Amenore: Nedir, Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Normal adet akışının olmaması, adet görmeme ve vajinal kanama olmaması olarak da bilinir.

Amenore, bir kadının yaşamının üreme yıllarında adet görmemesi olarak tanımlanır. Birincil ve ikincil olarak sınıflandırılabilir. Birincil amenore, bir kadının hiç adet görmemesidir ve ikincil amenorede, daha önce adet gören bir kadında adet dönemlerinin olmamasıdır.

Primer amenore nedenleri yumurtalıklardaki kusurlar, üreme organları ile ilgili sorunlar ve hipofiz bezi ve merkezi sinir sistemi ile ilgili sorunlardır. İkincil amenore, hamilelik ve emzirme gibi doğal nedenlerden veya düşük vücut ağırlığı, zihinsel stres, aşırı egzersiz, hormonal dengesizlik ve doğum kontrol hapları gibi diğer nedenlerden kaynaklanabilir.

Amenore tanısı için gebelik, tiroid fonksiyon testi, yumurtalık fonksiyon testi, erkeklik hormonu testi, prolaktin testi gibi çeşitli testler gereklidir. Tedavi esas olarak amenore nedenine bağlıdır. Amenore nedeni hormonal bir dengesizlik ise hormon replasman tedavisi uygulanabilir. Amenore yetersiz beslenmeden kaynaklanıyorsa, uygun bir diyet planı hastayı başarılı bir şekilde iyileştirebilir. Bazı durumlarda, amenorenin anatomik nedenlerini tedavi edebilecek cerrahi gereklidir.

Amenore Belirtileri

Amenorenin ana semptomu, en az üç ay boyunca adet görmemesidir. Sebebe bağlı olarak diğer amenore semptomları şunlar olabilir:

  • Saç kaybı
  • Baş ağrısı
  • Görsel rahatsızlıklar
  • Yorgunluk
  • Meme gelişiminin olmaması
  • memeden akıntı
  • Aşırı yüz kılları
  • Uyku bozukluğu
  • Vajinal kuruluk
  • Pelvik ağrısı
  • Akne
  • Sesin derinleşmesi

Amenore Nedenleri

Amenore genellikle bir hastalığın kendisinden ziyade başka bir sağlık sorununun işaretidir ve birçok nedenden dolayı olabilir. Bu, hamilelik, emzirme ve menopoz gibi yaşamın doğal bir parçası olarak ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, adet görmemesi yumurtalıklar, rahim, hipotalamus ve hipofiz bezinde bir soruna veya genital sistemde bir anormalliğe de işaret edebilir. Amenore ayrıca kısırlık, bazı ilaçlar ve yaşam tarzı faktörleriyle de ilişkilendirilmiştir.

Primer ve sekonder olmak üzere iki tip amenore olabilir.

Primer amenore (16 yaşına kadar adet görmemesi)

Aşağıdaki nedenlerden dolayı olabilir:

  1. Genetik anormallikler: Bazen yumurtalıkların çalışmamasına neden olur. Bir X kromozomunun eksikliğiyle bağlantılı olan bir genetik sendroma Turner sendromu denir. Bu sendrom, cinsel organların gelişimindeki kusurlar nedeniyle yumurtalık yetmezliği ile karakterizedir, bu nedenle menstrüasyonu geciktirebilir veya bozabilir.

Primer amenorenin bir başka genetik nedeni de Mayer–Rokitansky–Küster–Hauser (MRKH) sendromudur. MRKH sendromunda, müllerian kanalları (dişi üreme sistemine dönüşen embriyonik bir yapı) anormal şekilde gelişir ve bu da uterus ve serviksin yokluğuna neden olur. MRKH’li hastalar işleyen yumurtalıklara ve ikincil cinsel özelliklere sahip olsalar da, işleyen herhangi bir uterusun olmaması nedeniyle birincil amenore yaşayabilirler.

  1. Hipotalamus veya hipofiz bezi ile ilgili problemler: Hipotalamus veya hipofiz bezi ile ilgili problemlerden kaynaklanan hormonal sorunlar adet görmemesine veya adetin başlamasında gecikmeye neden olabilir.
  2. Delikli kızlık zarı: Kızlık zarının açık olmadığı ve vajinayı tamamen tıkadığı bir rahatsızlıktır.
  3. Enine vajinal septum: Bu, vajina boyunca yatay olarak uzanan ve tamamını veya bir kısmını tıkayan bir doku duvarı ile sonuçlanan bir doğum kusurudur.
  4. Ergenliğin gecikmesi: Ergenliğin gecikmesi, uzamış çocukluk dönemi ve gecikmiş pubertal büyüme atağı ile ilişkili geçici bir durumdur. Herhangi bir hastalığa atfedilmez, sadece ergenlik zaman çizelgesinin bir modifikasyonu olarak kabul edilir. Erkeklerde daha sık olmakla birlikte, ergenlik gecikmesi olan kızlarda 14 yaşından sonra ikincil cinsel özelliklerin başlaması ve 16 yaşından sonra menarş (adet dönemlerinin başlangıcı) görülür. Bu genetik veya aile öyküsü nedeniyle olabilir. . Bu tanı, diğer nedenler ekarte edildiğinde yapılır.

Sekonder amenore (normal adet gördükten sonra en az 6 ay adet görmeme)

Bu, aşağıdakiler gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir:

  1. Doğal nedenler: Hamilelik, ikincil amenorenin en yaygın doğal nedenidir ve diğer fizyolojik nedenler arasında emzirme ve menopoz bulunur.

Emzirme veya laktasyonel amenore, kanda yüksek prolaktin ve düşük luteinize edici hormon (LH) seviyelerinin varlığından kaynaklanır. LH, yumurtalık hormon salgısını baskılayan cinsel gelişim ve işleyişte önemli bir rol oynar. Laktasyonel amenore süresi, bir kadının ne sıklıkla emzirdiğine bağlıdır.

  1. Sağlık koşulları: Birkaç sağlık durumu da sekonder amenoreye neden olabilir, örneğin:

Hipofiz tümörleri: Beyindeki hipofiz bezi, birçok vücut fonksiyonunu etkileyen hormonların üretimini düzenler. Hipofiz bezinin tümörleri genellikle kanserli değildir ancak menstrüasyonun normal hormonal düzenlenmesine müdahale edebilir.
Tiroid sorunları: Tiroid, boynun tabanında bulunan kelebek şeklinde küçük bir bezdir. Tiroid, metabolizmayı kontrol eden ve ergenlik ve menstrüasyonda hayati bir rol oynayan iki hormon üretir. Tiroid bezinin hem yukarı hem de aşağı regülasyonu, amenore dahil olmak üzere adet düzensizliklerine neden olabilir.
Polikistik over sendromu (PCOS): PCOS, üreme çağındaki kadınlarda yaygın olarak görülen hormonal bir bozukluktur. PCOS adet döngüsü değişikliklerine, yüzde ve vücutta kıllanma artışına, yumurtalıklarda kistlere ve kısırlığa neden olabilir. PCOS’lu kadınların çoğunda ya amenore vardır ya da oligomenore adı verilen düzensiz dönemler yaşar.
Hipotalamik amenore: Bu durum, beyinde vücut süreçlerini düzenleyen bir bez olan hipotalamus, gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) salınımını yavaşlattığında veya durdurduğunda ortaya çıkar. GnRH, adet döngüsünün başlaması için birincil hormondur.
Düşük vücut ağırlığı: Düzenli olarak dış egzersiz yapan veya önemli miktarda kilo veren kadınlar, Fonksiyonel Hipotalamik Amenore (FHA) geliştirme riski altındadır. Bu gibi durumlarda, kadınlar normal adet döngülerini sürdürmek için yeterli kaloriyi tüketmezler.
Hiperandrojenemi: Bu durumda vücut, kadın üreme sistemini etkileyebilecek yüksek düzeyde erkek cinsiyet hormonları üretir. Bu, yumurtalık veya adrenal bez tümörlerinden veya doğumda mevcut olan belirli koşullardan kaynaklanabilir.
Erken menopoz: Menopoz genellikle 50 yaş civarında başlar. Ancak, bazı kadınlar için, yumurtalıkların yumurta arzı 40 yaşından önce azalır ve bu da adetin erken kesilmesine neden olur.

  1. İlaçlar ve tedaviler:

Doğum kontrol hapları: Bazı doğum kontrol hapları adet gecikmesine veya adetin tamamen yokluğuna neden olabilir. Birkaç enjekte edilebilir kontraseptif ve hormonal rahim içi araçlar (RİA) adet görmemesine neden olabilir. Hapları ve enjektablları bıraktıktan sonra, düzenli bir adet döngüsünü yeniden başlatmak birkaç ay sürer.
Uyuşturucu kullanımı : Düzenli olarak afyon (eroin gibi) kullanımının da uzun süreli kullanıcılarda amenoreye neden olduğu bilinmektedir.
Antipsikotik ilaçlar: Şizofreni tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçların amenoreye de yol açtığı bilinmektedir. Araştırmalar, antipsikotik ilaçların, amenoreye neden olabilen hormonal dengesizliğe yol açtığını göstermektedir.
Radyasyon ve kemoterapi: Kemik iliği, kan, lenf düğümleri ve meme gibi belirli kanser tedavileri, yumurtalıklardaki östrojen üreten hücreleri ve yumurtaları yok ederek amenoreye yol açabilir.

  1. Yetersiz beslenme: Beslenme eksiklikleri hipotalamus ve hipofiz bezinin işleyişini etkileyerek amenoreye neden olabilir.
  2. Stres: Stres vücuttaki hormon seviyelerini etkileyebilir ve hipotalamik amenoreye yol açabilir.

Amenore İçin Risk Faktörleri

  1. Yeme bozuklukları
    Bu bozukluklar sağlıksız beslenme alışkanlıklarının gelişmesine neden olan psikolojik durumlardır. Yiyecek, vücut ağırlığı veya vücut şekli ile ilgili bir takıntı ile başlayabilirler. Anoreksiya nervoza muhtemelen en iyi bilinen yeme bozukluğudur. Anoreksiyası olan kişiler, tehlikeli derecede zayıf olsalar bile kendilerini genellikle fazla kilolu olarak görürler.

Başka bir yeme bozukluğu da bulimia nervozadır, bulimi hastaları belirli bir dönemde sık sık alışılmadık derecede fazla miktarda yiyecek yerler. Bu bozuklukların her ikisi de kadınları ergenlik ve erken yetişkinlik döneminde erkeklerden daha fazla etkiler. Bir yeme bozukluğu olduğunda, adet görmemenin en yaygın nedeni hipotalamik amenoredir (HA).

  1. Aşırı egzersiz
    Aşırı egzersiz, hormonun daha az salınmasına veya her nabızda salınan hormon miktarının azalmasına neden olabilir. Amenore prevalansı, aşırı egzersiz düşük kalorili alım veya düşük vücut yağ yüzdesi ile birleştirildiğinde daha olasıdır.
  2. Aile geçmişi
    Ailede adet gecikmesi veya düzensiz adet kanaması öyküsü varsa, amenoreye genetik yatkınlık olasılığı olabilir.
  3. Yapısal anormallikler
    Yetersiz gelişmiş genital ve pelvik organlar gibi doğuştan anormallikleri olan kızlarda amenore gelişme riski olabilir.
  4. Tümör ve tedavileri
    Bazen kemoterapi ve radyoterapi aldıktan sonra adet görmemesine neden olan yumurtalık yetmezliği meydana gelebilir.

Amenore Tedavisi

İlaç tedavisi

Amenore östrojen eksikliğinden kaynaklanıyorsa östrojen uygulanabilir.

Dopamin agonisti: Bromokriptin ve kabergolin, hiperprolaktinemi (artan prolaktin seviyeleri) tedavisinde etkilidir. Normal endokrin fonksiyonunu ve yumurtlamayı geri yükler.

Polikistik over sendromu (PCOS) olan kadınlarda yumurtlamayı indüklemek için metformin verilebilir.

Doğum kontrol hapları veya oral kontraseptifler de dahil olmak üzere diğer hormonal ilaç türleri, adet döngüsünü eski haline getirmek ve amenoreli kadınlara östrojen replasmanı sağlamak için reçete edilebilir. Oral kontraseptifler uygulanmadan önce, bir progesteron enjeksiyonu ile çekilme kanaması indüklenir veya 10 gün boyunca 5-10 mg medroksiprogesteron oral yoldan verilmesi önerilebilir.

Östrojen replasman tedavisi (ERT), birincil yumurtalık yetmezliği (POI) olan kadınlarda hormonal seviyelerin dengelenmesine ve adet döngüsünün yeniden başlatılmasına yardımcı olur. Hormon replasman tedavisi, artık vücut tarafından yapılmayan östrojen hormonunun yerini alarak çalışır.

Hipo veya hipertiroidizmin tedavisi: Hipotiroidizmi düzeltmek için levotiroksin ve altta yatan hipertiroidizmi düzeltmek için metimazol gibi antitiroid ilaçlarla ikame tedavisi.

Cerrahi tedavi

Hipofiz tümörü durumunda, tümörü küçültmek için ilaçlar önerilebilir. İlaç işe yaramazsa, tümörü çıkarmak için ameliyat gerekebilir. Çoğu zaman, hipofiz tümörleri burun ve sinüslerden çıkarılır, ancak bazen tümörü küçültmek için radyasyon tedavisi kullanılabilir.

Rahim içi yapışıklıkları olan kadınlar, yara dokusunun çözülmesini gerektirir. Histeroskopik rezeksiyon adı verilen bir prosedür sırasında yara dokusunun çıkarılması, adet döngüsünün düzeltilmesine yardımcı olabilir.

Amenore Komplikasyonları

Amenore nedenleri başka sorunlara da neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

Kısırlık: Adet görmemenin neden olduğu sorunlardan biri de hamile kalamamaktır. Birkaç ay boyunca birincil amenore veya ikincil amenore, kısırlığa yol açabilecek bir hastalık veya kronik durumun belirtisi olabilir. Hormonal dengesizliğin neden olduğu amenore, düşüklere veya hamilelikle ilgili diğer sorunlara da yol açabilir.

Psikolojik stres: Akranlarınız adet görürken düzenli adet görmemek, özellikle gebe kalmaya çalışan ve aile kurmayı planlayan kadınlar için stresli olabilir.

Osteoporoz: Östrojen ayrıca kemik sağlığında da rol oynar. Amenore, düşük östrojen veya östrojen üretimi ile ilgili sorunlardan kaynaklanıyorsa, bir kadın zayıf veya kırılgan kemik kaybı riski altında olabilir.

Pelvik ağrı: Amenoreye neden olan herhangi bir yapısal sorun varsa, pelvik bölgede de ağrıya neden olabilir.


Amenore riskimi ne arttırır?

Doğum kontrol hapları adeti kestiği için adet görmeme riski artar ve 15 yaşından sonra adet görmeyen kızlarda adet görmeme riski artar.

Amenore açısından kimler değerlendirilmelidir?

Ergenler 15 yaşına kadar adet görmemişse ve 13 yaşına kadar meme gelişimi belirtisi yoksa primer amenore açısından değerlendirilmelidir. Menarştan sonra herhangi bir sebep olmaksızın adetiniz 3 aydan fazla durursa amenore olabilir. ayrıca bir işaret olsun.

Amenore ne kadar yaygındır?

Amenore çok yaygındır ve hamile olmayan, emzirmeyen veya menopoza giren 25 kadından yaklaşık 1’i hayatlarının bir noktasında adet görmez.

Amenore olursam yine de hamile kalabilir miyim?

Evet, adet görmeseniz bile hamile kalabilirsiniz. Amenoreye neden olan bazı durumlar da kısırlığa katkıda bulunabilse de, yine de hamilelik şansı vardır. Amenore için tıbbi tedavi, gebe kalma şansını artırabilir.

Amenore kemik sağlığını nasıl etkiler?

Adet döngüsünün önemli bir kısmı östrojen hormonunun üretimidir. Östrojen ayrıca kemik sağlığında da rol oynar. Amenore, düşük östrojen veya östrojen üretimi ile ilgili sorunlardan kaynaklanıyorsa, bir kadın zayıf veya kırılgan kemik kaybı riski altında olabilir.

Referanslar :

Majumdar A, Mangal NS. Hyperprolactinemia. J Hum Reprod Sci. 2013 Jul

What are the treatments for amenorrhea. NICHD Research Information. January 2017

Gasner A, Rehman A. Primary Amenorrhea. [Updated 2021 Sep 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan.

Amenorrhoea. Br Med J. 1965 Aug 14.

Abone Ol
Bildir
0 Yorum
En Eski
En Yeni En çok oy alan
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu