Anoreksiya Nervoza: Nedir, Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Ayrıca Anoreksiya ve Gıdadan tiksinme olarak da bilinir.

Genellikle basitçe anoreksi olarak adlandırılan anoreksiya nervoza, davranışsal ve yaşamı tehdit eden bir psikolojik yeme bozukluğudur. Kendini aç bırakma, kilo kaybı, çarpık ağırlık algısı ve gerçekçi olmayan veya abartılı vücut imajı korkusu ile karakterizedir. Basit bir ifadeyle, insanların kiloları ve diyetleri konusunda takıntılı oldukları bir durumdur.

Anoreksik insanlar genellikle başlangıçta kilolarını yönetmek için diyete başlarlar. Ancak zamanla, kalori alımlarındaki ve diyetlerindeki kısıtlamalar psikolojik bir saplantı haline gelerek onları açlık ve aşırı kilo verme noktasına götürür. Anoreksiya nervozanın kesin nedenleri anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, birkaç faktörün anoreksiyaya katkıda bulunduğuna inanılmaktadır. Bunlar çevresel stres, dış zorlama, doğum öncesi ve perinatal komplikasyonlar, fizyolojik faktörler, nörokimyasal değişiklikler, hormonal değişiklikler ve genetik veya kalıtsal faktörleri içerir.

Anoreksiya nervoza tedavi edilmezse yorgunluk, düşük tansiyon, su-elektrolit dengesizliği gibi tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabilir ve hatta diğerleri arasında ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle tıbbi müdahale ve psikolojik danışma, durumun erken teşhisi ve etkili tedavisi için çok önemlidir.

Anoreksiya Nervoza Belirtileri

Anoreksiya nervoza belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. En belirgin ve gözle görülür semptomlar aşırı kilo kaybı ve fizyolojik değişikliklerdir.

Anoreksiya nervozanın yaygın belirti ve semptomlarından bazıları şunlardır:

Fiziksel belirtiler

Zaman içinde gerekli kalori alımını kısıtlamak, zihniniz ve bedeniniz üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olabilir. Açlığın olumsuz etkileri tedavi edilmezse ve zamanla fark edilmezse hayati organların işleyişinde kalıcı kayıplara neden olabilir.

Anoreksinin en yaygın fiziksel belirti ve semptomlarından bazıları şunlardır:

  • Aşırı yorgunluk/yorgunluk
  • Kuru cilt
  • Uykusuzluk veya uyku bozukluğu
  • saç inceltme
  • Düşük kan basıncı
  • Ciltte renk değişikliği veya soluk cilt
  • Şiddetli kas ve kilo kaybı
  • Osteoporoz veya kemik yoğunluğu kaybı
  • Tırnaklarda renk değişikliği ve kırılganlık
  • Kabızlık
  • Zayıflama veya aşırı incelik
  • Lanugo veya vücudun her yerinde yumuşak tüylerin çıkması
  • Düzensiz kalp atışları
  • kısırlık

Duygusal ve davranışsal belirtiler

Sürekli açlık, öfke ve depresyon gibi hoş olmayan duyguları tetikleyebilir. Duygusal ve davranışsal anoreksiya semptomlarının uyarı işaretlerinden bazıları şunlardır:

  • Kendine güvensiz hissetme
  • Sinirlilik
  • Yemekten kaçınma
  • Endişe
  • Depresyon
  • Konsantrasyon zorluğu
  • İntihar düşünceleri
  • İlgi eksikliği veya duygusal düz çizgi
  • Ruh hali
  • Obsesif düşünceler ve sosyal kaygı
  • Yoğun egzersiz yapmak
  • Sosyal toplantılardan kaçınma
  • Açlığın inkarı
  • Düzenli faaliyetlerden çekilme
  • Stresli hissetmek

Bilişsel belirtiler

  • Anoreksiya nervozanın aşağıdakiler gibi bilişsel semptomlara da yol açabileceği kanıtlanmıştır:
  • Kalori sayma ve yiyeceklerin yağ içeriğini izleme takıntısı.
  • Yiyecek, yemek tarifleri veya yemek pişirme ile meşgul olma; başkaları için özenle hazırlanmış yemekler pişirebilir, ancak yemeği kendileri yemez veya çok küçük bir kısmını tüketemez.
  • Daha ince insanların hayranlığı.
  • Şişman olma ya da yeterince zayıf olmama düşünceleri.
  • Birinin vücudunun değiştirilmiş bir zihinsel temsili.
  • Soyut düşünme ve problem çözmede zorluk.
  • Katı ve esnek olmayan düşünme.
  • Zayıf benlik saygısı.
  • Aşırı eleştiri ve klinik mükemmeliyetçilik.

Algısal belirtiler

Bu durum aynı zamanda bedeninizi nasıl algıladığınızı da etkileyebilir ve kilonuz ve bedeninizle ilgili olarak özeleştirilere yol açabilir. Sebep olur:

Düşük kilolu bir gerçekliğe aykırı olarak kendini aşırı kilolu olarak algılama (yani “beden imajı bozukluğu”)

Soğuğa karşı tahammülsüzlük ve sık sık üşüme şikayetleri; yetersiz beslenme nedeniyle enerji tasarrufu amacıyla vücut ısısı düşebilir (hipotermi).

Değiştirilmiş beden şeması (yani, hareket ederek uyandırılan bedenin örtük bir temsili)

Anoreksiya Nervozanın Nedenleri

Anoreksiya nervozaya neden olan spesifik nedenler hala belirsizdir. Ancak çok faktörlü biyolojik, çevresel ve psikolojik faktörlerin neden olduğuna inanılmaktadır. Bir kişinin anoreksiya nervoza geliştirme riskini artıran neden olan faktörlerden bazıları şunlardır:

Psikolojik faktörler

Normal kilolu olmanın ezici bir fobisi olan anoreksiya nervozanın genellikle kişilik ve davranışsal özelliklerle ilişkili olduğuna inanılır. Çoğu durumda, anoreksik insanlar görünümlerinde ve vücut imajlarında mükemmellik arama eğilimindedir. Bu, gerçekçi olmayan hedeflere ulaşmak için diyetlerini açlık noktasına kadar kısıtlamalarına neden olabilir.

Anoreksiya gelişimine katkıda bulunabilecek diğer bazı psikolojik faktörler şunlardır:

  1. Aşırı korku ve belirsizlik
  2. Tıbbi depresyon ve anksiyete öyküsü
  3. Ağrılı veya travmatik çocukluk deneyimi
  4. Davranışı farklı durumlara göre düzenleme ve uyarlama yeteneğinin azalması
  5. Yetersizlik ve yalnızlık hissi
  6. Kazalar, sevilen birinin kaybı gibi stresli yaşam olayları

Çevresel faktörler

Mevcut kültür, bir güzellik standardı olarak gerçekçi olamayacak kadar ince olmayı vurgular. Sağlıksız vücut hedeflerine ulaşma konusundaki bu dış baskı ve rekabet, hayati gıda alımını kısıtlama saplantısını artırabilir.

Sosyal medya etkileri

Sosyal medya baskısı ve spor, modellik, oyunculuk gibi yüksek sosyal risk ortamları anoreksiya nervoza gelişimine katkıda bulunabilir. Vücut ideallerini sunan ortamlara sürekli maruz kalma, vücut memnuniyetsizliği ve anoreksiya nervoza için bir risk faktörü oluşturabilir. Kadınlara karşı erkekler için vücut şekli için kültürel ideal, ince kadınları ve atletik, V şekilli kaslı erkekleri tercih etmeye devam ediyor. 2002’de yapılan bir inceleme, 18 ila 24 yaşları arasındaki insanlar arasında en popüler olan dergilerden, erkeklerin okuduğu dergilerin, kadınların okuduklarından farklı olarak, diyetten ziyade şekle ilişkin reklamlara ve makalelere yer verme olasılığının daha yüksek olduğunu buldu. Vücut memnuniyetsizliği ve vücut ideallerinin içselleştirilmesi, hem erkek hem de kadın popülasyonlarının sağlığını tehdit eden anoreksiya nervoza için risk faktörleridir.

Beden ideallerine ulaşmanın önemini vurgulayan web siteleri, dini metaforlar, yaşam tarzı açıklamaları, “zayıflama” veya “uyum” (vücut ideallerine ulaşmak için motive edici olarak hizmet etmeyi amaçlayan ilham verici fotoğraf galerileri ve alıntılar) kullanarak anoreksiya nervozayı yüceltir ve teşvik eder. . Anoreksiya yanlısı web siteleri, vücut ideallerinin içselleştirilmesini ve bu ideallere ulaşmanın önemini pekiştirir.

Medya, insanların gerçekte nasıl göründüğüne dair yanlış bir görüş sunuyor. Dergilerde, filmlerde ve hatta reklam panolarında aktörlerin/modellerin çoğu dijital olarak çeşitli şekillerde değiştirilir. İnsanlar daha sonra gerçekte kendileri mükemmele yakın olmadıklarında bu “mükemmel” rol modeller gibi görünmeye çalışırlar.

Biyolojik faktörler

Biyolojik faktörler ile anoreksi arasındaki ilişki tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, ailede anoreksi öyküsü, uyuşturucu kullanımı ve birlikte var olan sağlık hastalıkları, anoksi geliştirme riskini artırır. Beynin bir parçası olan hipotalamusun yapısındaki veya işlevindeki anormallikler yeme davranışlarını değiştirebilir.

Genetik faktörler

Genetik veya kalıtsal yatkınlık, anoreksi ile ilişkili sorumlu genleri çıkarma mekanizması iyi anlaşılmamış olsa da, anoreksiyada genlerin rolünün anlaşılmasını artırmak için araştırmalar yürütülmektedir. Anoreksiya nervoza oldukça kalıtsaldır. İkiz çalışmaları, %28 ile %58 arasında bir kalıtsallık oranı göstermiştir. Anoreksi olanların birinci derece akrabalarında anoreksiya gelişme riski kabaca 12 kat daha fazladır.

2019’da yapılan bir araştırma, şizofreni, obsesif-kompulsif bozukluk, anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi zihinsel bozukluklarla genetik bir ilişki buldu; ve yağ kütlesi, tip 2 diyabet ve leptin ile negatif korelasyon ile metabolik fonksiyon.

Anoreksiya ile bağlantılı bir gen özellikle ilgi çekici olabilir. Bu gen, östrojenle ilgili reseptör alfa (ERRalpha) adı verilen bir proteini kodlar. Bazı dokularda bu gen, östrojen ve östrojen reseptörlerinin DNA ile etkileşime girme ve hücrelerin işlevini değiştirme yeteneğini değiştirir. Östrojen iştah ve beslenme üzerinde güçlü etkilere sahip olduğundan, östrojen sinyal yolundaki herhangi bir genetik anormallik anoreksiya semptomlarına katkıda bulunabilir. ve anoreksinin neden tipik olarak genç kadınlarda ergenliğin başlangıcından hemen sonra ortaya çıktığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Anoreksiya Nervoza Tedavisi

Anoreksiya tedavisi, vücudu normal ağırlığa ve psikolojik ve zihinsel esenliğe kavuşturmayı amaçlar. Anoreksiya nervozayı tedavi etmek için çeşitli tedaviler mevcuttur. Bununla birlikte, tedavi seçimi bireyin yaşı, komplikasyonları ve sağlık faktörlerine göre belirlenir. Çoğu durumda, düşük benlik saygısı, kaygı ve diğer ilgili zihinsel sağlık sorunları gibi duygusal sorunları tedavi etmek için bir terapi kombinasyonu önerilir.

Anoreksiya nervozayı tedavi etmek için yaygın stratejilerden bazıları şunlardır:

Psikoterapi

Psikoterapi, anoreksik kişilerin anoreksiya ile ilişkili zihinsel sağlık sorunlarıyla baş etmelerine yardımcı olabilir. Hastanın konuyu daha iyi anlamasına ve bununla nasıl başa çıkacağına yardımcı olur. Anoreksiyi tedavi etmek için kullanılan çeşitli psikoterapi biçimleri şunları içerir:

Aile temelli terapi (FBT): Maudsley yöntemi olarak da adlandırılan bu yöntem, ebeveynleri/aileyi çocuklarını evde sağlıklı bir kiloya getirme sürecine dahil eder. Bir bütün olarak aile, sağlıklı bir kilo almak için uygun bir diyet sağlamak için hastayla daha fazla ilgilenmeye teşvik edilir.

Bilişsel davranış terapisi (CBT): Bu terapi, zihinsel sağlığı iyileştirmeyi amaçlar ve birincil odak, vücut imajınızdaki çarpık görüşleri ele almaktır.

Diyalektik davranış terapisi (DBT): Bu terapi, anoreksiya nervozaya neden olan faktörleri yönetmek için tetikleyicileri ve yöntemleri tanımayı amaçlar. DBT ayrıca hastaların zihinsel sağlık dengelerini yönetmelerine yardımcı olur.

Kabul ve taahhüt terapisi: Bu terapi, düşüncelerinizi ve duygularınızı değiştirmek yerine kendi motivasyonunuzu geliştirmeyi amaçlar.

Kişilerarası terapi (IPT): Bu terapi, hastaların ilişkilerindeki sorunları tanımalarına ve çözmelerine yardımcı olur. İlişkilerin ve zihinsel sağlığın iyileştirilmesinin yeme bozukluğu semptomlarını azalttığı bulunmuştur.

Beslenme danışmanlığı: Bir beslenme uzmanına danışmanız, diyetin önemini anlamanıza ve normal beslenme düzenini geri kazanmanıza yardımcı olabilir.

İlaçlar

Anoreksiyi tedavi etmek için onaylanmış belirli bir ilaç yoktur çünkü hiçbirinin çok iyi çalıştığı bulunmamıştır. Bununla birlikte, antidepresanlar veya diğer psikiyatrik ilaçlar, anoreksi ile ilişkili diğer akıl sağlığı bozukluklarının tedavisine yardımcı olabilir. Anoreksiyayı tedavi etmek için bir psikiyatrist tarafından yaygın olarak reçete edilen antidepresan ilaçların bazıları şunlardır:

Cyproheptadine: Cyproheptadine, kaşıntı, tıkanıklık, iltihaplanma ve diğer alerjik reaksiyonlardan sorumlu kimyasal habercileri bloke eden bir antihistaminik ilaçtır. Ayrıca büyüme hormonu salgısının sürekli uyarılması ve artan enerji alımı nedeniyle iştahı da uyarır.

Marinol: Marinol bir kannabinoiddir. Bu ilacı düzenli olarak kullanmak iştahınızı ve genel yaşam kalitenizi iyileştirebilir.

Megestrol: Megestrol, insan hormonu progesteronunun üretilmiş bir versiyonudur. Megestrol kullanımı iştahı artırabilir.

Olanzapin: Olanzapin atipik bir antipsikotiktir. Ruh halini, düşünceleri ve davranışları iyileştirmek için kimyasal habercilerin (dopamin ve serotonin) seviyelerini etkileyerek çalışır.

Diyet

Diyet, anoreksiya nervozalı kişilerde üzerinde çalışılması gereken en önemli faktördür ve her kişinin ihtiyaçlarına göre şekillendirilmelidir. Enerji yoğunluğu daha yüksek olan yiyeceklerin yanı sıra yemek planları oluştururken yiyecek çeşitliliği önemlidir. İnsanlar, yavaş başlayarak ve ölçülü bir hızda artan yeterli kaloriyi tüketmelidir. Yeniden besleme sırasında çinko desteğinin rolüne dair kanıtlar belirsizdir.


Anoreksiya nervoza ile bulimia nervoza arasındaki fark nedir?

Anoreksiya ve bulimia psikolojik yeme bozukluklarıdır. Anoreksiya nervoza ve bulimia nervoza hastaları genellikle çarpık vücut imajı gibi benzer semptomları paylaşırlar. Bununla birlikte, aralarındaki temel fark, anoreksiya kendini aç bırakma ile karakterizedir. Buna karşılık, bulimia, kilo alımını önlemek için sağlıksız bir şekilde ekstra kalorileri telafi etmek için aşırı yemek yemeyi takip eden bir tıkınırcasına yeme modelini ifade eder.

Anoreksiyayı ne tetikler?

Anoreksiyası olan insanlar genellikle tetikleyicileriyle başa çıkmakta zorlanırlar. Tetikleyicilerini belirlemek, durumlarını daha iyi yönetmelerine yardımcı olabilir. Anoreksinin en yaygın tetikleyicilerinden bazıları can sıkıntısı veya yalnızlık, bir tartıya adım atmak, fitness, diyet ve beslenme konusunda dönüşüm, fitness modellerinin resmi ve sosyal medya baskılarıdır.

Anoreksiyaya hangi insanlar daha yatkın?

Anoreksiya hem erkeklerde hem de kadınlarda ortaya çıkabilir, ancak kadınlarda daha sık görülür. Ortalama olarak, erken ergenlik dönemindeki genç yetişkinler, dış baskıya en duyarlı olanlardır ve anoreksiya gelişme riski artar.

Anoreksiya herhangi bir tedavi olmaksızın geçebilir mi?

Anoreksiya karmaşık bir psikolojik bozukluktur. Birçok faktör anoreksiyaya neden olabilir. Çoğu durumda, anoreksiya kendi kendine kaybolma eğilimindedir. Ayrıca vücutta kalıcı hasarlara neden olabilir. Bu nedenle, her zaman ruh sağlığı uzmanlarından yardım almanız önerilir.

Anoreksiya beyni küçültür mü?

Açlığın beyin üzerinde zararlı bir etkisi olabilir. Uluslararası Yeme Bozuklukları Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma, kalori alımının aşırı kısıtlanmasının beyindeki gri maddenin büzülmesine neden olabileceğini bildirdi. Neyse ki, anoreksinin en zararlı etkileri tedavi ile geri döndürülebilir.

Kadınlar neden erkeklere göre anoreksiyaya daha yatkındır?

Bu konuda sınırlı araştırma olmasına rağmen, araştırmalar, kadınlarda artan beyin aktivitesinin, fiziksel görünümleri hakkında erkeklere göre olumsuz bir bakış açısı geliştirmeye daha yatkın hale geldiğini göstermektedir.

Kaç farklı yeme bozukluğu hastalığı var?

Nedenlerine, sürelerine ve benzersiz özelliklerine göre yeme bozuklukları 12 türe ayrılır. Bazıları anoreksiya nervoza, bulimia nervoza, kas dismorfisi ve tıkınırcasına yeme bozukluğudur (BED).

Farklı anoreksiya nervoza türleri nelerdir?

Tıkanma ve temizleme davranışlarının varlığına dayanır. Anoreksiya hastalığı ayrıca iki sınıfa ayrılır; anoreksik kişilerin tükettikleri gıdanın kalitesine ciddi kısıtlamalar getirme eğiliminde oldukları kısıtlayıcı tip ve aşırı yemek yeme/kusma tipi, anoreksik kişilerin ek gıda alımını kendiliğinden indükleyen kusma veya diüretikler veya lavmanlarla veya aşırı egzersizle telafi ettiği tip.


Referanslar:

Abone Ol
Bildir
0 Yorum
En Eski
En Yeni En çok oy alan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu