Yüz Felci Nedir, Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Yüz Felci , Adını, hastalığı detaylı bir şekilde tanımlayan ve araştıran bilim adamı Sir Charles Bell’den alan Yüz Felci, yüz felcinin en yaygın şeklidir. Yüz Felci, 48-72 saatlik bir süre boyunca yüz kaslarında ani güçsüzlük ve felce neden olur. Hastanın ağzını hareket ettirmekte, alnını kaldırmakta ve gözünü kapatmakta zorlandığı yüzün sarkık görünümü ile karakterizedir. Güçsüzlük, tükürük ve gözyaşı üretiminin yanı sıra tat alma duyusunu da etkileyebilir.

Yüz Felci genellikle yüzün sadece bir tarafını etkiler; ancak nadir durumlarda her iki tarafı da etkileyebilir. Genellikle 15 ila 45 yaş grubundaki kişiler etkilenir, ancak hastalık her yaşta ortaya çıkabilir. Kadınlar ve erkekler eşit derecede etkilenir veya hafif bir kadın tercihi görülür. Durumun kesin nedeni bilinmemektedir, ancak genellikle viral bir enfeksiyondan sonra ortaya çıkan bir reaksiyon olduğu bilinmektedir.

Semptomlar genellikle birkaç hafta sonra düzelmeye başlar ve altı ay içinde yüz fonksiyonlarının bir kısmı veya tamamı iyileşir. Bununla birlikte, doktora hızlı bir ziyaret ve erken tedavi daha iyi bir görünüm sağlar. İnme gibi hayatı tehdit eden durumların ekarte edilmesi de önemlidir. Hastaların çoğu tamamen iyileşse de, bazılarında kronik yüz zayıflığı nedeniyle olumsuz işlevsel ve kozmetik sonuçlar ortaya çıkabilir. İlgili müdahaleler ve evde bakım, yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

İdiopatik Bell felci, Yüz siniri felci, Antoni felci, Soğutma felci olarak da bilinir


Yüz Felcinin Belirtileri

Yüz Felcinin belirtileri hastadan hastaya değişir ve hafif güçsüzlükten tam felce kadar uzanır. Aniden ortaya çıkma eğilimindedirler ve 48 ila 72 saat içinde en yüksek şiddete ulaşırlar.

Aynı zamanda 7. kraniyal sinir olarak da adlandırılan yüz siniri, kafatasındaki dar bir kemik kabuğun içinden, kulağın altından geçerek yüzün her iki tarafındaki kaslara gider. Her bir yüz siniri, yüz ifadelerini ve göz kırpma ve kapamayı kontrol edenler de dahil olmak üzere yüzün bir tarafındaki kasları yönlendirir. Ayrıca, yüz siniri tükürük bezlerine, gözyaşı bezlerine ve kulağın ortasındaki stapes adı verilen küçük bir kemiğin kaslarına sinyaller taşır. Yüz siniri ayrıca dilden gelen tat duyularını da iletir.


Yüz Felcinin Teşhisi

Yüz Felci tanısı genellikle 72 saatten kısa bir süre içinde başlayan yüzün bir tarafındaki akut yüz siniri zayıflığının mevcut semptomlarına dayanarak ve yüz felcinin diğer olası nedenlerini ekarte ederek konur.

Yakın zamanda geçirilen hastalıklar veya viral enfeksiyonlar da dahil olmak üzere tam bir tıbbi geçmiş kaydedilir. Doktor kapsamlı bir fiziksel ve nörolojik değerlendirme yapacaktır.

Bell’s Palsy tanısını doğrulamak için özel bir laboratuvar testi yoktur. Rutin laboratuvar veya görüntüleme çalışmaları çoğu vaka için gerekli değildir, ancak tanıya daha fazla yardımcı olmak ve diğer koşulları ekarte etmek için doktor önerebilir.


Yüz Felcinin Tedavisi

Yüz felci her bireyi farklı şekilde etkiler. Bazı vakalar hafiftir ve semptomlar genellikle 2 hafta içinde kendiliğinden geçtiği için tedavi gerektirmez.

Yüz Felcini tedavi etmek için özel olarak onaylanmış bir ilaç yoktur. Ancak bazı tedaviler yardımcı olabilir.
1. İyileşmeyi iyileştirir veya hızlandırır.

Oral kortikosteroidler

Prednizolon gibi oral kortikosteroidler geleneksel olarak Yüz Felci hastalarında yüz siniri iltihabını ve şişmesini azaltmak için reçete edilmektedir. Prednizolon tipik olarak 10 günlük azalan bir seyirde reçete edilir. İyileşme olasılığını artırmak için mümkünse semptom başlangıcından sonraki 72 saat içinde başlanmalıdır. Hem tam iyileşme hem de uzun vadeli sekellerin azaltılması açısından önemli tedavi faydaları göstermektedir. Bununla birlikte, eşlik eden rahatsızlıkları olan bazı kişiler steroidlere iyi yanıt vermeyebilir veya steroid alamayabilir.

Antiviral ilaçlar

Viral enfeksiyonlar Yüz Felcinin nedeni olarak atfedildiğinden, antiviral ilaçlar asiklovir ve valasiklovir iyileşmeye yardımcı olmak için kullanılmıştır. Genellikle kortikosteroidlere ek olarak kullanılırlar. Ancak kanıtlar bunların sınırlı faydası olduğunu göstermektedir.

2. Rahatsızlık ve komplikasyonları azaltın

Ağrı yönetimi

Aspirin, parasetamol veya ibuprofen gibi ağrı kesici ilaçlar Yüz Felci ile ilişkili ağrıyı hafifletebilir. Yüze uygulanan ılık ıslak bez de ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Olası ilaç etkileşimleri nedeniyle, reçeteli ilaç kullanan kişiler herhangi bir reçetesiz ilaç almadan önce her zaman doktorlarıyla konuşmalıdır.

3. Uzun süreli Yüz Felci olan kişiler

Botoks enjeksiyonları
Botulinum toksin enjeksiyonları uzun süreli Yüz Felci olan kişilere aşağıdaki şekillerde yardımcı olabilir. Ancak bu enjeksiyonların etkisi geçicidir ve birkaç ayda bir tekrarlanmaları gerekir.

  • Sıkı yüz kaslarını gevşetin ve istenmeyen kas kasılmalarını azaltın.
  • Yüzün etkilenmeyen tarafındaki yüz kasları aşırı aktif hale gelirse gevşetin.
  • Yüz simetrisini ve görünümünü iyileştirin.
  • Yanlış yönlendirilmiş sinir yeniden büyümesi nedeniyle yüzün etkilenen tarafındaki kasların istemsiz hareketlerini azaltın.

Lazer tedavisi
Nöral rejenerasyonu iyileştirdiği gösterilmiştir. Yakın zamanda yüzün belirli noktalarında lazer terapisi kullanılarak yapılan küçük bir deneme, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen umut verici sonuçlar vermiştir.

Akupunktur
Yüz siniri fonksiyonunu ve ağrısını iyileştirmeye de yardımcı olabilir. Ancak daha fazla bilimsel desteğe ihtiyacı vardır.

Cerrahi fasiyal sinir dekompresyonu
Bu cerrahi müdahale, Fasiyal Palsi tedavisinde tartışmalıdır. Bazı doktorlar en şiddetli sinir dejenerasyonu gösteren hastalarda ilk iki hafta içinde cerrahi dekompresyonu önermektedir. Ancak bu ameliyatın en yaygın komplikasyonu ameliyat sonrası işitme kaybıdır. Önemli zarar potansiyeline ve faydayı destekleyen verilerin nadirliğine dayanarak, genellikle önerilmez.


Sıkça Sorulan Sorular

Yüz Felcinin ana nedeni nedir?

Yüz Felci idiyopatik olarak tanımlanmıştır, bu da hastalığın spesifik bir nedeninin tespit edilemediği anlamına gelir. Çoğu bilim insanı, mevcut (uykuda olan) bir viral enfeksiyonun yeniden aktive olmasının hastalığa neden olabileceğine inanmaktadır. Virüs, yüz sinirini çevreleyen hücreleri enfekte eder. Bağışıklık sistemi hasarlı hücrelere tepki verir, bu da yüz sinirinde iltihaplanma ve şişmeye neden olarak yüzde güçsüzlük ve felce yol açar.

Yüz Felci ne kadar sürer?

Yüz Felci olan hastaların çoğu birkaç hafta ila birkaç ay sonra iyileşme belirtileri gösterir. İyileşme yüz sinirindeki hasarın boyutuna bağlıdır. Hasarın sinirin etrafındaki koruyucu tabakayla (miyelin kılıf olarak bilinir) sınırlı olduğu durumlarda, semptomlar hafif olma eğilimindedir ve iyileşme hızlıdır. Sinirin geniş çaplı hasar gördüğü diğer vakalarda semptomlar genellikle şiddetlidir ve iyileşme daha uzun zaman alır.

Yüz Felci ne kadar ciddidir?

Yüz Felci, yüz kaslarında geçici zayıflığa ve felce neden olur. Çoğu hasta tamamen iyileştiği için genellikle ciddi bir durum değildir. Ancak bazı hastalarda komplikasyonlar gelişebilir veya kronik yüz zayıflığı nedeniyle olumsuz işlevsel ve kozmetik sonuçlar ortaya çıkabilir.

Yüz Felci mini bir inme midir?

Hayır, Yüz Felci bir inme değildir. İnme tıbbi bir acil durumken Yüz Felci genellikle hayatı tehdit etmez. Ancak Yüz Felci, inmede görülenlere benzer birçok belirti gösterir. Bu nedenle, tüm yüz zayıflığı veya felç atakları, inme olasılığını ortadan kaldırmak için derhal bir doktor tarafından muayene edilmelidir.

Abone Ol
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu