Akne(Sivilce): Nedir, Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Akne(Sivilce), çoğumuzun hayatımızın bir noktasında uğraştığı yaygın bir durumdur. Akne(Sivilce) veya akne vulgaris, ciltteki gözeneklerin ve kıl köklerinin, cilt bezlerinden salgılanan yağlı, balmumu dokulu bir madde olan sebum ile tıkandığı bir cilt durumudur. Yüz en sık etkilenen bölge olmasına rağmen, sivilce göğüs, omuz ve sırt gibi vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir.

Akne(Sivilce) esas olarak komedojenik ve komedojenik olmayan iki tiptir. Komedojenik akne esas olarak inflamatuar değildir ve beyaz nokta ve siyah nokta şeklinde görülebilir. Komedojenik olmayan akne ise inflamatuardır ve kırmızı, irin dolu ve ağrılı olabilir.

Akne tedavisi topikal, sistemik ve yaşam tarzı ilaçları içerir. Topikal ilaçlarda doktorunuz merhemler veya temizleyiciler yazacaktır. Sistemik tedavi, akneyi uzak tutmak için ya antibiyotiklerden ya da hormonal preparatlardan oluşur. Sivilce için yaşam tarzı değişiklikleri büyük ölçüde temiz bir diyet, daha iyi hidrasyon ve düzenli egzersizi içerir. Aknenin zamanında tedavisi, gelecekte akne izlerinin önlenmesinde çok yardımcı olabilir.

Akne(Sivilce) Belirtileri Nelerdir?

Akne vulgaris olarak da bilinen sivilce, tekrarlayan bir cilt rahatsızlığıdır. Bu durumda cildin gözenekleri ve kıl kökleri sebum ile tıkanır. Akne sivilce, siyah nokta veya komedon veya cilt düğümleri şeklinde görülebilir. Akne belirtileri şunlardır:

  • Akne lekelerinin çevresinde kızarık ve ağrılı cilt.
  • Zamanla koyulaşabilen veya yara izi kalabilen cilt.
  • Nadir fakat şiddetli akne vakalarında ateş ve eklem ağrısı oluşabilir.

Akne tipine göre bazı belirtiler şunlardır:

Komedojenik akne (İnflamatuvar olmayan akne)

  • Kapalı komedonlar (beyaz noktalar): Beyazımsı materyal (sebum ve ölü deri hücreleri) içeren küçük yuvarlak lezyonlar.
  • Açık komedonlar (siyah nokta): İnişli çıkışlı koyu lekeler olarak görünen küçük yuvarlak lezyonlar.

Komedojenik olmayan akne (İltihaplı akne)

  • Ciltte kırmızı ve ağrılı alanlar.
  • Komedonlardan gelişen irinle dolu olan veya olmayan küçük, kırmızımsı yumrular.

Ayrıca, bunlar aşağıdaki şekillerde ayrılabilir. En yaygın olanları şunlardır:

  • Papüller: Bunlar ciltte döküntüler gibi küçük ağrılı şişliklerdir.
  • Püstüller: Bu sivilce türleri içlerinde irin toplanmıştır ve kırmızı renklidir.
  • Nodüller: Bunlar derinin derinliklerinde bulunan büyük, ağrılı, katı sivilcelerdir.
  • Kistler: Bu derin, ağrılı, irin dolu sivilceler yara izine neden olabilir.


Bazı durumlarda, bir kişi nodülokistik akne olarak bilinen şiddetli bir akne formundan da muzdarip olabilir. Bunda, 5 mm’den daha büyük ve genellikle sırt ve boyun bölgesinde bulunan sertleşmiş kütleli cilt düğümleri vardır.

Akne(Sivilce) Nedenleri Nelerdir?

Aknenin yaygın nedenleri şunlardır:

Hormonal durumlar
Androjenler, ergenlik döneminde erkek ve kızlarda artan ve yağ bezlerinin büyümesine ve daha fazla sebum üretmesine neden olan hormonlardır. PKOS ve hamilelik gibi özellikle kadınlarda orta yaştaki hormon değişiklikleri de sivilcelere neden olabilir. Adet döngüsü, kadınlarda görülen hormonal sivilcelerin başlıca nedenlerinden biridir.

Genetik faktörler
Genleriniz aknenin gelişimi, seyri ve şiddetinden bir şekilde sorumlu olabilir. Ancak akne, tek bir genin sonucu değil, akne riskinizi artırabilecek bir dizi farklı genin sonucudur.

Çevresel faktörler
Güneş ışığı gibi çevresel faktörler, cilt yaşlanmasını teşvik etmenin yanı sıra aknenin kötüleşmesine neden olabilir. Ayrıca nemli hava gibi iklim koşulları, yağ bezlerinin aşırı uyarılması nedeniyle bazı kişilerde akne problemlerini kötüleştirebilir.

Yaşam tarzı faktörleri
Süt ürünleri, süt ürünleri, şekerli yiyecekler gibi belirli gıda ürünleri sivilceye neden olabilir. Ayrıca, stres ve artan kilo, birçok kişiyi etkileyen aknenin iki ana nedenidir.

Sağlık koşulları
Diyabet gibi bazı metabolik hastalıklar bazı kişilerde akneye neden olabilir. Ayrıca lityum, kortikosteroidler veya testosteron içeren tabletler ve kremler gibi ilaçların kullanılması da akneye neden olabilir.

Kimyasallar/ürünler
Kozmetikler, saç ürünleri ve sabunlar gibi bazı parfümlü ürünlerin uygulanması bazı kişilerde akneye neden olabilir. Etkilenen cilt bölgesinin kaşıma, çekme veya bastırma veya kafa bandı, yüz ve boyun çevresindeki eşarp gibi dar giysiler kullanma nedeniyle tahriş olması akneye neden olabilir.

Akne(Sivilce) İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Hemen hemen herkes hayatlarının bir noktasında sivilce geliştirme riski altındadır. Akne için ortak risk faktörleri şunları içerir:

  • Yaş: Her yaştan insan akne alabilir, ancak en çok gençlerde görülür.
  • Hormonal değişiklikler: Ergenlik veya hamilelik sırasında sık görülen hormon değişiklikleri akne riskini artırabilir.
  • Aile öyküsü: Genetik aknede rol oynar. Her iki ebeveyniniz de veya yakın aile üyelerinizden herhangi birinde sivilce varsa, muhtemelen sizde de akne gelişecektir.
  • Yağlı maddeler: Cildinizin yağ veya yağlı losyon ve kremlerle temas ettiği yerlerde sivilce gelişebilir.
  • Yiyecekler: Araştırmalar, ekmek, simit ve cips gibi karbonhidrat açısından zengin yiyecekler de dahil olmak üzere belirli yiyecekleri tüketmenin akneyi kötüleştirebileceğini göstermektedir.
  • Cildinizde sürtünme veya baskı: Bu, telefon, cep telefonu, kask, dar yaka ve sırt çantası gibi eşyalardan kaynaklanabilir.
  • Stres: Akneye neden olmaz, ancak zaten sivilceniz varsa, stres onu daha da kötüleştirebilir.

Akne(Sivilce) Nasıl Önlenir?

Sık sık sivilce dertlerinden muzdaripseniz, sivilceleri önlemek için önleyici ipuçlarından bazıları şunlardır:

Terledikten sonra yüzünüzü yıkayın: Dışarı çıktıktan veya şapka veya kask taktıktan sonra terlerseniz, sivilcelerinizi daha da kötüleştirebilir, bu nedenle terledikten sonra cildinizi mümkün olan en kısa sürede yıkamanız önerilir.

Tahriş edici ovmalardan uzak durun: Cildi tahriş edebilecek bir file sünger veya aşındırıcı bir bez kullanmak yerine, yumuşak, aşındırıcı olmayan bir temizleyici uygulamak için parmak uçlarınızı kullanmanız önerilir.

Cildinize karşı nazik olun: Alkolsüz yumuşak ürünler kullanmanız tavsiye edilir. Sıkılaştırıcı ve maske gibi ürünler cildinizi tahriş edebilir ve bu nedenle sivilceleriniz varsa kullanılmamalıdır. Ovma, cildinizi tahriş edebileceğinden sivilceleriniz için de kötüdür.

Ilık durulama yapın: Yüzünüzü yıkadıktan sonra yüzünüzü ılık suyla durulamanız tavsiye edilir. Sivilceniz varsa çok soğuk veya sıcak sudan kaçının.

Düzenli olarak şampuanlayın: Yağlı saçlarınız varsa, alnınızda sivilcelerin nedeni bu olabilir; bu nedenle fazla yağdan kurtulmak için günlük olarak şampuanlamanız tavsiye edilir.

Cildinizin doğal yoldan iyileşmesine izin verin: Sivilcenizi patlatmayın, çekmeyin veya sıkmayın. Bu sadece sivilce probleminizi kötüleştirmekle kalmaz, cildinizin iyileşmesi daha uzun sürer ve. Ayrıca yara izi riskini de artırabilir.

Yüzünüze dokunmayı bırakın: Elleriniz, dokunduğunuzda yüzünüze geçen ve alevlenmelere neden olabilen mikropları taşır.

Güneşe ve bronzlaşmaya dikkat edin: Güneş, özellikle cilt sorunları söz konusu olduğunda en iyi arkadaşınız değildir. Bronzlaşma cildinize zarar verir ve bazı akne ilaçları cildi ultraviyole (UV) ışığa karşı oldukça hassas hale getirir.

Diyet ve Akne

Bazı gıdaların vücutta iltihaplanmayı teşvik ettiği ve böylece akne salgınlarına neden olduğu bilinmektedir. Buna ek olarak, diyet hormon seviyelerini de etkileyerek sivilcenizi daha da kötüleştirebilir. Aşağıdaki yiyecekler sivilcelere neden olabilir:

  • Yağ içeriği yüksek gıdalar, örneğin süt ve et
  • Yüksek şeker içeriğine sahip gıdalar, yüksek insülin seviyelerine yol açarak akneye neden olabilecek diğer hormonları değiştirir.
  • Şeker içeriği yüksek yiyecek ve içecekler
  • Fast food ve atıştırmalık yiyecekler de sivilce gibi cilt sorunlarına yol açar.

Bazı hastalarda çikolata tüketimi geçmiş veya mevcut akne ile ilişkilendirildi.
Bu nedenle sağlıklı beslenmeniz ve sivilcelerinizi tetikleyebilecek gıdalardan uzak durmanız önerilir. Daha iyi ve temiz bir cilt elde etmek için hangi gıdalardan kaçınmanız gerektiğini öğrenmek için dermatoloğunuza veya bir beslenme uzmanına danışın.

Aknenin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, basit yaşam tarzı değişiklikleri yapılarak görünüm ve tekrarlama azaltılabilir. Bu değişikliklerden biri, diyetinize akne ile savaşmaya yardımcı olan yiyecekler eklemeyi içerir.

Akne(Sivilce) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akne, topikal akne önleyici preparatlar veya oral akne önleyici preparatlarla başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Bazı dermatologlar ayrıca her iki tedavinin bir kombinasyonunu önerir. Tedavi süreci hakkında size rehberlik etmesi için sık kullanılan bazı terapiler aşağıda listelenmiştir:

Topikal tedavi

Retinoik asit, tretinoin ve adapalen gibi retinoidler ya tek başına ya da diğer topikal antibiyotiklerle birlikte kullanılır.
Azelaik asit gibi antimikrobiyaller, normal akne tedavisinde ve aknenin inflamatuar sonrası pigmentasyonunun tedavisinde de yardımcı olur.
Klindamisin, azitromisin ve losyon gibi topikal antibiyotikler akne tedavisinde etkilidir.
Salisilik asit gibi akne önleyici maddeler, seboreik ve komedonal akne için topikal jel olarak kullanılır. Bunlar aynı zamanda akne iyileşmesinden sonra oluşan pigmentasyonun tedavisinde de faydalıdır. Topikal benzoil peroksit, jel bazında bulunan adapalen ile kombinasyon halinde alınır. Topikal dapson papüler ve komedojenik aknede faydalıdır. Dapson (aczone) %5 jel, özellikle akneli kadınlarda inflamatuar akne için günde iki kez önerilir. Yan etkileri kızarıklık ve kuruluk içerir.

Sistemik tedavi

Doksisiklin gibi antibiyotikler, iltihabı kontrol etmeye yardımcı olur ve serbest yağ asitlerinin salgılanmasını etkiler. Minosiklin günde bir kez kapsül şeklinde alınır. Amoksisilin, eritromisin ve sülfametoksazol gibi diğer antibiyotikler de bazen akne için kullanılır. Siprofloksasin, psödomonasın neden olduğu akne durumunda kullanılır.
Oral Isotretinoin, sebum üretimini kontrol etmek ve iltihabı azaltmak için kullanılır. İzotretinoin (Amn Regard, Claravis, diğerleri) A vitamininin bir türevidir. Orta veya şiddetli aknesi diğer tedavilere yanıt vermeyen kişilere reçete edilebilir.
Şiddetli tekrarlayan akne tedavisi için siproteron asetat ile birlikte düşük doz östrojen de reçete edilebilir.
Spironolakton, akne sorunlarıyla uğraşan erkeklere reçete edilir. Androjen üretimini azaltmada ve testosteronun hareketlerini engellemede yardımcı olur.
Kombine oral kontraseptifler, aynı zamanda kontrasepsiyon için kullanmak isteyen kadınlarda akne tedavisi için FDA tarafından onaylanmıştır. Progestin ve östrojeni birleştiren ürünlerdir. Bu tedavinin faydasını birkaç ay göremeyebilirsiniz, bu nedenle ilk birkaç hafta onunla birlikte başka sivilce ilaçları kullanmak yardımcı olabilir.

Akne(Sivilce) için Evde Neler Yapabilirsiniz?

Sivilceniz varsa, cildinize evde iyi bakmanın bazı yolları şunlardır:

Cildinize karşı nazik olun. Sabah ve akşam hafif bir temizleyici kullanın. Aknenizi daha da kötüleştirebileceğinden cildinizi ovalamaktan kaçının.

Yüz ovma, büzücü ve maske gibi belirli ürünlerden kaçının. Cildi, özellikle akneyi kötüleştirebilecek hassas cildi tahriş etme eğilimindedirler. Aşırı yıkama ve ovma da cildi tahriş edebilir.

Cildinize çok sık dokunmaktan kaçının. Sivilcelerini sıkan, çimdikleyen veya koparan kişilerin ciltlerinde yara izleri veya koyu lekeler oluşabilir.

Dikkatlice tıraş edin. Erkekler ve kadınlar, sakallarını tıraş ederken bu ipucunu kullanabilir. Erkekler tıraş kremini uygulamadan önce sakallarını biraz sabun ve su ile yumuşatmalıdır. Aynısı kadınlar için de geçerlidir, sakallar hassastır ve tıraştan önce ön yumuşatma gereklidir. Hafifçe ve sadece gerektiğinde tıraş edin.

Güneşe aşırı maruz kalmaktan kaçının. Birçok sivilce ilacı cildinizi güneş yanığına yatkın hale getirebilir. Kremin güneş ışınları ile reaksiyonu hakkında daha fazla bilgi için doktorunuza danışın.

Makyaj ürünlerinizi dikkatli seçin. Yağsız olanları kullanın. Etikette “komedojenik olmayan” kelimesini arayın. “Komedojenik olmayan” etiketine sahip ürünler, makyajın gözeneklerinizi tıkamayacağı anlamına gelir.

İlaçları akıllıca kullanın. Doktorunuz akne için herhangi bir tedavi planı önerdiyse, etkili sonuçlar göstermesi için tedaviye biraz zaman vermek önemlidir. Akne tedavisi işe yararsa, 4 ila 6 hafta içinde cilt durumunuzda bir miktar iyileşme fark edebilirsiniz. Cildin temizlenmesi 3 aydan fazla sürebilir.

Farklı ürünleri aynı anda kullanmaktan kaçının. Her hafta yeni bir akne ürünü kullanmayın, çünkü bu, cildi tahriş edebilir ve ciltte taze sivilcelere neden olabilir, bu da durumu tedavi etmeyi zorlaştırır.

30’lu yaşlarımda neden sivilce çıkıyor?

30’lu yaşların başında veya sonlarında sivilce oluşmasının nedeni hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Dalgalanan hormon seviyeleri sebum üretimini tetikleyerek ergenlerde yaygın olan kistik akneye yol açar. Kistik akne, kist oluşumunu önlemek için cildi eksfoliye eden tretinoin, retinol veya asitler içeren topikal kremler ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

Sivilceler için en iyi egzersiz hangisidir?

Egzersiz yapmak sadece vücut fonksiyonunuzu ve sağlığınızı iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda temiz bir cilde sahip olmanıza ve sivilceleri uzak tutmanıza yardımcı olur. Egzersiz, vücudunuzdaki toksinleri uzaklaştırır, kan dolaşımını iyileştirir, vücuda daha fazla oksijen sağlar ve stresi azaltır, böylece sivilceleri önler. Aknenizi temizlemeye yardımcı olmak için aerobik egzersizler, kardiyo ve yoga dahil edebilirsiniz. Ancak ter ve bakteri birikimi de akneyi şiddetlendirebileceğinden spor yaptıktan sonra hijyene dikkat etmelisiniz.

Su içmek sivilcelere iyi gelir mi?

Su, vücudunuzu doğal olarak detoksifiye etmek, kan basıncını düzenlemek, şeker seviyelerini korumak ve bağışıklık sisteminizi desteklemek söz konusu olduğunda sihirli bir iksir görevi görebilir. Su ayrıca cildinizi nemlendirerek esnek tutar, böylece akneyi uzak tutar. Bununla birlikte, yeterince su içiyorsanız ve hala şiddetli ve tekrarlayan sivilceleriniz varsa, sivilcenin gerçek nedenini öğrenmek için doktorunuza danışmanız önerilir.

Hangi gıdalar sivilce oluşumunu tetikleyebilir?

Diyet cildinizin görünümünde önemli bir rol oynayabilir. Bazı gıda maddelerinin akne artışını tetiklediği bilinmektedir. Akneyi şiddetlendirdiği bilinen yiyeceklerden bazıları rafine yiyecekler ve yüksek şekerli yiyeceklerdir. Süt, peynir, yoğurt gibi süt ve süt ürünleri de bazı kişilerde akneye neden olabilir. Buna ek olarak, aynı etki dondurulmuş yemekler, fast foodlar, şekerli tahıllar, cips, beyaz ekmek ve makarna gibi çok işlenmiş gıdalarda da görülebilir. Pürüzsüz bir cilt elde etmek için diyetinize yeşil yapraklı sebzeler, meyveler ve lif ekleyin.

Sivilcelerimi nasıl hızlı bir şekilde geçirebilirim?

Sivilcenizi bir gecede temizlemenin kesin bir yolu yoktur. Yüzünüzü nazik bir temizleyici ile yıkamak, ellerinizi yüzünüzden uzak tutmak ve sivilcenizi temizlemenize yardımcı olması için doktorun önerdiği şekilde sivilcelerinize leke tedavisi uygulamak gibi bazı basit ilaçları deneyebilirsiniz. Bunun dışında gözeneklerin tıkanmaması için makyajınızı ve cilt bakımınızı hafif yapmanız önerilir. İşlenmiş gıdalardan arındırılmış dengeli beslenme, hızlı bir şekilde temiz ve sivilcesiz bir cilde kavuşmanıza yardımcı olabilir.

Sivilce ile Yaşamanın Zorluklarına Karşı Neler Yapılabilir?

Akne, duygusal sağlığınıza da zarar verebileceğinden basit bir cilt sorunu değildir. İnsanların daha az çekici olduklarını düşünmelerini sağlayabilir ve bu da onları her zaman utangaç ve çekingen hissettirebilir. Bu, özellikle gençlerde şiddetlidir, çünkü bu düşünce süreci onları sınıfta aktif olmayı, spor yapmayı ve iş bulmayı kaçırır.

Endişeli hissetmek veya duygularınızı bastırmak yerine çıkarın. Arkadaşlarınızla veya yakınlarınızla duygularınız hakkında konuşun. Hatta doktorunuza nasıl tedavi edeceğinizi ve duygularla nasıl başa çıkacağınızı sorabilirsiniz. Tedavi sürecinizi tamamladığınızdan ve aknenizi düzeltmeden doktorunuzun tavsiyelerine uyduğunuzdan emin olun.

Kullananvar.com özel notu : Özellikle genç arkadaşlarıma ve bu sivilce belasını takıntı haline getirmiş kişilere söylemek isterim ki, zaman hızlı akıp giderken hayatınızdaki geçici bir dönemi kapsayan sivilce probleminizin sosyal hayatınızın önüne geçmesine izin vermeyin. Dünya nüfusunun çok büyük bir bölümünün hayatının bir kısmında sivilce problemi yaşadığını unutmayın. Keyif alacağınız şeyleri yapmaya devam edip, akışına bırakın. Sevgilerimle. Batuhan Aygün.

Abone Ol
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu