olarak artırılabilir. Doktorunuza danışmadan ilacı almayı bırakmayın. Bunu yaparsanız kan şekeri seviyeniz yükselebilir ve böbrek hasarı ve körlük gibi ciddi komplikasyon riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Bu ilaç, doktorunuzun önerdiği şekilde sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz ve kilo vermeyi de içermesi gereken bir tedavi programının yalnızca bir parçasıdır. Bu ilacı kullanırken kan şekeri seviyenizi düzenli olarak takip ediniz.
Bu ilacın en yaygın yan etkileri şişkinlik (gaz), mide ağrısı ve ishaldir. Bunlar sizi rahatsız ederse veya geçmezse lütfen doktorunuza danışınız.
Glucar tek başına hipoglisemiye (kan şekeri düşüklüğü) neden olmaz. Ancak diğer diyabet ilaçları (özellikle insülin veya sülfonilüreler) ile birlikte kullanıldığında hipoglisemiye (kan şekeri düşüklüğü) yol açabilir. Bu tür hipoglisemi atakları sade glikoz alınarak tedavi edilmelidir. Bu ilacı kullanıyorsanız, sofra şekeri veya normal şeker düşük kan şekeri seviyelerini düzeltmeye yardımcı olmayacaktır.
Almadan önce, herhangi bir böbrek veya karaciğer probleminiz varsa doktorunuza bildirin. Bağırsak ülseriniz veya iltihabınız varsa (örn. ülseratif kolit veya Crohn hastalığı) bu ilacı almayınız. Hamile veya emziren kadınlar da almadan önce doktorlarına danışmalıdır. Güvende olduğunuzdan emin olmak için lütfen doktorunuza aldığınız diğer tüm ilaçları anlatınız. Hipoglisemi (düşük kan şekeri seviyeleri) riskini artırabileceğinden bu ilacı alırken aşırı alkol alımından kaçınınız.
Glucar ne için kullanılır?
- Tip 2 diabetes mellitus tedavisi
Glucar Faydaları
Tip 2 diabetes mellitus tedavisinde
Glucar, diğer anti-diyabetiklerle birlikte verildiğinde yüksek kan glukoz (şeker) seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olan bir ilaçtır. Sindirim sisteminizden glikozun (karbonhidratların) sindirimini ve emilimini yavaşlatarak çalışır, böylece yemeklerden hemen sonra kan glikoz seviyelerindeki artışı azaltır.
Kan glikoz seviyelerinin düşürülmesi diyabet yönetiminin önemli bir parçasıdır ve böbrek veya göz hasarı, sinir sorunları ve uzuv kaybı gibi diyabetin ciddi komplikasyonlarına yakalanma riskini azaltır.
Bu ilaç aynı zamanda tip 2 diyabetiniz varsa ve halihazırda kardiyovasküler hastalığınız varsa kardiyovasküler hastalıktan ölüm riskini azaltacaktır. Bu ilacı uygun diyet ve egzersizle birlikte düzenli olarak almak normal, sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olacaktır.
Glucar Yan Etkileri
Çoğu yan etki herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez ve vücudunuz ilaca uyum sağladıkça kaybolur. Eğer devam ederse veya endişeleniyorsanız doktorunuza danışınız.
Glucar’un yaygın yan etkileri
- Yellenme
- Karın ağrısı
- İshal
Glucar nasıl kullanılır?
Bu ilacı doktorunuzun önerdiği dozda ve sürede alınız. Bütün olarak yutunuz. Çiğnemeyiniz, ezmeyiniz veya kırmayınız. Glucar yiyeceklerle birlikte alınmalıdır.
Glucar ne işe yarar?
Glucar anti-diyabetik bir ilaçtır. Kompleks şekerlerin glikoz gibi basit şekerlere parçalanmasından sorumlu bağırsak enzimlerini inhibe eder. Bu sayede yemeklerden hemen sonra kan glikoz seviyesinin çok yükselmesini önler.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Glucar hipoglisemiye neden olur mu?
Glucar glukoz düşürücü etkiye sahip olmasına rağmen tek başına hipoglisemiye neden olmaz. Bununla birlikte, diğer antidiyabetik ilaçlar veya insülin ile birlikte verildiğinde kan şekeri seviyelerinde hipoglisemik aralıkta bir düşüş meydana gelebilir. Böyle bir durumda, dozunuzu uygun şekilde değiştirebilecek olan doktorunuza danışınız.
Glucar neden şişkinliğe neden olur?
Glucar karbonhidratların sindirimini engelleyerek kolonda sindirilmemiş karbonhidratların birikmesine neden olur. Biriken karbonhidratların bakteriyel fermantasyonu bağırsak gazına neden olarak şişkinlik ve karın ağrısına yol açar.
Glucar ishale neden olabilir mi?
Evet, ishal Glucar’in yaygın bir yan etkisidir. Ancak bu herkesi etkilemez. Ev tipi şeker (şeker kamışı) gibi karbonhidrat içeren herhangi bir gıda ishale ve şiddetli karın ağrısına neden olabilir. İshal devam ederse veya şiddetli hale gelirse, derhal doktorunuza başvurun.
Glucar ne zaman alınmalıdır?
Glucar yemeklerinizle birlikte alınmalı ve su ile bütün olarak yutulmalı veya ilk ağız dolusu yiyecekle birlikte çiğnenmelidir. Glucar’in başlangıç dozu genellikle günde iki kezdir. Doz daha sonra kademeli olarak günde üç defaya çıkarılır.
Glucar’i almayı unutursam ne olur?
Bir doz Glucar almayı unutursanız, atladığınız dozu öğünler arasında almayınız. Planlanan dozu ve öğünü bekleyin ve tabletlerinizi reçete edildiği şekilde almaya devam edin. Unuttuğunuz tabletleri telafi etmek için dozu iki kez almayınız.
Önerilen dozdan daha fazla Glucar alınırsa ne olur?
Önerilen dozdan daha fazla Glucar alırsanız, şişkinlikte (gaz birikimi), ishalde ve karın rahatsızlığında geçici artışa neden olabilir. Önümüzdeki 4-6 saat boyunca karbonhidrat içeren yemeklerden veya içeceklerden kaçınmanız tavsiye edilir.
Glucar’i kimler almamalıdır?
Glucar’e alerjisi olan, ciddi karaciğer hastalığı olan veya bağırsak iltihabı veya ülseri (örneğin Crohn hastalığı) olan hastalar tarafından kullanılmamalıdır. Glucar’in bağırsak tıkanıklığı olan hastalarda (kramp tarzında ağrı, kusma, obstipasyon ve gaz çıkaramama) kullanımı da kısıtlanmalıdır. Ayrıca, büyük bir fıtığı veya yiyeceklerin düzgün bir şekilde sindirilmediği veya emilmediği bir bağırsak hastalığı olan hastalar Glucar’ten kaçınmalıdır. Bununla birlikte, Glucar hamile veya emziren kadınlar tarafından kullanılmamalıdır.
Önerilen dozdan daha fazla Glucar alınırsa ne olur?
Önerilen dozdan daha fazla Glucar alırsanız, şişkinlikte (gaz birikimi), ishalde ve karın rahatsızlığında geçici artışa neden olabilir. Önümüzdeki 4-6 saat boyunca karbonhidrat içeren yemeklerden veya içeceklerden kaçınmanız tavsiye edilir.