Bambu Hakkında Tüm Bilgiler : Faydaları, Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Dozaj

Bambu, Bans olarak da bilinir, çim ailesine aittir. Çoğunlukla ormanlarda bulunan uzun sopa benzeri, odun olmayan bir bitkidir. Bu bitkinin tüm kısımları (tohum, kök, sürgün, yaprak) sağlık açısından çeşitli faydalar sağlar.
Bambunun cilt hastalıklarının yönetiminde faydalı olduğu düşünülmektedir. Bazı minerallerin ve esansiyel amino asitlerin varlığı nedeniyle elastikiyetin korunmasına yardımcı olur ve cilde güç sağlar. Bambu, anti-enflamatuar ve anti-bakteriyel özellikleri nedeniyle akne, cilt döküntüleri ve yaraların yönetiminde yardımcı olur.

Bambu, dahilen alındığında antioksidanların, yani flavonoidlerin varlığı nedeniyle kan şekeri seviyelerini düşürmede faydalıdır. Ayrıca balgam salgılanmasını teşvik eden ve nefes almayı kolaylaştıran balgam söktürücü özelliği nedeniyle astım gibi solunum sorunlarının yönetilmesine yardımcı olur.
Hamilelik sırasında, özellikle ilk üç aylık dönemde bambu filizlerinin tüketilmemesi tavsiye edilir, çünkü hamilelikle ilgili sorunlara neden olabilir ve hatta kürtaja yol açabilir.

Bambunun Faydaları

Bambunun Astım için faydaları nelerdir?

Bambu, anti-enflamatuar ve balgam söktürücü özellikleri nedeniyle Astım için iyi olarak kabul edilebilir. Akciğerlerdeki iltihaplanmayı azaltır ve hava geçişlerindeki mukus üretimini azaltır. Bu, tıkanıklığın giderilmesine yardımcı olur ve nefes almayı kolaylaştırır.

Bambunun Öksürük İçin Faydaları Nelerdir?

Bambu, balgam söktürücü aktivitesi nedeniyle Öksürüğü yönetmeye yardımcı olur. Hava kanallarından balgam salgılanmasını artırarak nefes almayı kolaylaştırır ve Öksürüğü hafifletir.


Bambu Kullanırken Alınacak Önlemler

  • Bambu, antitiroid özelliklere sahip bazı bileşenler içerir. Bu nedenle, tiroid sorunları olan hastaların Bambu kullanımından kaçınmaları tavsiye edilir. Pişmemiş veya kısmen pişmiş Bambu doğası gereği toksik olabilir. Bu nedenle, Bambu’yu yalnızca uygun şekilde pişirildiğinde tüketin.
  • Emzirme döneminde Bamboo kullanımı için yeterli bilimsel kanıt mevcut değildir. Bu nedenle, Emzirme döneminde Bamboo kullanmaktan kaçınmanız veya kullanmadan önce bir doktora danışmanız tavsiye edilir.
  • Düşük yapmaya neden olabileceğinden hamilelik sırasında Bamboo kullanımından kaçınılması önerilir. Hamilelik sırasında Bamboo almadan önce her zaman bir doktora danışılması tavsiye edilir.
  • Bambu kesiklere, sıyrıklara ve yaralara neden olabilir.

Önerilen Bambu Dozu

  • Bambu Tozu – ¼ – ½ çay kaşığı günde bir kez veya bir doktor tarafından önerildiği şekilde.
  • Bambu Kapsül – Günde bir kez 1-2 kapsül veya bir doktor tarafından önerildiği şekilde.
  • Bambu Yaprakları – Günde 1 çay kaşığı veya bir doktor tarafından önerildiği şekilde.
  • Bambu Macunu – ½ – 1 çay kaşığı veya bir doktor tarafından önerildiği şekilde.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Bambu bitkileri havayı temizler mi?

Çin mitolojisine göre, Bambu evin içindeki havayı temizlemek için kullanılır ve iç mekan bitkisi olarak kullanılmasının nedeni de budur. Bambu havadaki toksinleri atarak çalışır ve ev içi havayı taze ve saf hale getirir.

Bir insan Bambu yiyebilir mi?

Bambu filizleri bitkinin tüketilebilen tek kısmıdır. Ancak yerken dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Sürgünlerin tüm eklerinden arındırılmış olması ve uygun şekilde pişirilmesi gerekir. Yanlış veya kısmen pişirilmiş bambu filizlerini yemek zararlıdır.

Bambu filizi karbonhidrat açısından zengin midir?

Bambu filizleri çoğunlukla liflidir ve çok az miktarda karbonhidrat içerirler.

Bambu filizinin tadı nasıldır?

Bambunun tadı çok lezzetli ve tuzludur. Karakteristik baharatlı bir tadı vardır. Vejetaryenler için harikadır, çünkü lezzet setlerine yeni tatlar katar.

Bambu çayı neye iyi gelir?

Taze Bambu yapraklarından yapılan Bambu çayının sağlık açısından birçok faydası vardır. Kemik sağlığı için yararlı olan silika içerir. Ayrıca saç ve tırnakları güçlendirir. Bambu yaprağı çayı düşük kalorilidir ve kafein içermez, bu nedenle herhangi bir yan etkisi olmadan vücudun metabolizmasını iyileştirmeye yardımcı olur.

Bambu zehirli midir?

Bambu filizlerinin pişmiş veya işlenmiş halde yenmesi güvenlidir. Bununla birlikte, Bambu filizleri siyanür benzeri özellikler gösterebilen belirli bir bileşen (taxiphyllin) içerir. Çiğ veya yanlış pişirilmiş Bambu filizlerinin tüketilmesi toksin oluşumuna yol açabilir. Bu nedenle, uygun şekilde pişirilmiş veya işlenmiş Bambu filizlerinin kullanılması tavsiye edilir.

Bambu neden kötü kokar?

Bambudan gelen kötü koku, aşırı sulama veya aşırı sıcaklıklara maruz kalmanın neden olduğu çürümeden kaynaklanıyor olabilir.

Bambu filizleri nasıl yetiştirilir ve hasat edilir?

Bambu hızlı büyüyen bir bitkidir. Aslında, dünyanın en hızlı büyüyen bitkilerinden biridir. İstilacı olabilir, bu nedenle kontrol altına alınması gerekir, aksi takdirde çok hızlı yayılır ve yakındaki alanları da ele geçirebilir. Bunu bir hendek kazarak ve toprağın altına bir bariyer yerleştirerek yapabilirsiniz.

Bambu filizleri nasıl saklanır ve muhafaza edilir?

Taze, soyulmamış bambu filizlerinizi buzdolabınızın sebzelik bölümünde (sebze ve meyveleri koymak için kullanılan çekmece) saklayabilirsiniz. Yaklaşık 2 hafta boyunca saklanabilirler. Eğer daha uzun süre saklarsanız, acı bir tat geliştirebilirler.

Bambu sağlık için iyi midir?

Bambu, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu için sağlıklı olarak kabul edilir. Bu özellikler kalp hastalıkları gibi uzun vadeli hastalıkların riskini azaltır. Bambu filizi, kolesterol seviyelerinin yanı sıra kilo yönetimine de yardımcı olur ve ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bambu diyabet tedavisine yardımcı olur mu?

Evet, Bambu antioksidan özelliği nedeniyle diyabet tedavisinde yardımcı olabilir. Fenolik asitler ve flavonoidler gibi antioksidanlar pankreas hücrelerinin hasar görmesini önler ve insülin salgılanmasını artırır. Bu da kan glikoz seviyesini düşürerek diyabetin yönetilmesine yardımcı olur.

Bambu insanlar için zehirli midir?

Bambu, uygun şekilde pişirilmiş veya işlenmiş olarak alındığında yenmesi güvenlidir. Ancak, işlenmemiş veya pişmemiş Bambu’nun tüketim için kullanılması, siyanür benzeri özelliklere sahip bazı bileşenlerin varlığı nedeniyle bazı yan etkilere yol açabilir.

Bambu filizleri insan boyunu uzatır mı?

Bambu filizlerinin insan boyu üzerinde doğrudan bir etkisi olduğuna dair yeterli kanıt mevcut değildir. Bununla birlikte, bambu filizleri esas olarak potasyum (K), kalsiyum (Ca), manganez, çinko, krom, bakır ve demirden (Fe) oluşan iyi bir mineral profiline sahiptir. Tüm bu önemli besinler vücudun genel büyümesine ve gelişmesine yardımcı olabilir.

Bambu sivilceye iyi gelir mi?

Evet, Bambu antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle akne oluşumunu kontrol etmeye yardımcı olabilir. Akneye neden olan bakterilerin büyümesini engeller. Ayrıca, Bambu’daki yüksek magnezyum içeriğinin varlığı ciltteki ağrı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Gözeneklerde bulunan toksinleri, ölü hücreleri ve kir parçacıklarını da temizler.

Bambu cilt problemleri için faydalı mıdır?

Bambu kreminin cildi yumuşatıcı aktivitesi nedeniyle cilde iyi geldiği düşünülmektedir. Cildi pürüzsüzleştiren mineraller açısından zengindir. Ayrıca cildi bakteriyel ve mantar cilt enfeksiyonlarına karşı korur.

Bambu saç için iyi midir?

Bambu şampuanı, bir dizi temel mineralin varlığı nedeniyle saçlar için iyidir. Mineraller saç hücrelerinin hasar görmesini önler ve saçın güçlenmesine yardımcı olur.


Referanslar

  1. Jhariya MK, Banerjee A, Meena RS ve diğerleri Sürdürülebilir Tarım, Orman ve Çevre Yönetimi. 2019.
  2. Victoria Eyalet Hükümeti. Bambu filizleri.
  3. Gıda Güvenliği Merkezi. Gıda kontaminantları.
  4. Ranjan P, Singh R, Singh, AK. Vanshlochan’ın (Bambu Manna) farmakognostik çalışması. WJPPS.
  5. Chongtham N, Bisht MS, Haorongbam S. Bambu Filizlerinin Besinsel Özellikleri: Sağlık Gıdası Olarak Kullanım Potansiyeli ve Beklentileri. Wiley. 2011.
Abone Ol
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu