Aloe Vera Hakkında Tüm Bilgiler : Faydaları, Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Dozaj

Aloe vera, yapraklarında berrak bir iyileştirici jel bulunan kaktüs benzeri etli bir bitkidir. Aloe veranın birçok türü vardır ancak en yaygın kullanılanı Aloe Barbadensis’tir. Aloe vera Ayurveda’da Kumari olarak da bilinir. Çeşitli rahatsızlıkların iyileştirilmesinde yardımcı olan birçok tıbbi özelliği vardır.

Aloe veranın gücü Sita (soğuk), tadı Tikta (acı) ve doğası Bhedan’dır (müshil). Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirmede yardımcıdır. Yanma hissi ve diğer cilt problemlerinde faydalı sonuçlar sağlar. Aloe veranın düzenli kullanımı gözler için de iyidir. Vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan bağışıklığı geliştirmeye yardımcı olur. Bunun nedeni Rasayana (gençleştirici) özelliğidir. Aloe vera ayrıca Vata-Pitta-Kapha dengelemesinde ve solucan istilasında da etkilidir.

Aloe vera jelinin en etkili kullanım alanlarından biri akne ve lekeler gibi çeşitli cilt sorunlarını yönetmektir. Aloe vera ayrıca kepek ve saç dökülmesini kontrol etmek için de iyidir. Aloe vera suyu ağızdan alındığında müshil özelliği nedeniyle kabızlığı azaltmaya yardımcı olur. Aloe vera suyu ayrıca kilo vermek ve diyabeti yönetmek için de kullanılır.

Düşükle sonuçlanabilecek rahim kasılmalarını artırabileceğinden hamilelik sırasında Aloe veradan kaçınılması tavsiye edilir. Bazı durumlarda, Aloe vera mide ağrısı, ishal ve cilt tahrişine neden olabilir.

İçindekiler

Aloe Vera’nın Faydaları

Aloe veranın Kabızlık için faydaları nelerdir?

Aloe vera müshil özelliği nedeniyle kabızlığı kontrol edebilir.
Aloe vera, antrakinonların varlığı nedeniyle doğal bir müshil görevi görür. Antrakinonlar bağırsak hareketini hızlandırır ve dışkının kolayca atılmasına yardımcı olur.

Aloe veranın Obezite için faydaları nelerdir?

Aloe vera vücut metabolizmasını geliştirerek kilo kaybına iyi gelir. Yeterli çalışma olmamasına rağmen, hayvan çalışmaları Aloe vera’da bulunan fitosterollerin vücut ağırlığını azalttığını belirtmektedir.

Aloe veranın Diabetes mellitus (Tip 1 ve Tip 2) için faydaları nelerdir?

Aloe vera, kan glikozunun yanı sıra insülin seviyelerini de iyileştirerek diyabetin yönetilmesine yardımcı olabilir. Bunun nedeni Aloe verada lektinler, mannanlar gibi fitokimyasalların bulunmasıdır. Bazı çalışmalar, Aloe veranın antioksidan özelliği nedeniyle diyabetle ilişkili ülser, yara, böbrek hasarı gibi hücre hasarını önleyebileceğini de göstermektedir.

Aloe veranın Yüksek kolesterol için faydaları nelerdir?

Aloe vera kötü kolesterol veya düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) seviyesini düşürebilir ve arter tıkanıklığını önleyebilir.
Bunun nedeni, kolesterol seviyelerinin korunmasına yardımcı olan fitosteroller, glukomannan, fruktoz ve glikozun varlığıdır. Aloe vera jeli serum kolesterolünü, serum trigliseridlerini ve serum fosfolipidlerini düşürmeye yardımcı olabilir. Ayrıca arterlerdeki tıkanıklığı da önler.

Aloe veranın HIV enfeksiyonu için faydaları nelerdir?

Aloe vera, bağışıklık sistemini geliştirerek HIV’li kişilere yardımcı olabilir. İnsanlar üzerinde herhangi bir çalışma olmamasına rağmen, hayvan çalışmaları Aloe veranın HIV ile enfekte bireylerde beyaz kan hücrelerinin sayısını artırarak bağışıklık sistemini iyileştirebileceğini düşündürmektedir.

Aloe veranın Kanser için faydaları nelerdir?

Aloe vera kanser tedavisinde tamamlayıcı bir terapi olarak kullanılabilir. Bazı çalışmalar, Aloe vera jelinin beyaz kan hücrelerinin sayısını artırarak kanser hastalarının bağışıklığını geliştirebileceğini göstermektedir. Ayrıca kemoterapinin yan etkilerini en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Aloe veranın Depresyon için faydaları nelerdir?

Aloe vera depresyonun hafifletilmesine yardımcı olabilir. Bunun nedeni flavonoidler ve amino asitler gibi bazı biyokimyasal bileşiklerin varlığıdır.

Aloe veranın İnflamatuar bağırsak hastalığına faydaları nelerdir?

Aloe veranın iltihaplı bağırsak hastalığı durumundaki rolünü destekleyecek yeterli bilimsel kanıt mevcut değildir.

Aloe veranın Akne için faydaları nelerdir?

Aloe vera, akneyi kontrol etmede ve neden olduğu kızarıklığı azaltmada etkili olan anti-enflamatuar özelliğe sahiptir. Aloe verada bulunan enzimler, akneye neden olan bakterilere karşı korumak için cilt üzerinde antibakteriyel bir kaplama oluşturur. Aloe vera ayrıca nemlendirici özelliklere sahiptir ve cildin nemlendirilmesine yardımcı olur.

Aloe veranın Kepek için faydaları nelerdir?

Aloe vera kepeğe iyi gelebilir ve saç dökülmesini azaltabilir.
Araştırmalar, Aloe veranın kepeği kontrol edebileceğini ve kafa derisini hastalıklara karşı koruyabileceğini göstermektedir. Bunun nedeni antibakteriyel ve antifungal özellikleridir.

Aloe veranın yanıklar için faydaları nelerdir?

Aloe vera, yatıştırıcı özellikleri nedeniyle küçük yanıkların iyileşmesine yardımcı olur.
Bazı çalışmalar, Aloe veranın etkilenen bölgeye uygulandığında yanıkları iyileştirebildiğini ve anti-enflamatuar özelliği nedeniyle bununla ilişkili ağrıyı azaltabildiğini göstermektedir. Aloe vera ayrıca yanık bölgesinde enfeksiyonu önleyen antibakteriyel özelliğe de sahiptir.

Aloe veranın Sedef Hastalığı için faydaları nelerdir?

Aloe vera, yatıştırıcı ve iyileştirici özellikleri nedeniyle sedef hastalığının semptomlarını yönetmek için yararlı olabilir. Aloe veranın düzenli olarak uygulanması sedef hastalığı ile ilişkili deri döküntüsü ve kuruluğunun azaltılmasına yardımcı olabilir.

Aloe veranın Cilt yenilenmesi için faydaları nelerdir?

Aloe vera, iyileştirici özellikleri nedeniyle küçük yaralarda cildin yenilenmesine yardımcı olabilir. Çalışmalar, Aloe vera’daki polisakkaritlerin ve büyüme hormonlarının varlığının kolajen (yara bölgesinde doku büyümesine yardımcı olur) sentezini artırdığını ve yara iyileşme sürecini hızlandırdığını göstermektedir.
Bir başka çalışmada ise Aloe veranın anti-enflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğu ve bu sayede yara bölgesinde ağrı ve enfeksiyon riskini azalttığı belirtilmiştir.

Aloe veranın Ağız enfeksiyonu için faydaları nelerdir?

Aloe vera ağızdaki enfeksiyon riskini azaltabilir. Bunun nedeni antibakteriyel özelliğidir. Aloe vera ayrıca anti-enflamatuar ve iyileştirici özellikleri sayesinde diş eti hastalıklarını önleyebilir ve ağız sağlığını koruyabilir.

Aloe veranın Genital herpes enfeksiyonu için faydaları nelerdir?

Aloe vera, antiviral özelliği nedeniyle erkeklerde genital herpes için yararlı olabilir. Aloe vera, herpes simpleks virüsünü (HSV) inaktive eden ve önemli bir yan etkisi olmadan büyümesini engelleyen antrakinon içerir.


ALOE VERA KULLANIRKEN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

1. Aloe veranın müshil etkisi için uzun süreli kullanımı ishal ve kramplara neden olabilir.
2. Aloe vera kanama süresini uzatabilir. Kanama bozukluğu olan veya kanama riskini artırabilecek ilaçlar alan hastalarda dikkatli olunması önerilir.
3. İshal ve dehidrasyona neden olabileceğinden Aloe vera jelinin Hint yağı ile birlikte alımından kaçının.

ALOE VERA NASIL KULLANILIR

1. Aloe vera suyu
a
. 2-3 çay kaşığı Aloe vera suyu alın.
b. Eşit miktarda su ile karıştırın ve hemen için.
c. Daha iyi sonuç almak için tercihen sabahları aç karnına için.

2. Aloe vera kapsülü
a
. Yemeklerden sonra veya doktor tarafından reçete edildiği şekilde 1 kapsül Aloe vera alın.
b. Bunu günde iki kez uygulayın.

3. Aloe vera posası
a
. Taze Aloe vera yapraklarının iç tarafındaki posayı çıkarın.
b. Yaklaşık 1/4-1/2 çay kaşığı alın ve en sevdiğiniz smoothie veya meyve suyuna ekleyin.
c. İyice karıştırın ve tercihen kahvaltınızda hemen için.

4. Aloe vera jeli
a
. Yüz için
i. 1-2 çay kaşığı Aloe vera jeli veya ihtiyacınıza göre alın.
ii. Cildinize uygulayın ve iyice masaj yapın.
iii. Cildinizi onarmak, aydınlatmak ve yatıştırmak için bunu günde iki kez tekrarlayın.
iv. Kuru bir cilde sahipseniz Aloe vera jeline bal ekleyin.

b. Saç için
i. Aloe vera jelini saç derisine uygulayın ve iyice masaj yapın.
ii. Bir saat bekletin ve sade su ile yıkayın.
iii. Sağlıklı saçlar için bunu haftada üç kez tekrarlayın.
iv. Kepeğiniz varsa Aloe vera jeline 5-10 damla Limon suyu ekleyin.

5. Aloe vera suyu
a
. Yüz için
i. 2-3 çay kaşığı Aloe vera suyu veya ihtiyacınıza göre alın.
ii. Üzerine bal ekleyin ve yüzünüze uygulayın.
iii. 10-15 dakika bekleyin.
iv. Sade su ile yıkayın ve kurulayın.
v. Daha iyi sonuçlar için bu ilacı haftada 2-3 kez kullanın.

b. Saç için
i. 2-3 çay kaşığı Aloe vera suyu veya ihtiyacınıza göre alın.
ii. Üzerine Hindistan cevizi yağı ekleyin.
iii. Bu karışımı saçınıza ve saç derinize masaj yaparak uygulayın.
iv. 1-2 saat bekleyin.
v. Saçınızı hafif bir şampuanla yıkayın.
vi. Daha iyi sonuç almak için bu ilacı haftada 2-3 kez kullanın.


SIKÇA SORULAN SORULAR

Aloe vera suyunu buzdolabında saklamanız gerekir mi?

Evet, Aloe vera suyu tazeliğini korumak ve raf ömrünü artırmak için buzdolabında saklanmalıdır.

Aloe vera jeli ne kadar süre saklanabilir?

Aloe vera jelini yapraktan çıkarıldıktan hemen sonra kullanmak en iyisidir. Ancak, temiz ve kapalı bir kapta buzdolabında 8-10 gün boyunca saklanabilir.

Aloe vera yapraklarını nasıl saklarsınız?

Aloe vera yaprakları, kurumasını ve faydalarını kaybetmesini önlemek için buzdolabında saklanmalıdır.

Aloe vera jeli batma hissine neden olabilir mi?

Evet, bazı durumlarda Aloe vera jeli cilde veya yaraya ilk uygulandığında batma hissine neden olabilir, ancak bu hoş olmayan his 5-10 dakika içinde geçer.

Aloe vera jeli uyguladıktan sonra yüzümü yıkamam gerekir mi?

Evet, Aloe vera jelini uyguladıktan sonra yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Ancak Aloe vera jelini gece boyunca yüzünüzde tutmak cilt için faydalıdır. Cildin yumuşak ve nemli olmasına yardımcı olur.
Bazı kişilerin Aloe veraya karşı aşırı duyarlı olduğu tespit edildiğinden, Aloe vera jelini yüzünüze uygulamadan önce bir yama testi yapmayı unutmayın.

Yüzdeki koyu lekeler için Aloe vera jeli nasıl kullanılır?

1. 1-2 çay kaşığı Aloe vera jeli veya ihtiyacınıza göre alın.
2. 1/2 çay kaşığı limon suyu ekleyin.
3. İyice karıştırın ve yüzünüze uygulayın.
4. 10-15 dakika bekletin ve yüzünüzü sade su ile yıkayın.
5. Ayrıca sivilce izleri için Aloe vera jelini yüzünüze uygulayabilir ve gece boyunca bekletebilirsiniz.

Aloe vera jelini gece boyunca yüze uygulamak iyi midir?

Evet, Aloe vera jelini uygulayabilir ve gece boyunca bekletebilirsiniz. Bu cildinizi esnek ve nemli hale getirecektir. Ancak, herhangi bir alerjik reaksiyona karşı yüzünüze Aloe vera uygulamadan önce bir yama testi yapmayı unutmayın.

Aloe vera suyu mu yoksa jeli mi daha iyidir?

Hem Aloe vera suyunun hem de jelinin sağlık açısından çeşitli faydaları vardır ve kullanımı yalnızca amaca bağlıdır. Mide problemleriniz varsa, Aloe vera suyu Rechana (müshil) özelliği nedeniyle daha iyidir. Benzer şekilde, Aloe vera jeli, Ropan (iyileştirici) doğası nedeniyle cilt sorunları için harici olarak kullanıyorsanız iyi bir seçimdir.

Aloe verayı ne zaman almalıyım?

Aloe vera jel, meyve suyu, kapsül vb. gibi çeşitli formlarda mevcuttur. Daha iyi sonuçlar için tüketiniz:
1. Sabahları aç karnına aloe vera suyu.
2. Aloe vera jeli sabahları aç karnına.
3. Yemeklerden sonra aloe vera kapsülü.

Aloe vera suyu içmek iyi midir?

Aloe vera suyu içmek iyi olsa da, sadece doktora danışarak önerilen dozajda ve sürede içilmesi tavsiye edilir.

Aloe Vera osteoartrite yardımcı olabilir mi?

Evet, Aloe vera anti-enflamatuar özelliği nedeniyle osteoartrit durumunda ağrı ve sertliği azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca osteoartrit durumunda reçete edilen steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçların (NSAID’ler) gastrointestinal tahriş edici etkilerine karşı önleyici bir ajan görevi görür.

Aloe vera saç uzamasına iyi gelir mi?

Evet, Aloe vera saç büyümesine iyi gelir. Yeni saç foliküllerinin büyümesini teşvik eder ve saç foliküllerinin köklerine kan akışını düzenleyerek mevcut olanların güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca saç derisini herhangi bir hastalıktan koruyarak saç dökülmesini önler.

Aloe vera hamilelik çatlaklarını giderebilir mi?

Aloe vera düzenli olarak uygulandığında çatlakları yönetmeye yardımcı olabilir. Aloe vera jeli, hamilelik sırasında göbekteki kaşıntıyı azaltır ve ilerlemesini önler. Topikal olarak uygulandığında kolajen üretimini artırır ve cildin esnekliğini geliştirir.

Aloe vera jelini ağzınızda kullanabilir misiniz?

Evet, Aloe vera jelini ağızda kullanabilirsiniz. Aloe vera antibakteriyel ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve ağız ve diş eti ile ilgili sorunları azaltmaya yardımcı olabilir.

Aloe vera jeli akneye iyi gelir mi?

Aloe vera, iyileştirici özellikleri nedeniyle akne tedavisinin bir parçası olarak kullanılır. Aloe vera jeli, akneyi kontrol etmede ve neden olduğu kızarıklığı azaltmada etkili olan anti-enflamatuar özelliğe sahiptir. Aloe vera jelinde bulunan enzimler, akneye neden olan bakterilere karşı korumak için cilt üzerinde antibakteriyel bir kaplama oluşturur. Aloe vera ayrıca nemlendirici özelliklere sahiptir ve cildin nemlendirilmesine yardımcı olur. Aloe vera jelinin düzenli olarak uygulanması sivilce izlerini azaltmak için de faydalıdır.

Aloe vera güneş yanığı için nasıl kullanılır?

Aloe vera jeli güneş yanığını azaltmak için iyidir. Anti-enflamatuar özelliğinden dolayı kızarıklık ve yanma hissini azaltmaya yardımcı olur.

Aloe vera jelini doğrudan yüze uygulayabilir miyiz?

Evet, Aloe vera jelini doğrudan yüzünüze uygulayabilirsiniz. Ancak olası alerjik reaksiyonları kontrol etmek için önce bir yama testi yapmanız tavsiye edilir.

Abone Ol
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu