Goyart nedir? Ne işe yarar? Yan etkileri, Faydaları, Kullanıcı Yorumları

Goyart, menopoz veya steroid kullanımının neden olduğu kemiklerin zayıflamasını (osteoporoz) tedavi etmek veya önlemek için kullanılır. Bu ilacı kullanmak kemiklerinizin kırılma riskini azaltabilir.

Goyart en iyi yemek olmadan alınır. Doktorunuz tarafından reçete edilen programa göre eşit aralıklarla düzenli olarak almalısınız. Her gün aynı saatte almak, almayı hatırlamanıza yardımcı olacaktır. Kendinizi daha iyi hissetseniz bile ilacınızı bitirene kadar almayı bırakmayın. Bu ilacın tam faydasını görmek birkaç gün sürebilir. Goyart, diyetinizde değişiklik yapmayı ve kalsiyum ve vitamin takviyeleri almayı da içerebilen bir tedavi programının yalnızca bir parçasıdır.

En sık görülen yan etkiler baş ağrısı, kas-iskelet sistemi (kemik, kas veya eklem) ağrısı, hazımsızlık, mide ekşimesi ve ishaldir. Bunlar genellikle hafiftir ve kısa bir süre sonra kaybolur. Eğer geçmezlerse doktorunuza söyleyiniz. Goyart, özellikle susuz kaldıysanız, idrar söktürücü ilaç (su hapları) alıyorsanız veya zaten böbrek hastalığınız varsa ciddi böbrek sorunlarına neden olabilir. Ayrıca kanda düşük kalsiyum seviyelerine ve ağızda veya çenede ağrıya neden olabilir. Bunlar ciddi yan etkilerdir ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Derhal doktorunuza söyleyiniz.

Emziriyorsanız bu ilaç size verilmemelidir. İlacı almadan önce, böbrek problemleriniz veya düşük kalsiyum seviyeniz varsa doktorunuza söyleyiniz. Ayrıca, başka hangi ilaçları kullandığınızı da doktorunuza bildiriniz. Bunlardan bazıları, özellikle şiddetli enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar ve kanser ve osteoporoz tedavisinde kullanılan ilaçlar bu enjeksiyonu etkileyebilir veya bu enjeksiyondan etkilenebilir. Böbrek fonksiyonlarınızı ve mineral düzeylerinizi kontrol etmek için sık sık tıbbi testler yaptırmanız gerekebilir. Sigara içmek kemik mineral yoğunluğunuzu azaltarak kırıkları daha olası hale getirebileceğinden sigara içmekten kaçının veya bırakmaya çalışın. Çok miktarda alkol içmek de kemik kaybına neden olabilir ve bundan kaçınılmalıdır.

Goyart ne için kullanılır?

  • Osteoporoz

Goyart’ın Faydaları

Osteoporozda

Osteoporoz, kemikleri zayıflatan, kırılgan hale getiren ve kırılma olasılığını artıran yaygın bir durumdur. Genellikle menopozdan sonra veya steroid kullanan kadınlarda görülür. Bu durum kemik güçlendirici ilaçlarla tedavi edilebilir. Goyart vücudunuzda kemiğin parçalanma hızını yavaşlatır. Bu, kemik yoğunluğunu korur ve kemik kırma riskinizi azaltır. Ayrıca düzenli egzersiz yaparak (özellikle ağırlık taşıma egzersizi), kalsiyum ve D Vitamini içeren sağlıklı yiyecekler yiyerek ve alkol ve tütün tüketiminizi azaltarak kemiklerinizin gücünü artırmaya yardımcı olabilirsiniz. Kalsiyum ve D3 Vitamini takviyeleri de etkilidir.


Goyart’ın Yan Etkileri

Çoğu yan etki herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmez ve vücudunuz ilaca uyum sağladıkça kaybolur. Eğer devam ederse veya endişeleniyorsanız doktorunuza danışınız.

Goyart’ın yaygın yan etkileri

  • Baş ağrısı
  • Kas-iskelet sistemi (kemik, kas veya eklem) ağrısı
  • Mide Yanması
  • İshal
  • Hazımsızlık

Goyart nasıl kullanılır?

Bu ilacı doktorunuzun önerdiği dozda ve sürede alınız. Bütün olarak yutunuz. Çiğnemeyiniz, ezmeyiniz veya kırmayınız. Goyart aç karnına alınmalıdır.


Goyart ne işe yarar?

Goyart bir bifosfonattır. Kemiğin yıkımına neden olan hücreler olan osteoklastların aktivitesini baskılayarak etki eder, böylece kemikleri güçlendirir ve kırık riskini en aza indirir.


SIKÇA SORULAN SORULAR

Goyart nasıl alınır?

Goyart sabah kalktıktan sonra aç karnına bir bardak su ile alınmalıdır. İlacı yuttuktan sonra en az 30 dakika boyunca uzanmayın ve tamamen dik durun. Goyart’i aldıktan hemen sonra herhangi bir yiyecek veya ilaç almaktan kaçınınız, en az 30 dakika ara veriniz. Bu ilacı sadece doktorunuza danıştıktan sonra alınız ve önerilen talimatlara uyunuz.

Goyart aldıktan sonra neden uzanamazsınız?

Goyart aldıktan sonra uzanmamanız tavsiye edilir, çünkü ilacın yemek borusuna (yemek borusu) geri gelme olasılığı vardır. Sonuç olarak yemek borusu zarar görebilir. Dik durmak ilacın midenize daha çabuk yerleşmesine yardımcı olacak ve mide ekşimesi ve ağrı gibi yan etkileri önleyecektir.

Goyart saç dökülmesine neden olur mu?

Evet, Goyart saç dökülmesine neden olabilir, ancak bu yaygın bir yan etki değildir. Eğer bu ilacı kullanırken saç dökülmesi yaşarsanız hemen doktorunuza bildiriniz ve verilen tavsiyelere uyunuz.

Goyart hamile kadınlarda kullanılabilir mi?

Goyart hamilelik sırasında kullanılmamalıdır. Goyart’in hamile kadınlarda kullanımı ile ilgili veri eksikliği vardır. Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız bu ilacı almadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Yaşam tarzımda başka ne gibi değişiklikler yapmalıyım?

Goyart’ten maksimum fayda sağlamak için, uymanız gereken bazı yaşam tarzı değişiklikleri vardır. Kemik gücü için kalsiyum veya D vitamini açısından zengin gıdalar tüketiniz. Doğal D vitamini almak için güneş ışığında daha fazla zaman geçirmeye çalışın. Kemiklerinize zarar verebileceğinden sigarayı bırakın ve alkol tüketimini azaltın. Kemiklerinize iyi geldiği için yürüyüş ve düşük etkili aerobik gibi bir egzersiz rejimine başlayabilirsiniz. Benzer şekilde, kendi vücut ağırlığınızı kullandığınız kuvvet antrenmanı egzersizlerini deneyebilirsiniz, bu da kemik sağlığınızı iyileştirir.

Abone Ol
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu