Mide Yanması: Nedir, Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Mide yanması, hemen hemen her birimizin hayatımızda bir kez karşılaşmış olabileceği en yaygın rahatsızlıklardan biridir. Basit bir ifadeyle midede aşırı asit üretimine neden olan bir durumdur. Bu sadece midede rahatsızlığa neden olmakla kalmaz, ağızda ekşi tat, yutma güçlüğü ve hazımsızlık gibi başka semptomlara da yol açar.

Kötü beslenme alışkanlıklarından ve aşırı stresten bazı ilaçların kullanımına kadar pek çok mide yanması nedeni vardır. Ayrıca sigara içmek, yağ, katı yağlar ve baharatlarla dolu gıdaları tüketmek gibi yaşam tarzı faktörleri de mide yanması riskinizi artırabilir.

Arada bir mide yanması yaşıyorsanız bu herhangi bir sağlık sorununa işaret etmeyebilir. Bununla birlikte, semptomların haftada en az iki veya daha fazla gün ortaya çıktığı sık sık mide yanması nöbetlerinden muzdaripseniz, bununla ilişkili altta yatan bir bozukluk olabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuza danışmanız önerilir.

Basit yaşam tarzı değişiklikleri ve nane, rezene vb. tüketmek gibi etkili ev ilaçları ile mide yanması ile savaşabilirsiniz. Çoğu durumda, asidi azaltmak/nötralize etmek için reçetesiz satılan ilaçların çok yardımcı olduğu bilinmektedir.

Mide Yanması Belirtileri

Mide yanması semptomları, midenin asit içeriğinin bir kısmının yemek borusuna veya ağzı mideye bağlayan yemek borusuna geri akmasıyla ortaya çıkar. Normalde, alt özofagus sfinkteri (LES) adı verilen bir kas halkası, yiyeceğin mideye girmesine izin veren ancak yemek borusuna geri dönmesine izin vermeyen bir kapak görevi görür. Bu kapakçık düzgün çalışmadığında mide içeriği yemek borusuna kaçar ve aşağıdaki Mide yanması semptomları yaşanabilir:

  1. Mide ekşimesi
    İsmine rağmen mide ekşimesinin kalple hiçbir ilgisi yoktur. Aşırı mide asidinin mideden yemek borusuna sızarak göğüste yanma hissine yol açmasıyla ortaya çıkan mide yanması’nın yaygın bir belirtisidir. Bu his birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürebilir.
  2. Kusma
    Mide yanması olan bazı kişilerde kusma görülebilir. Kişinin boğazında yukarı aşağı hareket eden sıvı, sindirilmemiş gıda, safra veya mide asidinin kusma hissine sebep olabilir. Bu his, kusma hissine biraz benzer ve genellikle yemekten sonra, egzersiz yaptıktan veya yemekten hemen sonra görülür.
  3. Ağızda ekşi tat
    Mide rahatsızlıklarının bir diğer yaygın belirtisi ağızda ekşi tat da mide yanması belirtisidir. Mide asidi ve safra ile birlikte yiyecekler boğazınızın üstüne kadar yükseldiğinde acı bir tada neden olur. Bu genellikle kusma ile birlikte olur.
  4. Yutma güçlüğü
    Disfaji olarak da bilinen midede aşırı asitler tokluk hissine neden olduğunda yutma güçlüğü meydana gelir. Ayrıca besinlerin yemek borusundan geçişinde gecikmeye neden olur ve sindirimi engeller.
  5. Boğaz ağrısı
    Mide asidi ağza ulaştığında ses tellerini veya ses kutusunu tahriş ederek boğaz ağrısına veya ses kısıklığına neden olabilir.
  6. Hazımsızlık
    Hazımsızlık, mide yanması ve diğer sindirim sorunlarının da önemli bir işareti olabilir. Midenin üst orta kısmında rahatsızlık hissi ve yanma hissine yol açabilir.

Mide Yanması Nedenleri

Mide, yiyeceklerin sindirimine yardımcı olan mide asitleri üretir. Ancak bazı nedenlerden dolayı mide asitlerinin fazla üretildiği ve mide yanmasına neden olduğu zamanlar vardır. Alt özofagus sfinkterinin (LES) işlevini etkileyen faktörler de asit reflüsünden sorumludur.

Mide yanmasının yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

  1. Gıda ve diyet faktörleri
  • Aşırı miktarda acı biber, biber, sirke, kırmızı biber vb. içeren baharatlı yiyecekler yemek.
  • Derin yağda kızartılmış ve yağlı yiyecekler
  • Çay, kahve, çikolata vb. şeklinde aşırı kafein alımı.
  • Yüksek sofra tuzu alımı
  • Diyet lifi düşük diyet.
  • Düzensiz aralıklarla aşırı yeme veya yeme
  • Yemekten hemen sonra uzanmak gibi sağlıksız alışkanlıklar
  • Yorucu fiziksel egzersizden hemen önce yemek yemek
  1. Yaşam tarzı faktörleri
  • Sık sigara içmek
  • Alkol, soda veya gazlı içeceklerin aşırı alımı
  • Uyku eksikliği
  • Fiziksel aktivite eksikliği
  1. Hastalıklar ve ilaçlar
  • Aşırı stres, endişe, korku veya depresyon
  • Peptik ülser, gastroözofageal reflü hastalığı, mide kanseri gibi mide hastalıkları.
  • Ağrı kesiciler, antibiyotikler, kemoterapi ilaçları, antidepresanlar gibi ilaçlar.

Mide Yanması teşhisi nasıl konulur?

Mide yanması veya mide ağrısı (mide ekşimesi de denir), kusma veya şişkinlik ve geğirme (ağızda ekşi bir tat ile) gibi mide yanması belirtileri yaşarsanız, bir doktora danışmanız akıllıca olacaktır. Doktorunuz bunun nedenini öğrenmek için bazı fizik muayene ve ardından günlük rutininizle ilgili birkaç soru yapabilir.

Belirtileriniz hafifse, doktorunuz herhangi bir test önermeyebilir. Bununla birlikte, tedaviden sonra semptomlarınızda herhangi bir iyileşme olmazsa veya iç kanama veya yutma güçlüğü gibi semptomlar yaşarsanız, doktorunuz daha fazla araştırma önerebilir. Testler şunları içerir:

Üst GI endoskopisi: Bunda, yemek borusu, mide ve ince bağırsağın astarını incelemek için boğazdan aşağıya küçük bir esnek tüp (endoskop olarak bilinir) yerleştirilir.

pH İzleme: Bu test, mide asidinin yemek borusundan ne kadar içeri girdiğini ve midede ne kadar kaldığını kontrol ederek mide asidinin ölçülmesine yardımcı olur.

Baryum yutma (yemek borusu): Bunda, sıvı bir baryum karışımı içmeniz ve mide veya yemek borusundaki herhangi bir fiziksel anormalliği tanımlamaya yardımcı olmak için göğüs ve üst karın röntgeni çektirmeniz gerekir.

Yemek borusu manometrisi: Alt yemek borusu sfinkterinin (LES) ve yemek borusu kaslarının işlevini kontrol etmeye yardımcı olan bir testtir. Doktorunuza, yediğiniz yiyeceğin yemek borusundan normal şekilde geçip geçmediğini söyleyecektir.

Bazı durumlarda, kalp durumunuzu kontrol etmek için şiddetli göğüs ağrısı veya rahatsızlık bildirirseniz EKG (Elektrokardiyogram) da önerilir. Ek olarak, durumunuza ve semptomlarınıza göre biyopsi gibi testler de önerilebilir.

Mide Yanmasının Önlenmesi için neler yapılabilir?

Mide yanmasını önlemenize ve yönetmenize yardımcı olabilecek birkaç basit ipucu ve püf noktası vardır. Bunlar:

Küçük, sık öğünler yiyin
Asit reflü riskinizi azaltmak için basit ipuçlarından biri küçük ama sık öğünler yemektir. Bunun nedeni, aşırı yemenin, midedeki asit içeriğinin yemek borusuna girmesini önleyen kapak benzeri bir kas olan alt özofagus sfinkterine (LES) fazladan baskı yapmasıdır.

Düşük karbonhidratlı bir diyet yapın
Bir çalışma, düşük karbonhidratlı bir diyetin özellikle obez bireylerde mide ekşimesi semptomlarını iyileştirebileceğini bildirmiştir. Bunun nedeni, aşırı karbonhidratların sizi gazlı ve şişkin hale getirmesi olabilir ve bu da mide ekşimesine neden olabilir.

Yemeğinizi düzgün bir şekilde çiğneyin
Yavaş yediğinizde ve yemeğinizi düzgün çiğnediğinizde, sindirim sıvılarının yiyecekleri parçalaması ve sindirmesi için yeterli zaman sağlar. Bu da hazımsızlık, mide yanması ve mide ekşimesini yenmenize yardımcı olabilir.

Gece geç saatlerde yemek yemekten kaçının
Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, sindirimle ilgili sorunların önde gelen nedenlerinden biridir. Ve iş baskısından dolayı gece geç saatlerde yemek yemek veya akşamları ağır bir şekilde atıştırma yapmak mide ekşimesine daha yatkın olmanıza neden olabilir. Bu nedenle, gece geç saatlerde atıştırma veya yatma saatine yakın yemek yeme alışkanlığından kaçının.

Baharatlı ve derin yağda kızartılmış gıdaların tüketimini sınırlayın
Çok baharatlı yiyeceklerin düzenli alımı, aşırı mide asidi üretimini uyarabilir. Benzer şekilde, derin yağda kızartılmış yiyeceklerin sindirimi yavaştır ve daha fazla asit üretimini tetikler. Bu nedenle bu tür yiyecekler her zaman ölçülü tüketilmelidir.

Kafein ve gazlı içeceklerin alımını sınırlayın
Mide ekşimesini önlemenin en önemli yollarından biri, asit reflüsü tetikleyen gıdalardan kaçınmaktır. Çay, kahve gibi kafein içeren yiyecek ve içecekler oldukça asidiktir ve aşırı mide asidi üretimini uyarır. Aynı şekilde gazlı içecekler midede karbonat baloncukları genişlediğinden ve LES’in yanlış yöne açılması için baskı yaptığından mide yanmasını arttırır ve mide asidinin yetersiz kalmasına neden olur.

Alkol alımınızı sınırlayın
Alkol almanın sağlığınız için kötü olduğunu söylemeye gerek yok, daha çok mide ekşimesi çekiyorsanız. Alkol sadece asit reflü riskinizi arttırmakla kalmaz, aynı zamanda durumu kötüleştirir. Midenin astarını tahriş eder ve LES’in asidi temizleme yeteneğini bozar. Bu nedenle alkolden kaçınmak mide ekşimesi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Sigarayı bırakın
Sigaradaki nikotin, LES’i gevşetebilir ve mide yanmasını tetikleyebilir. Bu nedenle mide yanmasının önlenmesi ve diğer birçok sağlık yararı için sigarayı bırakmak her zaman tavsiye edilir.

Yemekten hemen sonra yorucu fiziksel aktivitelerden kaçının
Yemekten hemen sonra egzersiz yapmak veya eğilmek gibi yorucu fiziksel aktiviteler, sindirim sürecini engelleyebilir ve yemek borusunda asit birikmesine neden olabilir. Bu, mide yanmasına yol açabilir ve zaten bundan muzdaripseniz durumu daha da kötüleştirebilir. Bu yüzden egzersize başlamadan önce midenize içindekileri boşaltması için biraz zaman verin.

Yemekten hemen sonra uyumayın
Yemek yeme ve çuvala vurma arasında en az üç saatlik bir boşluk bırakılması önemlidir. Yemekten hemen sonra uzanmak, LES üzerindeki baskıyı artırabilir ve bu da sizi asit reflüsüne karşı savunmasız hale getirebilir. Boşluğu korumak, midenin yiyecekleri sindirmesine ve mide ekşimesini önlemesine yardımcı olabilir.

Yatağın başını kaldırın
Yatağın başını yaklaşık 15-20 cm yükseltmek, mide yanması semptomlarını azaltabilir ve uyku kalitesini iyileştirebilir. Bu, üst gövdeyi desteklemek için bir köpük takoz kullanılarak elde edilebilir. Yastıkların üst üste dizilmesi genellikle ihtiyaç duyulan tek tip desteği sağlamaz.

Kilo vermeye çalışın
Fazla kilonuz varsa ve asit reflüsü çekiyorsanız, kilo vermek bir öncelik olmalıdır. Bunun nedeni özellikle karın bölgesindeki fazla yağın mideye ve AÖS’ye baskı yapmasıdır. Bu, mide asidini yukarı doğru iter ve bu da asit geri akışına yol açar.

İlaçlarınızı kontrol edin
Bazı ilaçlar asit birikmesine neden olabilir veya yemek borusunu alevlendirebilir, bu da mide ekşimesine yol açabilir veya durumu kötüleştirebilir. Bu nedenle, mide ekşimesi gibi yan etkilerinden iki kat emin olmanız için önerilen ilaçlar hakkında doktorunuzla konuşun.

Mide yanması tedavisi nelerdir?

Mide ekşimesini tedavi etmek için kullanılan ilaçlar ya mide asitlerinin üretimini bloke ederek ya da mide asidini nötralize etmeye yardımcı olarak çalışır. Etki mekanizmalarına göre, bu ilaçlar üç ana kategoriye ayrılır:

Antiasitler
Antiasitler, mide yanmasından kurtulmak için mide asidini nötralize eder. Mide asidi nötrleştiricileri olarak da bilinen antiasitlerin hızlı rahatlama sağladığı bilinmektedir. Bunlar tabletler ve şuruplar şeklinde mevcuttur.

Bu ilaç sınıfının örnekleri şunları içerir:

  • Alüminyum Hidroksit
  • Magnezyum hidroksit
  • Magnezyum Trisilikat
  • Magnezyum karbonat
  • Kalsiyum karbonat

Antiasitlerin yan etkileri bileşenlerine bağlıdır. Örneğin, alüminyum hidroksit içeren antiasitler yan etki olarak kabızlığa neden olurken, magnezyum hidroksit içerenler yan etki olarak ishale neden olabilir. Uzun vadeli etkiler gaz (geğirme), ayaklarda ve ellerde şişme, kabızlık ve ishali içerir.

H2 reseptör blokerleri
Bu ilaçlar, mide hücrelerinde bulunan ve mide asitlerini serbest bırakan ve böylece mide yanmasıyla savaşmaya yardımcı olan spesifik reseptörleri bloke eder. Bunların ayrıca midede peptik ülser, gastrit veya mide iltihabının neden olduğu hasarlı dokuların tedavisine yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu sınıfa ait ilaçların yaygın yan etkilerinden bazıları karın ağrısı ve ishali içerir. Kürtaj ve teratojenik (fetal kusurlar) yan etkilere neden olabileceğinden, bunların hamile kadınlar tarafından alınması tavsiye edilmez. Bu ilaç sınıfının örnekleri şunları içerir:

  • famotidin
  • ranitidin
  • Nizatidin

Proton Pompa İnhibitörü (PPI) inhibitörleri
Mide yanmasını gidermek için mide asidi üretimini engeller ve azaltırlar. Bunlar hem tezgahta hem de reçeteli ilaçlar olarak mevcuttur. Genellikle diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri sonrasında herhangi bir iyileşme göstermeyen veya düzenli olarak mide semptomları yaşayan kişilere reçete edilir. Bu ilaçların yan etkileri nadirdir ancak baş ağrısı, ishal ve mide rahatsızlığını içerebilir. Bu ilaçların uzun vadeli sağlık etkileri henüz bilinmemektedir, bu nedenle uzun süre veya yüksek dozlarda ÜFE alıyorsanız doktorunuzla konuşun.

Bu ilaç sınıfının örnekleri şunları içerir:

  • omeprazol
  • pantoprazol
  • Rabeprazol
  • esomeprazol
  • lansoprazol

Kaplama ilaçları
Ülser koruyucu ilaçlar olarak da bilinen bu ilaç sınıfı, yüzey üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak yemek borusunu ve mideyi korur. Çoğunlukla kısa vadeli eylem için önerilir ve güvenli olduğu kabul edilir. Bunlar çoğunlukla mide ülseri ve peptik ülser hastalığından muzdarip kişilerde kullanılması tavsiye edilir. Örnekler şunları içerir:

  • sukralfat
  • karbenoksolon
  • Kolloidal bizmut (CBS)

Prokinetik ilaçlar
Bu ilaç sınıfı, yemek borusunun normal kasılmasını teşvik ederek etki gösterdiği ve midenin boşaltılmasına yardımcı olduğu bilinen reçeteli ilaçlardır. Bunlar genellikle GERD’li kişiler için ve çoğunlukla ÜFE’ler ve H2 reseptör blokerleri gibi vücutta asit üretimini azaltan ilaçlarla birlikte önerilir. Bu ilaçların yaygın yan etkilerinden bazıları diyare, uyuşukluk ve ajitasyondur. Bu sınıfa ait ilaç örnekleri şunlardır:

  • domperidon
  • metoklopramid
  • mosaprid
  • Levosülpirid

Mide yanmasına evde ne yapılabilir?

Diyet, mide yanmasının yönetiminde ve tedavisinde önemli bir rol oynar. Asit reflünüzü kontrol altında tutmak ve mide yanmasıyla savaşmak için yapmanız ve yapmamanız gereken bazı şeyler.

Yapabilirsiniz

  • Lif bakımından zengin yiyecekleri lif açısından zengin bir diyet olarak yemek, sindirim sürecine yardımcı olur.
  • Aşırı asit salgılanmasını önlemek için gün boyunca küçük, sık öğünler yiyin.
  • Su, mide yanmasıyla mücadele için en iyi doğal ilaçtır. Günde 7-8 bardağa (2-3 litre) yakın su tüketmeyi hedeflemelisiniz.
  • Günlük diyetinize yulaf ezmesi, zencefil, salata, muz, kavun ve rezene gibi yiyecekleri dahil edin.
  • Kakule ve nane gibi otlar, asitliği ve buna bağlı ağrıları anında giderir.

Yapmamalısınız

  • Yağlı ve baharatlı yiyecekleri aşırı tüketmekten kaçının.
  • Çay ve kahve gibi kafeinli içecekleri aşırı tüketmekten kaçının.
  • Alkol ve gazlı içeceklere hayır deyin.
  • Aşırı yemeyin. Sindirim sürecine doğrudan yük bindirir ve vücudun fazla asit salgılamasına neden olur.

Mide Yanması Komplikasyonları nelerdir?

Asit reflü veya mide yanması, ara sıra meydana geldiğinde genellikle ciddi veya uzun vadeli sağlık sorunlarına neden olmaz. Ancak sık sık meydana gelir ve gözetimsiz bırakılırsa, çeşitli mide sorunlarına yol açabilir.

Gastro özofagus reflü hastalığı (GÖRH): Yemek borusu ile mide arasındaki bir kas halkası olan alt yemek borusu sfinkterinin (LES) etkilendiği bir durumdur. mide yanması veya mide ekşimesi, GÖRH’nin en yaygın semptomlarından biridir.

Eroziv özofajit: Adından da anlaşılacağı gibi yemek borusunda iltihaplanmaya neden olarak ülsere ve kanamaya neden olabilir.

Ülserler: Mide yanması, tedavi edilmezse veya gözetimsiz bırakılırsa mide ülserlerine yol açabilir. Bu da peptik ülser hastalığı riskini artırabilir.

Barrett özofagusu: Bağırsak zarına benzer dokunun yemek borusu zarının yerini alması durumudur. Bazı durumlarda, bu durum yemek borusu kanseri riskini de artırabilir.

Yemek borusu darlığı: Bu durumda yemek borusu daralır ve bu da yutma sorunlarına yol açar.

Mide yanmasıyla yaşamak

Arada bir mide yanması yaşarsanız, birkaç yaşam tarzı değişikliği ve diyet değişikliği ile yönetilebilir. Bununla birlikte, kronik mide yanmasından muzdaripseniz, diyet ve yaşam tarzı değişikliklerine ek olarak, mide yanmasını yönetmek ve uzun vadeli komplikasyonları önlemek için ilaç almanız gerekebilir. Ayrıca, reçetesiz satılan ilaçlar alıyorsanız, durumunuzun ciddiyeti ve mide yanmasıyla savaşmak ve kötüleşmesini önlemek için doğru tedavi yaklaşımını öğrenmek için doktorunuzla konuşmanız akıllıca olacaktır.

Ek olarak, burada mide yanmasını yönetmenize ve önlemenize yardımcı olabilecek birkaç değişiklik var.

Kahve, çikolata, gazlı içecekler, derin yağda kızartılmış yiyecekler, yağ açısından zengin süt ürünleri, etler, turunçgiller ve alkol gibi hiperasidite semptomlarını tetikleyebilecek ve kötüleştirebilecek gıdalardan kaçının.

Yatmadan hemen önce yemek yemekten ve tok karnına yatmaktan kaçının.

Büyük öğünler yemeye hayır deyin. Az ve sık öğünler yiyin.

Daha fazla su için ve biraz kilo verin (eğer aşırı kilolu/obezseniz).

Tetikleyicilerinizi kaydetmek ve bilmek için bir günlük tutun ve ikinci mide yanması saldırısını önlemek için bunlar üzerinde çalışın.

Mide yanması belirtileri yaşıyorsanız, ev ilaçları veya reçetesiz satılan antiasit ilaçları deneyin.

Unutmayın, kronik mide yanması aynı zamanda Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) gibi altta yatan bir sağlık sorununu da gösterebilir. Bu nedenle, ilaçlar ve evde tedavi ile belirtileriniz geçmezse doktorunuza danışın.

Hamilelikte Mide Yanması

Mide yanması hamile kadınlarda en sık görülen gastrointestinal semptomlardan biridir ve gebelikte görülme sıklığı %17 ila %45 arasındadır. Hamilelik sırasında mide yanmasının nedeni çok faktörlüdür. Düz kasın gevşemesine ve alt özofagus sfinkter basıncının azalmasına neden olan progesteron hormonu veya metabolitlerinin seviyelerindeki artışa bağlanır. Ayrıca hamilelik sırasında, yiyecek ve mide asidi mideden yemek borusuna geçme eğilimi gösterir ve yemek borusunda iltihaplanma ve yanma hissine yol açar. Hamilelik ilerledikçe büyüyen rahmin mide içeriği üzerindeki baskısı da mide yanmasını kötüleştirebilir.

Mide yanması vakalarının çoğu, daha küçük öğünler tüketmek, gece geç saatlerde yemek yememek, bilinen tetikleyicilerden kaçınmak ve hamilelik sırasında sigara/alkolün bırakılması gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile iyileşir. Rahatlamadıysa, doktorunuz hamilelik sırasında güvenli olan ilaçlar önerebilir.

Muz mide yanmasına iyi gelir mi?

Muz, mide yanması çeken insanlar için faydalı olduğu bilinen düşük asitli bir meyvedir. Asitliği önlemek için tahriş olmuş yemek borusu astarına bir tabaka görevi görerek çalışır. Ayrıca muz, sindirim sistemini güçlendirdiği ve sindirimi iyileştirdiği bilinen lifle yüklüdür.

Mide yanması vücudunuza ne yapar?

Vücuttaki yüksek asit seviyeleri mide ve bağırsak astarında tahrişe neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde, ülser, gastroözofageal reflü hastalığı, özofajit ve Barrett özofagusu gibi mideyle ilgili diğer rahatsızlıkları geliştirme riskinizi yükseltir.

Su içmek mide yanmasına iyi gelir mi?

Suyun pH’ı, asidik bir yemeğin pH’ını yükselttiği bilinen 7 civarındadır. En iyi yol, her gün sabah ilk iş (aç karnına) bir bardak ılık su içmektir, çünkü bu asitliği gidermeye ve onu önlemeye yardımcı olur. Asitliğe yol açan uygunsuz sindirime katkıda bulunabileceğinden, yemek sırasında veya hemen sonrasında su içmekten kaçının.

Geceleri mide yanmasına ne sebep olur?

Yatma saatine çok yakın yemek yemek, ağrı kesici gibi ilaçlar almak, gazlı içecekler, kahve gibi midede asit seviyesini artıran gıdaları tüketmek gibi geceleri mide yanmasına yol açabilecek sayısız faktör vardır.

Kahve mide yanmasına iyi gelir mi?

Kahve ve çay ve soda gibi diğer içecekler, asit geri akışını arttırdığı bilinen kafein içerir ve bu da sizi mide yanması riskine sokar. Bu nedenle, durumunuzu yönetmenize yardımcı olması için kafeinli içecek alımınızı sınırlamanız ve mümkünse kafeinsiz içeceklere geçmeniz önerilir.

Süt mide yanmasına iyi gelir mi?

Süt, vücutta asit oluşumunu önlemede kilit rol oynayan ve dolayısıyla anında rahatlama sağlayan bir mineral olan yüksek miktarda kalsiyum içerir. Ayrıca midede üretilen fazla asidi emer, böylece bağırsak astarı üzerindeki etkisini ortadan kaldırır. Asitlikten kurtulmak için soğuk (ve ılık değil) süt içilmesi tavsiye edilir. İçine şeker, bal ve zerdeçal dahil hiçbir şey eklememeyi ve sade içmeyi unutmayın.

Lor peyniri mide yanmasına iyi gelir mi?

Lor, midedeki fazla asidi nötralize eder. Ayrıca sindirimi iyileştiren ve evde mide yanması ve gaz sorunuyla savaşmanıza yardımcı olan laktik asit içerir. Ayrıca, mide ekşimesini yatıştırdığı ve sindirimi iyileştirdiği bilinen kalsiyum içerir. Sık mide yanması ataklarına yatkınsanız, günlük diyetinize lor ekleyin.

Mide yanmasını hangi yiyecekler azaltır?

Bazı alkalize edici sebzelerin, meyvelerin, süt ve ürünlerinin diyete dahil edilmesinin hiperasiditeyi hafiflettiği bilinmektedir. Bu besinler, midenin doğal dengesini ve işlevini geri kazanmaya, asit geri akışını frenlemeye, sindirime yardımcı olmaya, aşırı mide yanmasına bağlı yanma hissini azaltmaya ve midenin iltihaplı mukozasını yatıştırmaya yardımcı olur. Asitliği nötralize etmeye yardımcı olan yaygın gıdalardan bazıları brokoli, lahana, turp, salatalık, limon suyu, soğuk süt ve lordur.

Sıcak su mide yanmasına iyi gelir mi?

İçme suyunun mideye sayısız faydası olduğu şüphesizdir. Ilık suyun sadece vücuttaki toksinleri temizlemeye yardımcı olmadığı, aynı zamanda yiyecekleri parçalayarak ve sindirim sisteminin işlevini geliştirerek sindirime yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, sindirimle ilgili problemleriniz varsa, düzenli olarak bir bardak ılık su içmek biraz rahatlama sağlayabilir.

Limon mide yanmasına iyi gelir mi?

Limon, doğası gereği asidik olmasına rağmen midedeki asidi nötralize etmeye yardımcı olabilir. Düzenli olarak bir bardak limonlu su içmek, sindirildiğinde alkalileştirici bir etki gösterebilir.

Abone Ol
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu