Akasya Hakkında Tüm Bilgiler : Faydaları, Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Dozaj

Akasya, tüm parçaları (kabuk, kök, sakız, yaprak, bakla, tohum) çeşitli tıbbi amaçlar için kullanıldığından “Şifa ağacı” olarak da bilinir.
Balgamın hava yollarından atılmasını sağlayarak ve nefes almayı kolaylaştırarak soğuk algınlığı ve öksürük semptomlarının yanı sıra boğaz ağrısından da kurtulmayı sağlar. Akasya sakızı tozunun günde bir kez su ile birlikte tüketilmesi, analjezik ve anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle eklem ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.
Akasya yaprağı tozu ve hindistan cevizi yağından oluşan bir macunun uygulanması, antibakteriyel özelliği nedeniyle plak oluşumu ve diş eti iltihabı gibi ağız sorunlarının yönetilmesine yardımcı olur.
Akasya ile ilgili önemli bir önlem, aşırı duyarlı bir cilde sahip olmanız durumunda ciltte her zaman hindistan cevizi yağı ile kullanılması gerektiğidir. Ayrıca, Akasya tozunun aşırı alımı hiperasiditeye neden olabilir.

Akasyanın Faydaları

Ağız sorunları
Akasya ağacının taze kabuğundan küçük parçalar çiğnemek ağız sağlığına iyi gelebilir. Sadece dişlerin güçlenmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda büzücü özelliği nedeniyle diş etini de iyileştirir.

İshal ve Hareket Kaybı
Akasya kabuğu ishal ve hareket kaybını tedavi etmeye yardımcı olur çünkü Akasya, metabolizmayı iyileştirmeye, bağırsaklara güç vermeye ve ishali veya hareket kaybını kontrol etmeye yardımcı olan büzücü ve Ama’yı (Ama (yanlış sindirim nedeniyle vücuttaki toksik kalıntılar) azaltıcı özelliklere sahiptir.

Artrit ve Kırık Kemik
Akasya sakızı artrit ağrısına iyi geldiği gibi, Vata dengeleyici ve iyileştirici doğası nedeniyle ağızdan alındığında iç yaralanmaların düzgün iyileşmesi için kırık uçların birleşmesini sağlamaya da yardımcı olur.


Akasya Kullanırken Alınacak Önlemler

Solunum rahatsızlığınız varsa Akasya kullanırken doktorunuza danışınız.

Emzirme döneminde Akasya kullanmaktan kaçınınız.

Hamilelik sırasında Akasya kullanmaktan kaçının.

Akasya, antibiyotik amoksisilinin emilimini azaltabilir. Bu nedenle Akasya’yı amoksisilin ile birlikte alırken genellikle doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.


Önerilen Akasya Dozu

  • Akasya Kapsülü – Günde iki kez 1-2 kapsül.
  • Akasya Sakızı – ¼ – ½ çay kaşığı günde bir kez.
  • Akasya Tozu – 1-2 çay kaşığı veya ihtiyacınıza göre.
  • Akasya Sakızı – ½ – 1 çay kaşığı veya ihtiyacınıza göre.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Akasya’nın kimyasal bileşenleri nelerdir?

Akasya, fenolik bileşikler, tanenler, sukroz, gallik asit, müsilaj, saponinler, stearik asit, klorürler vb. açısından zengin bir kaynak olarak kabul edilir. Bu bileşenler farmakolojik özelliklerinden sorumludur. Acı ve buruk bir tadı vardır.

Piyasada ne tür Akasya formları mevcuttur?

Akasya piyasada aşağıdaki formlarda mevcuttur:
1. Sakız
2. Kapsül

Akasya’yı aç karnına alabilir miyim?

Evet, Akasya aç karnına alınabilir çünkü soğuk ve büzücü özelliklere sahiptir, bu da varsa hiperasiditeyi azaltmaya yardımcı olur.

Akasya üriner bozukluk tedavisi için kullanılabilir mi?

Evet, Akasya üriner rahatsızlıkların tedavisinde faydalıdır. Akasya ağacının kabuğu antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve üriner komplikasyonların çoğundan sorumlu olan Escherichia coli gibi bakteriler üzerinde çok etkilidir.

Akasya erkeklerde iktidarsızlık sorununu durdurmak için kullanılabilir mi?

Evet, geleneksel olarak, Akasya bitkisinin kabukları iktidarsızlık gibi cinsel bozuklukların yönetiminde faydalıdır; ancak herhangi bir etki mekanizması ile bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Akasya diş rahatsızlıklarının yönetiminde yardımcı olur mu?

Evet, Akasya plak oluşumu, diş eti iltihabı gibi diş rahatsızlıklarının yönetiminde yardımcıdır. Bunun nedeni Akasya’nın antibakteriyel, antihistaminik, anti-enflamatuar, hemostatik ve büzücü özelliklere sahip tanenler ve gallik asit içermesi ve diş enfeksiyonları ve enflamasyonlarını yönetmeye yardımcı olmasıdır.

Akasya saçkıran enfeksiyonuyla mücadelede faydalı mıdır?

Evet, Akasya, kök kabuğunun antifungal özelliği nedeniyle saçkıran enfeksiyonuna karşı savaşmaya yardımcı olur. Candida albicans ve Aspergillus nige gibi belirli mantar türlerine karşı etkilidir.

Akasya ağız ülserlerinin tedavisinde kullanılabilir mi?

Evet, Akasya antimikrobiyal ve anti inflamatuar özellikleri nedeniyle ağız ülserlerinin yönetimine yardımcı olabilir. Ağız bakterilerinin büyümesini azaltarak çalışır ve ağız pH’ını korur.

Abone Ol
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
Başa dön tuşu