Tenofovir Disoproksil nedir? Ne için kullanılır? Yan etkileri nelerdir?

Tenofovir Disoproksil, HIV enfeksiyonunu ve kronik hepatit B virüsü (HBV) enfeksiyonunu diğer anti-HIV ilaçlarıyla birlikte tedavi etmek için kullanılır. İnsan hücrelerindeki virüslerin çoğalmasını önler. Bu, virüsün yeni virüsler üretmesini durdurur ve enfeksiyonunuzu temizler.

Tenofovir Disoproksil HIV/AIDS için bir tedavi değildir ve sadece vücudunuzdaki HIV miktarını azaltmaya yardımcı olur. Bu, HIV ile ilişkili komplikasyonlara yakalanma riskinizi azaltmaya yardımcı olur ve yaşam sürenizi uzatır. Yüksek risk altındaki bazı kişilerde HIV enfeksiyonunu önlemek için de kullanılabilir. Bu ilaç en iyi yemekle birlikte alınır. Diğer anti-HIV ilaçları ile birlikte kullanılır. Bu ilaçların düzenli olarak doğru zamanda alınması etkinliklerini büyük ölçüde artırır ve HIV’in bunlara dirençli hale gelme olasılığını azaltır. Dozları kaçırmamak ve doktorunuz bırakmanın güvenli olduğunu söyleyene kadar almaya devam etmek önemlidir.

Bu ilacın yaygın yan etkileri arasında bulantı, kusma, ishal, şişkinlik, uyku sorunu, baş ağrısı ve döküntü yer alır. Bunlar genellikle ciddi değildir ancak sizi rahatsız ediyorsa veya geçmiyorsa doktorunuzu bilgilendirin. Uzun süre kullanırsanız kemik kaybı (osteoporoz) riskini de artırabilir. Düzenli egzersiz yapın ve doktorunuzun önerdiği şekilde kalsiyum ve D vitamini takviyesi alın. Bazı insanlar HIV/AIDS tedavisi için ilaç kullanırken kilo alabilir.

Almadan önce, herhangi bir karaciğer veya böbrek hastalığınız ya da kemik probleminiz olup olmadığını doktorunuza söyleyiniz. İlacı kullanırken, kan sayımınızı, karaciğer fonksiyonunuzu ve böbrek fonksiyonunuzu kontrol etmek için düzenli kan testlerine ihtiyacınız olabilir. Bu ilaç baş dönmesi veya uyku haline neden olabileceğinden, sizi nasıl etkilediğini öğrenene kadar araç kullanmayınız. Hamile veya emziren anneler bu ilacı kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır. HIV pozitif iseniz korunmasız cinsel ilişkiye girmeyin veya tıraş bıçağı veya diş fırçası gibi kişisel eşyalarınızı paylaşmayın. Seks sırasında HIV bulaşmasını önlemek için prezervatif gibi güvenli yollar hakkında doktorunuzla konuşun.

Tenofovir Disoproksil’in Yan Etkileri

Çoğu yan etki herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez ve vücudunuz ilaca uyum sağladıkça kaybolur. Eğer devam ederse veya endişeleniyorsanız doktorunuza danışınız.

Tenofovir Disoproksil’in yaygın yan etkileri

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İshal
  • Yellenme
  • Döküntü
  • Baş ağrısı
  • İnsomnia (uyku güçlüğü)

Tenofovir Disoproksil Nasıl Kullanılır?

Bu ilacı doktorunuzun önerdiği dozda ve sürede alınız. Bütün olarak yutunuz. Çiğnemeyiniz, ezmeyiniz veya kırmayınız. Tenofovir Disoproksil yiyeceklerle birlikte alınmalıdır.


Tenofovir Disoproksil Nasıl Çalışır?

Tenofovir Disoproksil antiviral bir ilaçtır. Virüsün insan hücrelerinde çoğalmasını önler. Bu, virüsün yeni virüsler üretmesini durdurur ve enfeksiyonunuzu temizler.

Tenofovir Disoproksil İçin Hızlı İpuçları

  • Kronik hepatit B virüsü (HBV) enfeksiyonunun tedavisi için size Tenofovir Disoproksil reçete edilmiştir.
  • Diğer ilaçlarla birlikte HIV enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.
  • İlacın vücuda emilimini artırdığı için yemekle birlikte alın.
  • Tenofovir Disoproksil baş dönmesine veya uyku haline neden olabilir. Sizi nasıl etkilediğini öğrenene kadar araç kullanmayınız veya konsantrasyon gerektiren herhangi bir şey yapmayınız.
  • Bu ilacı kullanırken yine de enfeksiyonlar veya viral enfeksiyonla ilişkili diğer hastalıklar geliştirebilirsiniz.
  • HIV veya HBV’yi başkalarına da bulaştırabilirsiniz. Üzerlerinde kan veya vücut sıvıları bulunabilecek iğneleri veya kişisel eşyaları paylaşmayın.
  • Tedavi sırasında ve bu ilacı bıraktıktan sonra en az altı ay boyunca, karaciğer fonksiyonlarınızı, hepatit B virüsü seviyenizi ve kanınızdaki kan hücrelerini izlemek için düzenli kan testleri gereklidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Tenofovir Disoproksil HIV-1 ve HBV’nin başkalarına geçmesini önler mi?

HIV-1 enfeksiyonu durumunda, Tenofovir Disoproksil virüsü başkalarına geçirme riskini azaltabilir, ancak başkalarına bulaştırma olasılığı hala devam etmektedir. Ancak, HBV enfeksiyonu durumunda, Tenofovir Disoproksil’in virüsü başkalarına bulaştırma riskini azalttığı kanıtlanmamıştır. Bu nedenle, hem HIV-1 enfeksiyonu hem de HBV enfeksiyonu olan hastalar güvenli seks yapmalı ve kirli iğneleri paylaşmamalıdır.

Tenofovir Disoproksil güvenli midir?

Tenofovir Disoproksil, doktorunuz tarafından önerilen doz ve sürede kullanıldığında güvenlidir. Tam olarak belirtildiği şekilde alın ve herhangi bir dozu atlamayın. Doktorunuzun talimatlarına dikkatle uyun ve herhangi bir yan etki sizi rahatsız ederse doktorunuza bildirin.

Tenofovir Disoproksil’i nasıl kullanmalıyım?

Tenofovir Disoproksil’i doktorunuzun önerdiği dozda ve sürede almalısınız. Tenofovir Disoproksil, yemeklerle birlikte veya hemen sonrasında alındığında en iyi sonucu verir. Ancak, yemek yemeden alınması etkinliğini azaltmaz. Herhangi bir şüpheniz varsa doktorunuza danışınız.

HBV enfeksiyonu için Tenofovir Disoproksil’i ne kadar süreyle almam gerekir?

Tedavi süresi HBV enfeksiyonunun ciddiyetine bağlı olacaktır. Viral yükü ve T hücrelerinin sayısını kontrol etmek için periyodik kan testleri yaptırmanız gerekecektir. Doktorunuz daha sonra ilacın süresine buna göre karar verecektir. Bazı durumlarda tedavinin ömür boyu sürmesi gerekebilir.

Tenofovir Disoproksil aldıktan sonra kustum. Ne yapmam gerekiyor?

Tenofovir Disoproksil aldıktan sonraki 1 saat içinde kusarsanız başka bir Tenofovir Disoproksil tableti alınız. Tenofovir Disoproksil aldıktan bir saatten daha uzun bir süre sonra kusarsanız, başka bir tablet almanıza gerek yoktur. Tenofovir Disoproksil’i her aldığınızda kusuyorsanız veya kusma uzun süre devam ederse doktorunuza danışınız.

Tenofovir Disoproksil almayı unutursam ne yapmalıyım?

Tenofovir Disoproksil’i normalde aldığınız saatten itibaren 12 saat içinde almayı unutursanız, Tenofovir Disoproksil’i mümkün olan en kısa sürede yiyecekle birlikte almalı ve normal doz programına devam etmelisiniz. Bir Tenofovir Disoproksil dozunu 12 saatten fazla kaçırırsanız ve bir sonraki dozun zamanı neredeyse gelmişse, kaçırdığınız dozu almamalı ve normal doz programına devam etmelisiniz.

Referanslar

  1. Tenofovir disoproksil fumarat. Foster City, CA: Gilead Sciences, Inc; 2001 [revize Ocak 2012].
  2. Tenofovir disoproksil. Limasol, Kıbrıs: Remedica Ltd.; 2018.
  3. Drugs.com. Tenofovir disoproksil.
  4. Merkezi İlaç Standartları Kontrol Örgütü (CDSCO).
Abone Ol
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu