Kayısı Hakkında Tüm Bilgiler : Faydaları, Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Dozaj
Kayısı sarımsı-turuncu etli bir meyvedir ve bir tarafında hafif kırmızı bir renk vardır. İnce bir dış kabuğu vardır ve soyulmadan yenebilir. Zengin bir A vitamini, C vitamini ve potasyum kaynağıdır.
Kayısı, yiyeceklere hacim kattığı ve müshil özelliği nedeniyle bağırsak hareketlerini iyileştirdiği için kabızlık yönetimi için yararlıdır. Ayrıca bağırsak sağlığını iyileştirir ve sindirimle ilgili sorunları yönetmeye yardımcı olur. Yüksek demir içeriği nedeniyle anemi yönetiminde de yardımcı olabilir. A vitamini açısından zengin olan kayısı, göz sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur ve içinde bulunan kalsiyum nedeniyle sağlıklı kemik oluşumunu destekler. Minerallerle dolu olduğu için vücuttaki elektrolit dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Kayısı, antioksidan özellikleri nedeniyle serbest radikallerin solunum hücrelerine verdiği zararı önleyerek astım tedavisine yardımcı olabilir.
Kayısı yağı, antioksidan özelliği nedeniyle yaşlanma belirtilerini geciktirmek için cilde uygulanabilir. Kayısı aynı zamanda yüz yıkama ve kese gibi çeşitli kozmetik ürünlerde bileşen olarak kullanılır. Kayısı yüz peelingi ile yüzünüzü ovmak siyah noktalardan kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Kayısının yemek miktarında yenmesi güvenlidir ancak aşırı tüketimi şişkinlik ve karın ağrısına yol açabilir.
Kayısının Faydaları
Kabızlık için Kayısının faydaları nelerdir?
Kayısı kabızlık tedavisinde faydalı olabilir. Kayısı kolonun kasılmasını arttırır ve dışkının kolay atılmasına yardımcı olur. Böylece kayısı müshil olarak kullanılabilir.
Kayısı Kullanırken Alınacak Önlemler
- Kayısıyı gıda miktarlarında almak güvenlidir. Ancak emzirme döneminde Kayısı takviyesi almadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
- Kayısıyı gıda miktarlarında almak güvenlidir. Ancak hamilelik sırasında Kayısı takviyesi almadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Önerilen Kayısı Dozu
- Kayısı Kapsülü: Günde iki kez 1-2 kapsül.
- Kayısı Yağı: 1-2 damla veya ihtiyacınıza göre.
Kayısı Nasıl Kullanılır
Kayısı Çiğ Meyve: Tercihen kahvaltıda veya öğleden sonra olgun kayısı yiyin.
Kayısı Yağı
a. 1-2 damla Kayısı yağı alın.
b. Üzerine hindistan cevizi yağı ekleyin.
c. Uyumadan önce yüzünüze hafifçe masaj yapın.
d. Yaşlanmayı kontrol etmek için bu ilacı günde 2-3 kez kullanın.
Kayısı Ovması
a. 2 çay kaşığı toz kayısı çekirdeği ve 1 çorba kaşığı yoğurt alın.
b. Bunları karıştırın ve yüzünüze uygulayın.
c. Parmaklarınızın ucuyla nazikçe fırçalayın.
d. Macun kuruyana kadar 10 ila 15 dakika bekletin.
e. Islak bir mendil ile silin.
f. Koyu lekelerden ve siyah noktalardan kurtulmak için bunu haftada bir kez tekrarlayın.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Kayısı kabuğu yenir mi?
Kayısılar kabuğu ile birlikte yenebilir. Ancak kayısıları unlu mamuller yapmak için kullanıyorsanız kabuğunun çıkarılması gerekir. Bunun nedeni kabuğun nihai ürünün dokusunu ve görünümünü değiştirebilmesidir.
Bir günde ne kadar kayısı yiyebilirsiniz?
1 fincan dilimlenmiş kayısı (yaklaşık 4½ meyve) size ortalama 85 kalori ve 3,5 gram lif verir.
Kayısıda kaç kalori vardır?
Bir kayısıda yaklaşık olarak 17 kalori bulunmaktadır.
Çok fazla kuru kayısı yerseniz ne olur?
Çok fazla kuru kayısı yerseniz, gaz, karın krampı, şişkinlik veya ishale neden olabilir. Bunun nedeni Müshil özelliğidir.
Kayısı çekirdeği zehirli midir?
Araştırmalar, kayısı çekirdeği tüketmenin siyanür zehirlenmesine neden olabileceğini göstermektedir. Belirtiler kan basıncında ani bir düşüş ve hatta bazı durumlarda koma olabilir. Bu nedenle, özellikle çocuklar kayısı tüketiyorsa dikkatli olunması tavsiye edilir.
Kayısı mide ülseri için kullanılabilir mi?
Evet, kayısı mide ülseri için kullanılabilir. Kayısıdaki amigdalin mide mukozasının oluşumuna yardımcı olur. Goblet hücrelerinden müsin salgılanmasını teşvik eder.
Hamilelikte kayısı yiyebilir miyiz?
Hayır, kayısı hamile veya emziren kadınlarda önerilmez çünkü bebeklerde bazı doğum kusurlarına neden olabilecek bazı bileşenler (amigdalin) içerir.
Kayısı anemi tedavisinde kullanılabilir mi?
Kayısının anemi tedavisindeki rolünü destekleyecek yeterli bilimsel kanıt mevcut değildir.
Kayısı göz sağlığını destekler mi?
Evet, kayısı göz sağlığını destekler ve kuru göz gibi göz problemlerini yönetir. Gözyaşı sıvısı ve müsin salgılanmasını artıran belirli bir bileşen (amigdalin) içerir. Bu, kuru göz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Kayısı ayrıca göz sağlığını iyileştiren Vitaminler açısından da zengindir.
Kayısı bağırsak sağlığını destekler mi?
Evet, kayısı yüksek lif içeriği nedeniyle bağırsak sağlığını destekler. Dışkının kolay geçişini teşvik eder ve sindirimi iyileştirir. Enflamasyonu azaltan ve serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önleyen anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. ve mide ülseri, gastrit ve kolit gibi sorunların yönetimine yardımcı olur.
Kayısı karaciğeri korur mu?
Evet, kayısı tüketimi karaciğere koruma sağlar. İçerdiği yüksek miktardaki diyet lifleri kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürmeye yardımcı olur ve karaciğer dokularında yağ birikimini önler. Ayrıca karaciğer hücrelerini serbest radikal hasarına karşı koruyan antioksidanlar içerir ve hepatoprotektif aktivite gösterir.
Astımda Kayısı Kullanılabilir mi?
Evet, kayısının içerdiği antioksidanlar (Likopen ve karotenoidler gibi) nedeniyle Astım hastalığında faydalı olduğu düşünülmektedir. Serbest radikallere karşı savaşır ve hücre hasarını önler.
Kayısı kemiklere iyi gelir mi?
Evet, kayısının kemik sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan potasyum varlığı nedeniyle kemikler için iyi olduğu düşünülmektedir. Ayrıca kemik yoğunluğunu ve kalitesini yönetmeye yardımcı olan kalsiyum, bor, bakır ve magnezyum açısından da zengindir.
Kayısı elektrolit dengesini korumaya yardımcı olur mu?
Evet, kayısı potasyum, magnezyum, sodyum, klor gibi temel minerallerin varlığı nedeniyle vücuttaki elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olabilir.
Kayısı yağı saçları kabartabilir mi?
Hayır, Kayısı yağı saçtaki elektriklenmeyi azaltmaya yardımcı olur. Yağlı özelliğinden dolayı mükemmel bir nemlendirici etkiye sahiptir. Ayrıca saç büyümesini uyarır ve saç köklerini güçlendirir.