Şişkinlik Nedir? Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Birçok insan gaz sorunundan şikayet eder ancak utanç verici olduğunu düşündükleri için ciddiye almazlar. Ancak bu yaygın sindirim fizyolojik süreci hakkında bilmeniz gereken çok şey var. Gaz, vücutta meydana gelen normal sindirim sürecinin bir yan ürünü olarak üretilir. Bazı durumlarda, sindirim sisteminde de tutulabilir ve anormal şişkinliğe yol açabilir.

Genellikle bağırsak gazı hiçbir tıbbi soruna neden olmaz ve normal bir durumdur. Ancak bazen, irritabl bağırsak sendromu, malabsorpsiyon sendromu, Crohn hastalığı, inflamatuar bağırsak sendromu, bağırsak tıkanıklığı vb. gibi altta yatan tıbbi bir durumun belirtisi olabilir.

Sağlıklı bir diyet ve hafif egzersiz şeklindeki yaşam tarzı değişikliklerinin de semptomları azalttığı bilinmektedir.

Mide gazı, Geğirme, Şişkinlik ve Karın şişliği olarak da bilinir


Şişkinlik Nedenleri

Başta nişasta ve selüloz içeren gıdalar olmak üzere yiyecekleri sindirimi kolay çözünebilir formlara parçalayan normal sindirim süreci, yan ürün olarak gaz açığa çıkarır.

Bununla birlikte, bazı koşullar aşırı gaz oluşumuna neden olabilir ve bu da rahatsız edici semptomlara yol açabilir. Örneğin:

  • Fasulye, lahana, karnabahar, brokoli, tahıl vb. gibi ince bağırsakta kolayca sindirilemeyen bazı gıdaları daha yüksek miktarlarda tüketmek.
  • Bağırsakta aşırı fermantasyona yol açarak kötü kokulu gazların açığa çıkmasına neden olan bayat veya az pişmiş yiyecekler yemek.
  • Laktoz intoleransı olan kişilerde süt ve süt ürünleri tüketimi hazımsızlığa ve aşırı gaz oluşumuna neden olur.
  • Yemek yerken çok fazla hava yutmak. Hava ağız yoluyla mideye girer ve yiyeceklerle karışır ve belki de geğirme yoluyla dışarı atılır.
  • Gazlı içeceklerin tüketilmesi mideye aşırı gaz girmesine neden olur ve geğirme veya geğirme nedeni olabilir.
  • Bazı protein ve multivitamin takviyeleri ve yapay tatlandırıcılar da aşırı gaza neden olur.
  • İnce bağırsak bakterilerinin aşırı çoğalması, bağırsak mikroplarının sayıca arttığı ve gıdaların daha fazla parçalanmasına yol açarak gaz, şişkinlik, gıda emilim bozukluğu ve besin yetersizliğine neden olduğu bir durumdur.
  • Kronik kabızlık veya bağırsak tıkanıklığı da aşırı gaz oluşumuna yol açabilir, çünkü yiyecekler bağırsaklarda daha uzun süre kalarak dejenere olur ve çürük kokusu yayar.

Şişkinlik İçin Risk Faktörleri

Aşağıdaki şeyler gastrointestinal sistemde aşırı gaz olasılığını artırabilir.

  • Artan yaş: Yaş ilerledikçe vücudun sindirim sistemi zayıflar ve daha basit yemekler tüketilse bile şişkinlik ihtimali artar.
  • Ağır yemekler: Gün boyunca daha küçük porsiyonlar yemek yerine bir seferde büyük öğünler yemek.
  • Hamilelik: Hamil elik, rahim büyüdüğü ve bağırsaklara baskı yaptığı için aşırı gaz oluşumuna yol açabilir.
  • Hareketsiz yaşam tarzı: Hareketsiz bir yaşam tarzı da sindirim sorunları riskini artırabilir ve gaz oluşumunun artmasına neden olabilir.


Genellikle bağırsak gazı hiçbir tıbbi soruna yol açmaz ve normal bir durumdur. Bununla birlikte, mide ekşimesi, hiperasidite vb. gibi diğer gastrointestinal semptomlarla birlikte günlük aşırı gaz oluşumu varsa, tıbbi değerlendirme gereklidir. Bu, eşzamanlı tıbbi durumların varlığının kontrol edilmesine yardımcı olacaktır.

Gazın aşağıdaki tıbbi durumlarda yaygın olarak görülen bir belirti olduğu tespit edilmiştir:

  • Laktoz intoleransı: Bu durum, vücudun süt ve süt ürünlerinde bulunan laktozu sindirememesini ifade eder. Süt ve süt ürünlerinin tüketimi hazımsızlık, şişkinlik, ishal ve mide gazına yol açar.
  • GÖRH (gastroözofageal reflü hastalığı): Bu, mideden gelen asidin sindirim kanalından yukarı doğru kusarak yemek borusu zarını tahriş ettiği kronik bir durumdur. Kronik geğirme GÖRH’nin bir belirtisi olabilir.
  • IBS (irritabl bağırsak sendromu): Kalın bağırsağı etkileyen bu rahatsızlıkta şişkinlik, ishal ve aşırı gaz gibi belirtiler görülür.
  • Çölyak Hastalığı: Bu hastalıkta vücut, buğday ve arpa gibi tahıllarda bulunan bir protein olan glütene karşı anormal tepki verir. Şişkinlik, ishal ve aşırı gaz oluşumu bu hastalığın belirtileridir.
  • Crohn Hastalığı: Karın krampları, ishal, artan gaz çıkarma gibi belirtilerle ortaya çıkan bir tür iltihaplı bağırsak hastalığıdır.

Şişkinlik Teşhisi

Her gün, günde 14-21 kez gaz çıkarmak normal kabul edilir. Endişe edilecek bir durum değildir ve daha fazla değerlendirme gerektirmez. Bununla birlikte, gaz çıkarmaya başka rahatsız edici semptomlar eşlik ediyorsa ve kişinin günlük yaşamına ve faaliyetlerine müdahale ediyorsa, anormal gaz çıkarmanın nedenini belirlemek için laboratuvar incelemeleri ve görüntüleme çalışmaları gerekebilir.


Şişkinliğin Önlenmesi

Her gün gaz çıkarmak anormal olarak kabul edilmez. GÖRH, IBD, laktoz intoleransı, glüten alerjisi gibi belirli sağlık durumlarında gaz oluşumu, belirli yaşam tarzı değişiklikleri ile sınırlandırılabilir.

Aşağıdaki yaşam tarzı değişikliklerini yaparak aşırı gaz oluşumunu önleyebilir ve sindiriminizi iyileştirebilirsiniz:

  • Basit ve sindirimi kolay olan taze, ev yapımı yiyecekler yiyin.
  • Tek seferde büyük öğünler tüketmek yerine gün boyunca daha küçük porsiyonlar yiyin.
  • Gazlı içeceklerin tüketimini sınırlandırın.
  • Sigarayı bırak.
  • Sindirim sürecine yardımcı olmak için ağır yemekler tükettikten sonra yürüyüş gibi hafif egzersizler yapın.
  • Gün boyunca bol miktarda su ve sıvı tüketin.
  • Alerjiniz olan gıdaları tüketmeyin.
  • Sağlıklı bir bağırsak rutini oluşturun. Her gün aynı saatte tuvalete gidin ve bağırsaklarınızı boşaltmaya çalışın.

Şişkinlik Tedavisi

Tedavinin amacı semptomları hafifletmek ve altta yatan etkeni tedavi etmektir.

Semptomatik rahatlama

  • Simetikon preparatları şişkinlik ve abdominal distansiyon için reçete edilir. Gaz kabarcıklarının parçalanmasına yardımcı olurlar ve gazın kolay geçişini sağlarlar. Bazı çalışmalar, simetikon ile birlikte kullanıldığında aktif kömürün şişkinliği azaltmada daha etkili olduğunu göstermiştir.
  • Sindirim enzimleri ve probiyotikler hazımsızlık semptomlarını hafifletmeye ve vücudun sindirim sistemini iyileştirmeye yardımcı olur.

Altta yatan nedenin tedavisi

Gaz semptomları altta yatan bir nedenden kaynaklanıyorsa, tam bir rahatlama sağlamak için neden olan durumun tedavi edilmesi gerekir.

  • Laktaz enzim preparatları laktoz intoleransı olan hastaları tedavi etmek için kullanılır.
  • Mesalazin formülasyonları Crohn Hastalığı ve ülseratif kolit tedavisinde kullanılır.
  • Gastroözofageal hastalığı (GÖRH) tedavi etmek için antiasitler ve prokinetik ajanlar kullanılır

Sıkça Sorulan Sorular

Gaz çıkarmak normal mi?

Evet. Günde 14-21 kez gaz çıkarmak normal kabul edilir. Bunun için herhangi bir tedaviye ihtiyacınız yoktur. Bazı insanlar diğerlerinden daha sık gaz çıkarır. Gaz veya şişkinlik, karın koliği, ishal, bulantı, kusma gibi diğer semptomlarla birlikte görüldüğünde anormal olarak kabul edilir. Başka semptomların eşlik ettiği kronik gaz şikayetiniz varsa tıbbi yardım almalısınız.

Şişkinlik durumunda kaçınılması gereken yiyecekler nelerdir?

Aşırı gazdan muzdaripseniz, gazlı içecekler içmekten ve karbonhidrat ve nişasta içeren yiyeceklerden kaçınmalısınız. Gazlı su, soda, kola vb. gibi gazlı içeceklerden kaçının çünkü bunlar şişkinliği artırır. Laktoz intoleransınız varsa süt ve süt ürünleri tüketmeyin. Bunun yerine soya sütü veya badem sütü gibi vegan süt kaynaklarını tercih edin. Brokoli, fasulye, lahana, mercimek gibi aşırı gaz oluşumuyla bilinen gıdaların alımını azaltın. Ayrıca tek seferde ağır yemekler yemediğinizden emin olmalısınız. Öğünleri daha küçük porsiyonlara bölmek ve gün boyunca sık sık yemek daha iyidir. Ayrıca alkol alımınızı da sınırlandırın. Çok sık sakız çiğnemek de sizi artan şişkinliğe yatkın hale getirir. Bu nedenle, sık gaz sorunu yaşıyorsanız, sakız çiğnemekten kaçınmanız daha iyi olacaktır.

OTC ilaçlar gazdan anında kurtulmayı sağlar mı?

Evet, simetikon içeren reçetesiz satılan preparatlar gaz ve şişkinlik semptomlarında anında rahatlama sağlayabilir. Bu preparatlar bir antiasit olan ve mide asidini nötralize ederek çalışan soda-bikarbonat içerir.

Gaz için bazı ev ilaçları nelerdir?

Aşırı gazınız varsa, sadece gaz çıkarmak rahatlamanıza ve şişkinliği önlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca, bağırsaklarınızı boşaltabileceği ve biraz yer açabileceği için hareket etmeyi de deneyebilirsiniz. Semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olmak için karnınızın üzerine düz bir şekilde uzanmayı veya küçük dairesel hareketlerle karnınıza hafifçe masaj yapmayı deneyebilirsiniz.

Abone Ol
Bildir
0 Yorum
En Eski
En Yeni En çok oy alan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu